Yalan Üçüncü Kuşak altyapısı Türkiye için bir lüks. Üçüncü Kuşak altyapısına yatırım yapan şirketler zararlı çıkar.
Gerçek Üçüncü Kuşak cep telefonlarından video görüntü, video konferans ve multimedya iletişimi yapmaya olanak tanıyacak yeni nesil kablosuz telekomünikasyon altyapısına ve bu altyapının sağladığı olanakları kullanabilecek cep telefonlarına verilen isim. Şu anda ses iletişimini olanaklı kılan ikinci nesil ve hızlı veri alışverişini sağlayan (GPRS) ikibuçukuncu nesil altyapı ve cihazları kullanmaktayız.
Avrupa'nın birçok ülkesinde, birçok telekom şirketi Üçüncü Kuşak cep telefonu altyapısını kurup, işletmek için şimdiden lisans almış durumda. Bu lisanslar şirketlere devlet ihaleleriyle verildi ve Üçüncü Kuşak teknolojilerinden çok şey bekleyen şirketler bu lisanslar için oldukça yüksek bedeller ödedi. Şu andaki krizin en büyük nedeni lisans bedellerinin ödenmiş olmasına karşı, Üçüncü Kuşak altyapısı üzerinde çalışacak yeni nesil cep telefonlarının henüz hazır olmamasından kaynaklanıyor. İhale bedellerini ödeyen ve altyapıya yatırım yapan şirketler, cihazlar hazır olmadığı için bu yatırımlarının karşılığını almaya bir türlü başlayamadılar.
Yalan Üçüncü Kuşak uygulamalar için henüz çok erken.
Gerçek Üçüncü Kuşak teknolojisine geçişin öyle birdenbire olmayacağı anlaşıldı. Ancak bu hiç geçilmeyecek anlamına da gelmiyor. Şu anda piyasaya çıkacağı duyurulan Üçüncü Kuşak cep telefonları, iki ve ikibuçukuncu kuşak altyapılarla da uyumlu çalışacak. Multimedya Mesaj ve GPRS Üçüncü Kuşak'a yumuşak geçiş teknolojileri olarak tanınıyorlar. Üçüncü Kuşak teknolojileriyle çalışacak uygulamaların, GPRS ve Multimedya Mesaj teknolojileriyle de kullanılması mümkün. Aradaki tek fark geçiş teknolojilerinde bu uygulamaların biraz daha yavaş iletişim hızlarında kullanılabilecek olması.
Yalan İnternet balonu patladı.
Gerçek İnternet balonu filan patlamadı. İnternet tüm hızıyla gelişmeye devam ediyor. Patladı denilen şey patlamanın kendisi. ABD'de İnternet sektörü çılgın bir büyüme göstermişti. Bir zamanlar Türkiye'de her köşebaşında bir video kiralama şirketinin açılması gibi bir patlama yaşanmış ve herkes aklına estiği konuda bir İnternet sitesi açmaya başlamıştı. Bu bir arz patlamasıydı ve talepte de yaşanan büyük patlamadan bile büyük olduğu için, pek çok yatırımcı için hüsranla sonuçlandı. Türkiye'de ise ne arzda, ne de talep de böyle bir patlama yaşanmadı. Türkiye'de İnternet'in büyümesi için çok daha fazla yatırım yapılması gerekiyor ve İnternet girişimciler için hálá çok bakir alanlar sunuyor.
Yalan Yeni ekonomi fos çıktı.
Gerçek Yeni ekonomi kendisini iyi tanıyanlar için büyük fırsatlar sunmaya, tanıyamayanlar için ise yaşamsal bir tehdit unsuru yaratmaya devam ediyor. Yeni ekonomi fos çıktı diyenler, ekonomi bilgisi geçen yüzyılda kalmış dinozorlardan oluşan bir güruh. Onlar yeni ekonomiyi teknoloji şirketlerinden ibaret sanıyorlar. Bu şirketlerin başarısını ise borsadaki değer dalgalanmalarıyla ölçmeye çalışıyorlar. Teknoloji şirketleri bir dönem batılı borsalarda büyük prim yapmış, risk sermayedarlarını kendine çekmişti. Herkes borsada beklenti satın alıyordu. Sermayeyi kendine çeken bu teknoloji şirketleri, gün gelecek çok kárlı olacaklar ve hisselerini ellerinde tutanlara tatlı gelir getireceklerdi. Sonunda insanların beklentileri değişti ve herkes beklenti satmaya başladı. Böylece teknoloji şirketlerinin şişen hisse değerleri bir anda düşüverdi.
Tüm bunlar eski ekonominin kurallarına uygun olarak eski ekonominin piyasası borsada yaşanmıştı. Eski ekonominin dinozorları bu yaşananları yeni ekonomi patladı diye yorumladılar. İşin gerçeği ise eski ekonominin patlamış olmasıydı.
Yeni ekonomi şirketi olmak için teknoloji şirketi olmak gerekmiyor. Tek gerekli olan teknolojiyi şirket verimliliği için doğru olarak kullanan bir şirket olmak, verimlilik için bilgiden yararlanmak. Yeni ekonomi, faaliyet alanı ne olursa olsun bir şirketin, İnternet teknolojilerini kullanarak verimliliğini artırması olarak özetlenebilir.
Elektronik kara tahta
Yurtdışında ve yurtiçinde katıldığım fuarlarda, çeşitli iş toplantılarında farklı markalardaki pek çok benzerini görmüş, denemiş, kullanmıştım. Hepsinde de yeni bir özelliğe tanık olmuş, her seferinde şaşırmıştım. Ama 'Teamboard'u görünce hayran kaldım. Farklı ürünlerde şahit olduğum teknoloji harikası farklı özellikleri tek bir ürün üzerinde toplamayı başarmıştı.
Türkiye temsilciliği Unitem tarafından yapılan Teamboard temel olarak dokunmatik dev bir ekrandan ibaret. Asıl marifetleri ise yazılımında gizli. Dev bir bilgisayar ekranı olarak kullanılabilmesi, üstlendiği temel işlevlerden biri. İkinci temel işlevi ise dokunmatik ekranı sayesinde üzerine yazılan, çizilen her türlü veriyi bilgisayara aktarması. Bu özelliği sayesinde toplantı sırasında not tutulmasına gerek bırakmıyor. Üzerine yazılan, çizilen her şeyin toplantı notu olarak yazıcı çıkışı alınabiliyor, hatta bu notlar istenildiği kadar e.posta adresine elektronik olarak gönderilebiliyor.
İnternet bağlantısı da kurabilen Teamboard, hem Windows hem Macintosh işletim sistemli bilgisayarlarla uyumlu olarak kullanılabiliyor ve farklı ebatlara sahip beş ayrı modelde satılıyor.
unitempro.com
Dijital panonun marifetleri
İnternet aracılığıyla dünyanın dört bir yanıyla konferans ortamında kullanılabiliyor.
Dokunmatik yüzeyi üzerinde özel renksiz kalemi ya da çıplak parmakla bilgisayar faresi ile yapılabilecek tüm işlemler yapılabiliyor.
Yapılan tüm sunum ve sunum üzerinde yapılan her türlü değişiklik, eklenen her türlü bilgi sayfalar halinde, bilgisayarın belleğine aktarılıyor.
Bu sayfaların bilgisayar yazıcısından çıkışları alınabiliyor, e.posta ile dağıtılabiliyor.