Bilmem sizin de gözünüze çarptı mı? Kimi otomobillerin plakasında normalde mavi olması gereken TR şeridi kırmızı olarak kullanılmaya başlandı.
İlk kez birkaç ay önce bir ticari takside görmüştüm. Merak ettim, plakalara daha dikkatli bakmaya başladım. Başta çok yaygın değildi. Giderek yaygınlaştı.
Ülke trafik kodunun mavi bant üzerinde kullanılması uluslararası bir standart. Bu mavi bant yerine kırmızı bant üzerine ay yıldız kullanan taksilerden birkaçının şoförüne sordum.
Mavi yerine kırmızı bantı Avrupa Birliği’ne tepki olsun diye kullandıklarını söyleyenler çok oldu. Mavi bantı ulusal kimliğimize aykırı bulduğunu, Türkiye’den çok Yunanistan’a yakıştığını söyleyenler de çıktı.
Kırmızı bantlı plakaların siyasi bir simge olarak kullanıldığı çok açık. İyi ama plakaları herkes kafasına göre boyayabilir mi?
Emniyet Genel Müdürlüğa Trafik Hizmetleri Başkanlığı’na iki hafta kadar önce e.posta ile yazılı olarak bu uygulamanın yasal olup olmadığını sordum. Yanıt verme zahmetine katlanmadılar.
Karayolları Trafik Yönetmeliği’ni buldum, okudum, açıkça yasak olduğunu gördüm. 55. maddede şöyle yazıyor: "Her plakada, il kod numarasından önce gelmek üzere (Ek: 12/V)’de gösterilen ve ülkemizin uluslararası tanıtım işaretini taşıyan ve bu yönetmeliğin 56’ncı maddesi ile belirtilen renge uygun nitelikleri haiz (TR) rumuzu bulunur. (TR) rumuzu 4X10 cm’lik mavi bir diktörtgen kutu içineyerleşmiş reflektif tabakanın imalat aşamasında işlenmiş, fiziksel veya kimyasal yolla plakaya zarar vermeden çıkarılamayacak nitelikte olacaktır."
Peki o halde trafik polisleri neden uyuyor? Diğer şehirleri bilmiyorum ama kırmızı şeritli plakalar İstanbul sokaklarında cirit atıyorlar ve sayıları da her geçen gün artıyor. Bu sivil itaasizlik karşısında İstanbul Valisi ve İstanbul Emniyet Müdürü’nün uyuklaması nedendir?
Trafik polisleri bu araçları durdurup, neden ceza kesmiyorlar? Plakalarını yasalara uygun hale getirmeye neden zorlamıyorlar?
İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürü bu yasadışı eyleme bilerek göz yummuyorlarsa, bir zahmet cevap verseler de işin aslını astarını öğrensek...
Hani diyorum, otomobil plakalarında kırmızı şerit üzerine ay yıldız kullanmak yasalsa, ben de plakamı bu şekilde değiştireyim. Avrupa Birliği’ne asla karşı değilim ama kırmızı zemin üzerine ay yıldız, mavi zemin üzerine TR’den çok daha şık duruyor...
Efsanevi Kars Kazı İstanbul’da
Siz hiç Kars Kazı yediniz mi? Başka bir ilde yaşıyorsanız sırf bu efsanevi lezzeti tatmak için bile Kars’a gidebilirsiniz, ama İstanbul’da oturuyorsanız şanslısınız, Kars’a gitmenize gerek kalmadı.
Kalamış Dalyan’daki Misina Restoran, Kars’tan getirttiği kazlarla hazırlanan yemekleri 10 gün boyunca İstanbullu yemekseverlerin beğenisine sunacak.
Her zaman bulamayacağınız bu fırsat 7-16 Mart arasında sürecek. Kaçırmayın derim.
Türban kaosunun çözümü yine türban yasağı
Dini inançları gereği başlarını kapatmak isteyen kızların okuma özgürlüğü türbanın yasaklanmasına bağlı.
Paradoks gibi mi geldi? Hiç de değil. Açıklayayım:
n AKP Anayasa’yı değiştirirken MHP’ye 17. maddede değişiklik yaparak, üniversiteye girerken başın nasıl kapanacağını tarif etmeye söz verdi. İki parti arasında yapılan mutabakata göre bu tarif başörtüsünün çene altından bağlanması şeklinde olacak, böylece siyasi simge kaygıları giderilmiş olacaktı.
n AKP sözünde durmayıp, 17. madde değişikliğini erteleyince kaotik bir durum çıktı. Üniversiteler, üniversite öğrencileri, kurumlar ve toplum, türban yanlısı ve karşıtı olmak üzere iki kampa ayrıldı. Yani türban artık tartışmasız bir şekilde siyasi simge oldu.
n Başın nasıl örtüleceğinin yönetmelikle tarif edilmesine, insanların giyim tarzı yasalarla tarif edilemez diyerek karşı çıkanlar var. Haklılar gerçekten. Yasalar insanların ne yapacağını değil ne yapamayacağını tarif eder/etmeli.
n Dolayısıyla 17. maddede başın nasıl kapatılacağını tarif etmektense nasıl kapatılamayacağını tarif etmek gerekir. Yani 17. maddede başörtüsünün nasıl bağlanacağı değil, nasıl bağlanamayacağı tarif edilmelidir.
n 17. maddede üniversiteye başın türban şeklinde bağlanarak girilemeyeceği yazılırsa hem siyasi bir simgenin üniversiteye girmesi engellenmiş, hem de dini inançları gereği başlarını örtmek isteyen kızlara başlarını örterek üniversiteye girme özgürlüğü tanınmış olur.