Paylaş
Geçen haftaki yazımda, İnternet haberciliği anlayışını tam olmasa da en iyi uygulayan Türk sitelerine üç örnek vermiştim. Okurlardan ve bazı İnternet sitelerinin yöneticilerinden aldığım e-posta mesajları, hurriyetim.com.tr, star.com.tr ve haberturk.com sitelerini başarı örneği olarak göstermemin kriterlerini sorguluyordu.
Öncelikle şunu belirteyim ki, bu üç siteyi haber siteleri içerisinden seçmiştim. Ana konusu haber olmayan ve en az bu üç site kadar ve hatta belki daha da başarılı Türkçe siteler de var. Ancak yazının konusu İnternet haberciliği olduğundan, örnek siteleri de bu alanda yayın yapan sitelerden seçmiştim.
Bu sitelerin başarılı ve başarısız yönlerini star.com.tr'den başlayarak aktarmaya çalışayım. star.com.tr bir rastlantı sonucu tam da yazımın yayınlandığı gün netbul.com adresine taşındı. Bir başka deyişle yaklaşık bir yıldır star.com.tr adresinde yayınlanan sitenin mimarisi ve içeriğinin üzerine netbul.com giysisi giydirildi.
Herhangi bir İnternet haber sitesini başarılı kılan temel kriter ‘‘haberi ilk yayınlandığı andan itibaren sürekli yaşayan yapay bir organizma gibi işleyebilme yeteneği’’dir. netbul.com'un ‘‘Yaşayan İnternet’’ sloganı, bu sitenin en azından niyetinin doğru yönde olduğunu gösteriyor. Sitenin Genel Yayın Yönetmeni, deneyimli gazeteci Ercüment Erkul'un star.com.tr'nin netbul.com giysisini giymesi vesilesiyle yazdığı ‘‘Merhaba Netbul’’ başlıklı yazısı da, bu anlayışın genel yayın politikası olarak benimsendiğinin kanıtı: ‘‘Parolamız: Yaşayan İnternet. İlkemiz: Dogru, hızlı, kaliteli, tarafsız içerik sunmak. Hedefimiz: Konuşan, tartışan, fikir üreten Türkiye'nin yaratılmasında öncü olmak’’...
Bu doğru anlayışın, sitenin geneline ne kadar yansıdığına gelince... Site kişiselleştirmeye olanak tanıyan yapısıyla, kullanıcının taleplerini ön planda tutuyor. Ancak anasayfadaki 'kişiselleştirme' ve 'benim gazetem' başlıklı iki farklı alternatif, kavram kargaşası yaratıyor.
'Benim gazetem' bölümü aslında 'yazarlar' sayfası konseptinde bir bölüm. Bu yüzden belki bu sayfanın işlevini daha açık anlatan bir isim seçilse daha yerinde olurdu. Sitede karşımıza çıkan 'İnteraktif yazarlar' konsepti, kullanıcıyı yazarla etkileşimli hale getirmeyi amaçlayan yenilikçi bir arayış. Fakat yazarlar bu ortamı kullanmaya henüz yeterince hazırlanamamışlar izlenimi veriyor. Yazılar güzel, bilgilendirici ve eğlendirici ancak kullanıcıyla etkileşim yeterince kurulamamış.
Sitede yayınlanan haberlerin sonunda 'haberle ilgili site içi bağlantılar' ve 'site dışı bağlantılar'a yer verilmesi çok olumlu. Site dışı bağlantılara, site içi bağlantılar kadar önem verilmemesi ise çok yanlış. Yine haberlere 'özel dosya', 'interaktif dosya', 'forum', 'anket' gibi öğelerin eklenmesi 'yaşayan haber' kavramının uygulandığını gösteriyor. 'Özel dosya' ve 'interaktif dosya'lara topluca ulaşılacak bir sayfanın olmaması ise büyük eksiklik.
Sitenin içeriğine gösterilen özenin teknik ve grafik tasarıma yeterince yansımadığı dikkat çekiyor. Sayfalar Netscape ve diğer tarayıcılarla test edilmemiş, anasayfanın bile Netscape uyumsuz olması, 'akan haber kutusu'nun Netscape'de çalışmaması çok büyük bir özensizlik. Netscape uyumsuzluğu anasayfanın başka kutularında ve pekçok alt sayfada da göze batıyor. Sayfaların grafik tasarımı karışık, yazılar karınca duası gibi ve 'Kent Rehberim', 'Otonet', 'Teknomedya', 'Müzik', 'Gezi', 'Çocuk' gibi kendi başlarına birer dev İnternet anakapısı olmaya aday bölümler, grafik yönlendirmedeki yetersizlik yüzünden güme gidiyorlar.
Sonuç olarak netbul.com İnternet yayıncılığının kendine has özelliklerini özümsemiş üç Türk sitesinden biri. Diğer ikisi hurriyetim.com.tr ve haberturk.com'u önümüzdeki yazılarda inceleyeceğim.
Paylaş