Gazete ve televizyonlardaki haberlere bakınca sanırsınız ki türbanlı Türk modacı Rabia Yalçın New York Moda Haftası’nda büyük sükse yapmış (haberi bu şekilde abartanlar arasında Hürriyet yoktu).
İşin aslı farklı. Türbanlı Türk modacı Rabia Yalçın’ın defilesi New York Moda Haftası’nda (NY Fashion Week) değil, çok daha basit bir etkinlik olan New York Kutür Moda Haftası’nda (NY Couture Fashion Week) gerçekleşti.
NY Moda Haftası, New York’ta her yıl biri eylülde diğeri şubatta olmak üzere iki kez yapılan, dünya çapında ses getiren bir moda şovu. NY Kutür Moda Haftası ise yine yılda iki kez yapılan ancak daha sönük geçen, moda dünyasında nadir ses getiren bir şov.
NY Moda Haftası, her zaman Bryant Park’ta yapılıyor. Kutür Moda Haftası’nın ise böyle gelenekselleşmiş bir mekanı yok. Sıradan bir şekilde otel salonlarında yapılıyor, bu sonuncusu Westin ve St. Regis otellerinde gerçekleşti.
NY Moda Haftası’ndaki şovlara sadece davetliler katılabiliyor. Her şovun davetlisinden o şovun modacısı sorumlu. Davetliler çok ünlü isimler, Hollywood yıldızları ve sosyetenin önde gelenlerinden oluşuyor. Şovları sadece akredite olan basın izleyebiliyor. Rabia Yalçın’ın katıldığı Kutür Moda Haftası ise biletini alan herkese açık.
NY Moda Haftası’ndaki defileler çok ünlü modacılarca veriliyor. Genellikle ABD’li modacıların katıldığı şovda ünlü uluslararası modacılar da oluyor. NY Kutür Moda Haftası’na ise pek moda ülkesi olarak tanınmayan ülkelerden ismi fazla duyulmamış modacılar katılıyor. Örneğin bu sene katılan topu topu 12 modacıdan ABD’li olmayanları Arjantin (2), Dominik Cumhuriyeti, Avustralya, Romanya, Kanada, Türkiye ve Rusya’dandı.
NY Moda Haftası adında belirtildiği gibi bir hafta sürüyor. NY Kutür Moda Haftası’nın ciddiyeti ise ismi "Hafta" olmasına rağmen üç gün sürmesinden belli.
Tüm bu gerçeklere rağmen Rabia Yalçın Türk medyasından sanki New York Moda Haftası’nın tozunu atmış, ortalığı ayağa kaldırmış gibi sunuluyor.
NY Kutür Moda Haftası, NY Moda Haftası ile aynı tarihlere denk gelmiş olabilir. Ancak bunu belirtmenin yolu "Türbanlı modacı Rabia Yalçın NY Moda Haftası kapsamında sergilediği defile ile büyük beğeni topladı" şeklinde olmamalı. "New York Moda haftası sırasında yapılan karma defilede Türk modacı Rabia Yalçın da vardı" demek dururken, işi abartmanın ne alemi var.
Hele bazılarının yaptığı gibi "Atıl Kutoğlu’nun ödeneği kesildiği için katılamadığı New York Moda Haftası’nda bir başka Türk modacı vardı" demek, işin iyice cıcığını çıkarmak. Gerçek NY Moda Haftası’na katılan Atıl Kutoğlu’nu Rabia Yalçın’la karşılaştırmak çok anlamsız.
Bütün bunların nedeni belli. Türban’ı trend yapmak amacıyla birkaç yıldır sinsice sürdürülmekte olan stratejinin uzantısı bu tutum.
Medya da yiyiyor, afiyet olsun...
Işığı durduran Türk’ün yeni başarısı
Medyamız türbanlı Türk modacının hayali başarısını abartmakla uğraşırken, bir başka Türk’ün teknoloji dünyasındaki başarısı her zaman olduğu gibi güme gidiyor.
Türk bilim adamlarının uluslararası başarılarını takip edebildiğim kadarıyla aktarmaya çalışırım. Üç yıl önce çok genç bir Türk bilim adamının çok büyük bir başarısını yazmıştım. O sırada 26 yaşında olan Fatih Yanık, aralarında eşi Hatice Altun’un da bulunduğu araştırma ekibiyle evrenin hız rekortmeni ışığı bilgisayar çipi içinde durdurmayı başarmış ve yabancı medyanın büyük ilgisini çekmişti.
"Işığı durduran Türk" Mehmet Fatih Yanık, şimdi de ABD’nin ünlü ve saygın teknoloji dergisi Technology Review tarafından "35 Yaş Altı En İyi 35 Mucit" listesine seçilmeyi başardı. Gurur listesi Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından çıkartılan derginin Ekim 2007 sayısında yayımlandı ve kapaktan duyuruldu. Tebrikler Fatih Yanık... Başarın artarak devam etsin...
(Temmuz 2004 tarihli yazım kişisel e.günlüğüm neonebu.com’da)