Evinizdeki ve işyerinizdeki masaüstü, dizüstü, avuçiçi bilgisayarlar, akıllı cep telefonları, evinizdeki ve otomobilinizdeki elektronik tüm aletler birbirleriyle haberleşip, bilgi alışverişinde bulunabilecekler.
Geçtiğimiz eylül ayında Silikon Vadisi'nin başkenti San Jose'de yapılan Intel Geliştiriciler Forumu'na katılıp, izlenimlerimi aktarmıştım. Sonbahar 2002 forumuna ''mobil'' kelimesi damgasını vurmuştu. Intel, bu forumda artık yalnızca bir bilişim firması değil, aynı zamanda bir iletişim firması da olduğunu ilan etmişti.
Sonbahar 2002 forumu, Intel'in yeni vizyonunu açıkladığı toplantı olmuştu. Geçtiğimiz hafta katıldığım Intel Geliştiriciler Forumu İlkbahar 2003'te ise bu vizyona dayanılarak geliştirilen konseptler tanıtıldı.
Hatırlamak gerekirse, Intel'in Sonbahar 2002 forumunda ilan ettiği mobil vizyonu şöyleydi:
Bilgisayar gücünü her yerden, her zaman, herkes için erişilir kılmak
Tüm bilgisayarları komünikasyon kuracak, tüm komünikasyon cihazlarını bilgiişlem yapacak cihazlara dönüştürmek
Kendi ayarını kendi yapan cihazlarla, herkese her yerde otomatik bağlantı sağlamak
Dijital ofis, dijital ev, dijital gezginlik arasında kesintisiz geçiş olanağı vermek
İlkbahar 2003 toplantısında ise Intel'in mobil vizyonuna uygun olarak geliştirilen konsept ürünler ve servisler tanıtıldı. Konsept ürün ve servisler genişbant (kablolu hızlı İnternet) ve WiFi'ın (kablosuz hızlı İnternet) birlikte kullanılmasını öngörüyor. Böylece kullanıcılar kişisel ağ (MaviDiş), yerel ağ (WiFi-802.11a, b, g) ve Küresel Ağ (İnternet) gibi farklı ortamların sunduğu farklı avantajlardan kolayca yararlanabilecekler.
Yeni mobil vizyonun konsept ürün ve servisleri her yerden ulaşılabilir olma özelliği taşıyor. Bu ürünlerle insanların, nerede olurlarsa olsunlar (işyerinde, otomobilde, metroda, uçakta, sokakta, evde) her türlü bilgilerine erişebilmeleri ve bu bilgileri kullanarak işlem yapabilmeleri amaçlanıyor. Yeni konseptte örneğin avuçiçi bilgisayarınızın ajandasına kaydettiğiniz bir randevuyu, işyerindeki ve evinizdeki bilgisayarınızın ajandasına da geçirmek için masaüstü bilgisayarlarınızın başına gelip, bağlantı kurarak senkronize etmenize gerek kalmıyor. Cihazlarınızın tümü birbirleri ile zaten sürekli kablosuz iletişim içinde olduklarından, herhangi birinde yaptığınız bir değişiklik, anında diğerlerinde de yapılmış oluyor.
TAŞINABİLİRİN YENİ ANLAMI
Yeni konsept ürünlerde sürekli komünikasyon, gerek duyulduğunda komünikasyon anlamına geliyor. Yani kastedilen cihazların birbirleriyle sürekli konuşmaları değil, gerektiğinde anında bağlantı kurabilme yeteneğine sahip olmaları.
Intel'in mobil vizyonuna uygun konseptlerin gerçek ürünlere dönüşebilmeleri için çok çeşitli alanlarda araştırmalar yapılıyor. Bu araştırma konuları düşük elektrik tüketimi, uzun pil ömrü, ağlara kolay bağlanma, ağdan ağa otomatik geçiş, taşınabilirlik ve pratiklik konularında yoğunlaşıyor.
Intel'in bu yeni mobil yaşam tarzı için geliştirdiği, şimdiden kullanılabilir ilk ürün ise Centrino. Centrino işlemcilerin kullanıldığı taşınabilir bilgisayarlar, diğer dizüstülere göre çok daha hafif, çok daha ince ve şarj edilmeden çok daha uzun kullanılabilme özelliklerinin yanı sıra gelişkin kablosuz komünikasyon kabiliyetleriyle de dikkat çekiyor.
Intel, San Jose'de gerçekleştirilecek Geliştiriciler Forumu Sonbahar 2003'te, vizyon ve konseptten kullanılabilir referans ürünlerin sergilenmesi aşamasına geçmeyi planlıyor. 2005 vizyonunun da açıklanacağı toplantıyı merakla bekliyorum.
Geleceğin bilgisayarı
Intel'in mobil vizyonuna göre tasarlanan konseptlere göre 2004'te kullanacağımız taşınabilir bilgisayarlar şu özelliklere sahip olacak:
Bilgisayarın kapağı kapalıyken de bakılabilen, küçük ekran. Kapağın dışına bakan bu mini ekran sayesinde ajanda, mesaj kutusu gibi alanlara bilgisayarı açmadan erişilebilecek, ''online'' işlemler gerçekleştirilebilecek.
Mini ekran, ana ekrana göre çok daha az enerji harcayacak, WiFi ile yerel ağ bağlantısı kuracak.
Üç modlu kablosuz bağlantı özelliği ile (MaviDiş, WLAN, WWAN) o an için mümkün olan en iyi bağlantı yolu otomatik olarak kullanılabilecek.
Farklı ağlar arasında otomatik geçiş yapılabilmesi için abonelik kontrollerinin kolaylaşması gerekecek. Kullanıcı adı ve şifre sormaya dayalı kimlik saptamanın yerini cep telefonlarında kullanılan SIM kartla kimlik saptama alacak. Kısacası geleceğin bilgisayarları SIM kart yuvasına sahip olacak.
Taşınır bilgisayarlar, bulunulan yerin saptanmasını sağlayan teknolojilerle donatılmış olacak.
PCI Express ve Mini PCI Express girişleri standartlaşacak.
Ortalama pil ömrü 2004 sonuna kadar 8 saatin üstüne çıkmış olacak.
Parmak izi tanıma gibi biometrik kimlik saptama teknolojilerinin taşınır bilgisayarlarda kullanımı yaygınlaşacak.