Oteller ve alışveriş merkezleri yasaya karşı başkaldırma yarışına girdiler.
Sigarasız yaşama özgürlüğü sağlayan yasanın orasından burasından delinmeye çalışılacağı baştan belliydi.
Yasayı delmeye çalışanların başını alışveriş merkezleri ile oteller çekiyor.
Yasa ve yönetmelikte, sigara içmenin otellerde, alışveriş merkezlerinde ve bunların içerisindeki restoranlarla kafelerde yasak olduğu açıkça yazıyor.
Buna rağmen kimi oteller ve alışveriş merkezlerinde yasaklara uyulmuyor. Yasa ve yönetmeliğe göre alışveriş merkezlerindeki restoran ve kafelerde, mekan ancak alışveriş merkezinin koridorlarından duman geçmeyecek şekilde tecrit edilmişse sigara içilmesine müsaade edilebiliyor.
Valilik genelgesinde aynen şöyle yazıyor: "Alışveriş merkezlerinde tamamen bağımsız yer alan, ortak havalandırma sisteminden ayrı olan, hiçbir surette alışveriş merkezine koku, duman gitmesi engellenmiş lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi yerler 19 Temmuz 2009 tarihine kadar yasa hükümlerinden muaf tutulabilirler".
Alışveriş merkezlerindeki mevcut manazara ise bambaşka. Önü tamamen açık, alışveriş merkezinden tecrit edilmemiş mekanlarda da sigara içiliyor. Ne karışan var ne soran.
Ayrıca yasa ve genelge, restoran veya kafenin havalandırma sisteminin, alışveriş merkezininkinden tamamen bağımsız olmasını şart koşuyor. Alışveriş merkezlerinde, içeride sigara içilmesine izin verilen restoranlardan, kafelerden hangisinde böyle bağımsız bir havalandırma sistemi var? Belediyeler bunu denetliyorlar mı?
Bir başka önemli konu ise otellerdeki uygulamalar.
Yasa ve genelge otelden tecrit edilmiş olsalar bile otel sınırlarındaki restoran, bar ve kafelerde sigara içilmesini açıkça yasaklıyor.
Bu açık yasağa rağmen kimi otellerde, lobilerde bile sigara içilmesine müsaade ediliyor ve yine kimse ses çıkarmıyor.
Bana ulaşan şikayetlere göre yasanın otellerle ilgili hükmünden 153 Beyaz Masa ile 155 Polis İmdat bile habersiz. Bu konudaki şikayetleri, otellerde sigara içmek 2009’da yasak olacak diyerek geri çeviriyorlarmış. 153’ü defalarca aradım, düşürmeyi başaramadım. 155’ten ise bugüne kadar otellerle ilgili bir şikayet almadıklarını ancak alırlarsa kolluk gücü gönderecekleri bilgisini aldım.
Otelleri ve alışveriş merkezlerini daha yakından takip edeceğim. Sigara yasağını delmeye kalkışanları 153 ve 155’e şikayet etmekle kalmayıp, bu köşeden de teşhir edeceğim.
Bu medeni yasayı delmeye çalışanları siz de takip edin ve tespit ettiklerinizi 153’e, 155’e şikayet edin. Sonuç alamadığınız durumları da lütfen bana haber verin.
Havaalanlarına sigara odası temizlikçilere gaz maskesi
Cengiz Semercioğlu geçen gün, yeni yasa gereği havalimanlarındaki sigara odalarının bile kaldırmasından yakınıyor, uzun uçuşlar ve aktarmalar nedeniyle saatler boyu sigarasız kalan tiryakiler için havalimanlarında sigara odaları olmasını savunuyordu.
"Amerika’da rastlamadım ama", diyordu Semercioğlu, "Roma gibi Avrupa’da bazı havaalanlarında sigara yasağı olsa da sigara odası uygulaması halen sürüyor. Çok iyi havalandırmalarla bu işi çözüyorlar"...
Haklı, Avrupa’nın çoğu havalimanında sigara odası uygulaması hálá var. Üstelik ABD’de rastlamamış ama, sigara odaları ABD’de de bazı havalimanlarında hizmet vermeye devam ediyor. Cincinnatti, Atlanta ve Salt Lake City havalimanlarındakiler benim rastladıklarım.
Sigara yasakları getiren yasa, sigara içmeyenlerin içenlerden aldığı intikam olmamalı. Başkalarına zarar vermedikleri sürece, sigara içenlerin de sigara içme hakkı olduğu unutulmamalı. Türkiye’deki havalimanlarında sigara odaları bence de olmalı. Her havaalanında değil belki ama Atatürk Havalimanı gibi transit uçuşların yoğun olduğu havaalanlarında mutlaka bulunmalı.
Ancak önemli bir ayrıntıyı da atlamamak gerek. Restoran ve barlarda sigara içmenin yasaklanmasının en temel nedenlerinden biri de buralarda çalışanların haklarını korumak. Sigara dumanından muaf ortamlarda çalışmak garsonların, barmenlerin, temizlikçilerin de temel hakkı.
Dolayısıyla yeni bir düzenlemeyle havalimanlarında sigara odaları açılması mümkün kılınacaksa, bu düzenleme sigara odalarını temizleyecek personelin gaz maskesi takarak bu odalara girmesini garanti altına alacak şekilde yapılmalı. Temizlik personeline, sigara odasına girerken gaz maskesi takmak zorunlu tutulmalı.
Erovizyon şimdi mi politik oldu
Daha dün, Sertab Erener birinci olduğunda Erovizyon’u alkışlayanlar, bugün Erovizyon rezalet oldu, çekilelim, bir daha katılmayalım diye ağlaşmaya başladılar.
’Erovizyon siyasi bir yarışma’ eleştirisi, aslında yeni de değil. Sertab Erener’in birinci olduğu seneye kadar da aynı ağlaşmalar sürüyordu. Herkes yarışmanın politikliğinden yakınıyordu.
Bugün Erovizyon oylaması politik oldu, komşular komşulara oy veriyor diye ağlayanlar Bülent Özveren’e benziyorlar. Tıpkı Özveren gibi, eski demirperde ülkeleri birbirine oy verirken ağlaşıp, Türklerin yoğun yaşadığı ülkelerden Türkiye’ye oy geldiğinde alkış tutuyorlar.
İşin gerçeği şu ki, Erovizyon şarkı yarışması tarihi boyunca oyların politik verildiği bir yarışma olmuştur. Bu politik oylama geleneği, Sertab Erener’in birinci olduğu sene Türkiye’nin avantajına çalışmıştır, hepsi bu...