Dolarda kritik seviye 3.65 TL

Yüksek faiz ve sıcak para akışına rağmen son günlerde yükselen döviz kurları piyasaların seyri açısından yakından takibe devam edilecek. Dolarda çıkışın devamı açısından 3.65, geri çekilmelerde ise 3.58-3.56 tutunma noktaları olarak görülüyor.

Haberin Devamı

PİYASALAR gözünü dışarıya çevirdi. ABD Merkez Bankası (Fed) ile başlayan faiz artışı ve sonrasında bilanço küçültme beklentilerini diğer öncü merkez bankaları da takip edebilir söylemleri dış konjektörde piyasalar lehine olumlu havanın zayıflamasına neden oldu. Bu gelişmeler doğal olarak iç piyasalara da yansıdı. Fakat daha çok döviz kurları üzerinde kendini gösterdi. Sermaye piyasaları para piyasalarına göre daha sakin. Geçtiğimiz yıllarda sermaye piyasaları daha önce tepki verirdi. Borsa endeksi ve hisse senetlerinde bu aşamada zayıf kâr satışları olarak görüldü. Halbuki birkaç hafta öncesine kadar piyasaların genel beklentisi, ucuz ve bol likidite ile yükselen risk iştahından hareketle yaz aylarının rahat geçeceği ancak sonbahar gibi bir gerilme olacağı yönünde idi. Merkez bankaları kaynaklı gelişmelerin ABD ve Alman uzun dönemli faizleri yukarı çekmesi piyasaların “erken gardını” almasına neden oldu. Piyasalar bu gelişmeleri primli ve yeni zirveler deneyen borsa görünümleriyle karşıladı.

Haberin Devamı

DAHA DİRENÇLİ

Borsa İstanbul son gelişmeler karşısında dış borsalara göre daha dirençli görünüyor. Ama dış borsalardaki düşüşler ve döviz kurlarındaki yükseliş ivme kazanırsa bu görünümü korumak zorlaşacaktır. Gerçi dışarıdan sıcak para girişleri Haziran’ın son haftasında da devam etti. Hisse senetlerine 48, tahvil bono tarafına da 187 milyon dolarlık girişler var. Ancak dışarıda hava Temmuz’un ilk haftası değişmeye başladı. Bu açıdan önümüzdeki hafta Perşembe günü merkez bankasının açıklayacağı haftalık sıcak para hareketleri yabancı yatırımcının Türkiye’ye bakışının değişip değişmediğini görmek açısından önemli olacak. Döviz kurlarındaki yükselişi dikkate aldığımızda tahmin etmek zor olmazsa gerek. Gündem olarak, dolar ve gelişen ülke para birimlerinin seyri, ABD tarım dışı istihdam verileri, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye kararının yansımaları, dış piyasalar, petrol fiyatları, merkez bankaları kaynaklı gelişmeler, Ortadoğu ve siyaset izlenmeye devam edilecek.

SINIRLI KALDI

Avrupa Parlamento’sunun Türkiye ile ilgili görüşmeleri askıya alan raporu kabul etmesinin piyasalardaki etkisi sınırlı kaldı. Beklentilerin üzerinde gelen ABD tarım dışı istihdam verileri saatlik kazançlara yansımayınca FED faiz artırımında mevcut seyrin devam edeceği beklentisini korudu. Bu açıdan etkisi zayıf kaldı. Basına haber olarak yansıyan, merkez bankasının bankalara döviz swaplı mevduat uyarısının yanında yüksek mevduat faizi konusunda tartışmalar güncelliğini koruyor. Dış piyasalardaki parasal sıkılaştırma beklentileri ve piyasa faiz oranlarındaki yükselişler, içeride bütçe açığı ve hazinenin yüksek borç çevirme oranları, son ay beklentilerin altında gelmesine rağmen yüksek seyrini koruyan enflasyon faizde gevşeme olasılığını  zayıflatan bir durum.

Haberin Devamı

Yüksek faiz ve sıcak para akışına rağmen son günlerde yükselen döviz kurları piyasaların seyri açısından yakından takibe devam edilecek. Beklenti ihtiyacının yanı sıra olumlu gelişmelerin önemli ölçüde fiyatlandığı ve değişme emareleri gösteren dış konjektörün etkisiyle daha zor bir piyasa beklentisi artıyor.

BORSADA 100 BİNİN ÜZERİNDE TUTUNMA ÇABAS

BORSADA kâr satışlarına rağmen çıkış trendi korunuyor. Bu açıdan 100.000 seviyesinin üzerinde tutunması önemli. 100.000 aynı zamanda psikolojik destek olarak izleniyor. Bu seviyenin üzerinde çıkış hareketinin devamı beklenebilir. 98.500 ve 96.000 sonraki destek noktaları. 101.600 ilk direnç noktası. Hatırlanırsa geçen hafta işaret ettiğimiz kısa vadede oluşan düşüş formasyonlarından “yükselen takoz” formasyon olasılığının ortadan kalkması için bu seviyenin önemli olacak. Sonraki dirençler 103.000 ve 105.000 seviyelerinde. Kâr satışları etkili olabilir.

Haberin Devamı

DÜŞÜŞ TRENDİ KIRILDI

DOLAR/TL kurunda, geçtiğimiz haftalarda bahsettiğimiz “ayı tuzağı” ve geçen hafta da grafik olarak gösterdiğimiz çıkış formasyonlarından “alçalan takoz” formasyonları işlerlik kazandı. Ocak ayından bu yana devam eden düşüş trendi kırıldı. Çıkışın devamı açısından 3.65 direncinin üzerinde kalınması önemli olacak. Bu seviyelerde satışlar görülebilir. Sonraki dirençler 3.70 ve 3.75-3.79 seviyelerinde. Geri çekilmelerde 3.58-3.56 tutunma noktaları olarak görülüyor.

EURO/TL KURUNDA, 4.18 İZLENECEK

DIŞ piyasalarda Euro’nun dolara değer kazanmasından güç alan Euro/TL kurunda ilk önemli dirençler 4.17-4.18 seviyelerinde Bu seviyelerde kâr satışları görülebilir. 4.18 seviyesinin üzerinde ise çıkışın devamıyla 4.40-4.45 sonraki direnç seviyeleri. Gelebilecek satışlarda 4.05 ve 4.00 ise destek noktaları. Çıkış hareketi sürmekle birlikte direnç seviyelerinde kâr satışları görülebilir.

Haberin Devamı

Dolarda kritik seviye 3.65 TL

 

Yazarın Tüm Yazıları