Paylaş
Bu sütunu sürekli izleyenler, yazılarımızda yapmış olduğumuz öngörülerin zaman içerisinde ne kadar isabetli çıktığını bilirler. Geçtiğimiz yılın Aralık ayında ‘‘Olur mu olur’’ başlıklı yazımızda, içinde bulunduğumuz yıl için bakın hangi öngörülerde bulunmuşuz ve bunlar ne oranda gerçekleşmiş.
‘‘Türk Telekom'un değeri düşecek, satılsa bile beklenilen gelir elde edilemeyecek. Aslına bakılırsa Türk Telekom'un iyi bir fiyattan satılması için son fırsat 1995 yılı sonbaharıydı. Artık geçti Bor'un pazarı, sür eşeğini Niğde'ye... Klasik telekomların sonunun geldiği, artık tüm dünyanın hemfikir olduğu bir gerçek. Türk Telekom'un satışından iyi bir gelir elde edilebilmesi ancak parçalanarak satılmasıyla mümkün’’, demişiz. Ne denli isabetli bir tahminde bulunmuş olduğumuzu, takdirinize bırakıyorum. Yıl sonuna kadar da, farklı bir şey olacağını beklemiyorsunuzdur sanırım.
‘‘Sekiz yıllık eğitimle gündeme gelen her okula İnternet projesi için yapılacak ihale kıyametler kopartacak. Sektördeki herkesin ağzını sulandıran bu dev projede çok büyük bir ihtimalle yanlış teknoloji seçimi yapılacak ve okullar 1983'te olduğu gibi bir kez daha bilgisayar çöplüğü olacak. Okulların bu kaderden kurtulabilmesinin tek yolu teknoloji olarak Ağ Bilgisayarlarının ya da İnternet TV'nin seçilmesi. Ancak bu doğru seçim yapılmayacak’’, demişiz, hedefi 12'den vurmuşuz.
‘‘Turnet çökecek ve İnternet sektöründe büyük bir kriz yaşanacak. Servis sağlayıcı firmaların yüzde 90'ı ya kapanacak, ya birbirleriyle birleşecek ya da erişim sağlayıcılığından farklı İnternet'le ilgili başka alanlarda faaliyet göstermeye başlayacaklar’’, demişiz. Turnet çöktü, çok büyük İnternet Erişim Sağlıyıcı firmalardan dahi kapananlar oldu, kimi firmalar birleşti, büyük bir bölümü de hızla İnternet'le ilgili farklı hizmetler vermeye başladı.
‘‘İnternet yayıncılığı ilerleme gösterecek. İnternet üzerinden yayın yapan birkaç yeni elektronik gazete umulmadık başarı gösterecekler. Türkçe içerik büyük bir hızla zenginleşecek ancak yeterli doyuruculuğa ulaşabilmesi için bir sonraki yılı beklememiz gerekecek. İnternet sayfası tasarımında önemleri yavaş yavaş kavranmaya başlayan grafikerlerin konumu daha da sağlamlaşacak. İnternet sitesi tasarımında yayıncılık tecrübesi olanların önemi de yavaş yavaş kavranmaya başlayacak. Yayıncı-grafiker-yazılımcı takımları tarafından yaratılan İnternet siteleri, bu üçlüden yoksun amatörce hazırlanmış sitelerden açıkça ayırt edilebilecek’’, demişiz. Türkçe İnternet içeriği son dönemde hızlı bir gelişme çizgisi yakaladı, ancak yine de doyurucu olmaktan uzak. İnternet üzerinden yayın yapmaya başlayan ‘‘SüperHaber’’ (http://www.superonline.com) ve ‘‘NetGazete’’ (http://www.netgazete.com) ziyaretçi sayısı bakımından süper bir başarı yakaladılar. Biraz azimli olurlarsa, ticari açıdan da başarılı olacakları günler çok yakın.
‘‘İnternet sektöründe erişim sağlayıcılık dışında çok daha kârlı yeni iş alanları açılacak. Sektördeki şirketler yılın ilk yarısında sıkıntılı günler geçirecek ancak ikinci yarısından itibaren düze çıkmaya başlayacaklar’’, demişiz. Bu öngörümüzün ikinci yarısı şimdiden gerçekleşti. İlk yarısının ne denli isabetli olduğunu da, yıl sonuna kadar göreceğinizden emin olabilirsiniz.
İthaflı not: Sadık okurum Sedit Kurutluoğlu'na sevgilerle...
yurtsan@hurriyet.com.tr
Paylaş