Televizyon yayıncılığı önümüzdeki 5 yılda, geçen 20 yılda geçirdiğinden çok daha fazla değişikliğe sahne olacak.
Bu öngörü ABD’li kablo yayıncılık devi Comsat’ın Başkanı Stephen Burke’e ait. Burke’e göre televizyon, bilgisayar ve telefon beklendiğinden daha kısa bir süre içinde birleşecek.
Burke’ün bu iddiası, içi boş bir iddia değil. 21.5 milyon aboneli Comsat, bu birleşmenin şimdiden yaşandığının kanıtı bazı servisleri başlatmak üzere. İki yönlü ve çok hızlı İnternet bağlantı kapasitesi gerektiren bu yeni hizmetlerin verilebilmesi için gerekli olan ağ altyapısı bitirilmek üzere. Ağ altyapısındaki bu güncelleme için Comsat’ın yaptığı yatırım miktarı 85 milyar dolar.
Bir tarafta Türkiye’nin tüm İnternet altyapısına 10 yıl boyunca, şimdiki havasından geçilmeyeni de dahil olmak üzere tüm hükümetler döneminde yapılan toplam 40 milyon dolar yatırım var. Diğer yanda ise bir kablo yayın işletmecisinin, zaten var olan altyapısını güncellemek için yaptığı 85 mliyar dolarlık yatırım.
40 milyon dolarla, 85 milyar doları yan yana koymak acı verici ama Türkiye’nin dünyanın ne kadar gerisinde bırakıldığını göstermek için şart. Üstelik yıllar geçiyor ve havalı hükümetimiz hala dişe dokunur bir yatırım yapmıyor. Türk Telekom ‘proxy’ kurmak gibi zırvalıklarla, evlere ADSL bağlantı kurmak gibi mevcut altyapıyla yararı olmayacak abukluklarla uğraşıyor. Türkiye’nin Nuh Nebi’den kalma İnternet omurgasını geliştirmeden, yurtdışı İnternet çıkışlarını artırmadan evlere ADSL’le uğraşmak; Atatürk Barajı’ndan İstanbul’a bahçe hortumuyla su getirip, evlere içinden kamyon geçecek künkler bağlamaya benziyor. Bu arada elalem geniş bantı filan bile gündeminden çıkartmış, ultra genişbant tablosuz bağlantılarla, kablo üzerinden iki yönlü ultra genişbantla uğraşıyor.
Ağ altyapısını güncellemek için 85 milyar dolar yatırım yapan Comsat’ın bu yeni ağ üzerinden çok yakında vermeye başlayacağı servisler arasında bakın neler var:
Video posta: Aboneler kendi kayıt edecekleri video mesajları İnternet üzerinden gönderebilecekler. Comsat, bu hizmeti Hızlı Servis abonelerine hiçbir ekstra ücret uygulamadan geçen hafta vermeye başladı.
Geliştirilmiş Anında Video: Abonelerin istedikleri filmi, sanki kendi video oynatıcılarında oynatıyormuş gibi, geri-ileri alma ve duraklatma seçeneklerine de sahip olarak kablo üzerinden istedikleri anda izleyebilmelerine olanak veren anında video (video on demand), ABD’de bir süredir yaygın bir şekilde kullanılıyor. Biz daha anında video ile bile tanışamadan adamlar geliştirilmişine başlıyor. Comsatın sunacağı geliştirilmiş anında video servisinde örneğin ABD Başkanı Bush ve birkaç ay sonraki seçimlerde rakibi olacak Kerry’nin çeşitli sorulara verecekleri uzun cevaplar önceden kaydedilecek. Aboneler her iki adayın, merak ettikleri konulardaki cevaplarını istedikleri anda izleyebilecekler. Gelecekte yardım kuruluşları ve ticari şirketler de anında video teknolojisinden faydalanarak tanıtım yapabilecekler.
Çok yüzlü İnternet sitesi: Aboneler kendilerine gönderilen sesli mesaj, faks ve e.posta mesajlarına televizyon, bilgisayar ya da telefonlarını kullanarak bağlanacakları özel İnternet sitesinden topluca ulaşabilecekler.
Ne diyelim, darısı başımıza. Bu gidişle çıkmaz ayın son perşembesi...
Java artık her yerde
İlk duyurulduğu 1995 yılından beri yakından takip edip müjdesini istemeden müjdesini verdiğim Java teknolojisi artık her yerde. Cep telefonlarından bilgisayarlara, kredi kartlarından otomobillere, İstanbul’dan Mars’a kadar artık her yerde ve her elektronik cihazda Java’yla karşılaşmak mümkün.
Sun Microsystems teknolojisi olan Java, temelde bir programlama dili. Java’yı diğer programlama dillerinden ayıran en büyük özelliği ise bu dille yazılan uygulamaların her işletim sisteminde, her cihazda çalışması. Diğer programlama dillerinde yazılan uygulamalar, örneğin sadece Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlarda, sadece Apple Macintosh bilgisayarlarda, sadece Motorola marka cep telefonlarında vs çalışırken Java ile yazılan uygulamalar bir kez yazıldıktan sonra her platformda, her cihazda çalışabiliyorlar.
Java, bu üstünlüğü sayesinde ilk kez duyurulduğu 1995 yılından bu yana büyük bir hızla yaygınlaştı ve her türlü elektronik cihazın içine girmeyi başardı. Hatta NASA tarafından Mars aracının uzaktan kontrol sisteminde bile kullanıldı.
Her yıl San Fransisko’da yapılan JavaOne koferanslarını, ilk yapıldığı 1996 yılından bu yana iki yıl hariç her yıl yerinde izleme olanağı buldum. Kriz sonrası tek bir yıl harıç her yıl bir öncekine göre daha fazla Java geliştiricisini çeken konferansa katılım bu sene de yüksek. Bu yılki konferansa toplam 12 bin 500 Java geliştirici katılıyor.
Endüstri analistleri Sun’ın Java teknolojisinin artık rüştünü kanıtladığı konusunda hemfikir. Ancak analistler Sun’ı, bu başarısını paraya çevirememekle suçluyorlar. Endüstri analistlerinin oyunu, eski ekonominin kurallarına göre oynadıklarına, her şeyi eski ekonominin kalesi borsanın gözlüğüyle değerlendirdiklerine bakacak olursak, kendi açılarından haklı da olabilirler. Ancak yeni ekonomide, her şey borsadan göründüğünden oldukça farklı. Evet Sun geçen yıl büyük zararlar açıkladı. Ancak Java’nın başarısı, Sun’ın geleceği için büyük umut vaat ediyor. Sun’ı, Java’daki başarısının meyvelerini alacak kadar ayakta kalmayı becerebilirse çok parlak bir gelecek bekliyor.
Sun şu anda bu meyveleri yemeğe başladığı iddiasında. Kanıt olarak da, Sun sunucularındaki satış artışlarını gösteriyor. Java’nın yaygınlaşmasının sunucularına olan talebi de artırdığını söylüyor. Bu da önemli tabii... Ama asıl önemli olan Sun’ın yazılımdan yani Java’dan direkt olarak para kazanmaya başlaması. Bu günlerin de çok uzak olmadığını, Sun’ın en geç bir yıl içinde Java ile geliştirilmiş yazılımlardan, ufak da olsa bir telif ücreti almaya başlayarak, sürümden kazanmaya başlayacağını tahmin ediyorum. Özellikle de cep telefonları için geliştirilen uygulamalardan...
Java mobil
Java cep telefonu sektöründe geçen yıl yakaladığı hızlı yaygınlaşma oranını bu yıl da sürdürüyor. Bunun bir kanıtı d JavaOne Konferansı’nda açıklanan Sun-Nokia işbirliği oldu. Sun ve Nokia çok oynayıcılı mobil oyunların geliştirilmesi ve kullanımını kolaylaştıracak bir anlaşmaya imza attılar. İşbirliği sayesinde uygulama geliştiriciler, servis sağlayıcılar ve operatörler Java tabanlı çok kullanıcılı oyunları çok daha kolay pazarlayacaklar.
Rakamlarla Java
2012 yılında Java yüklü makinelerin tahmini sayıları:
Ev aletleri ve oyuncaklar: 11 milyar
Cep cihazları: 2 milyar 600 milyon
Ev elektroniği: 1 milyar 300 milyon
Bilgisayarlar: 1 milyar 80 milyon
Endüstri ve otomotiv: 400 milyon
Cep telefonlarında günümüzden rakamlar:
Zil sesi pazarı: 3,5 milyar dolar
Mobil Java uygulamaları pazarı: 3 milyar dolar
Java uyumlu cep telefonu sayısı: 350 milyon
Java nerede ne kadar (2004)
Java ile çalışan akıllı kart sayısı: 600 milyon
Java uyumlu bilgisayar sayısı: 650 milyon
Java geliştiricisi yazılımcı sayısı: 4 milyon
Java otomobil
Sun Başkanı Jonathan Schwartz, Java’nın otomotiv sektöründe yaygınlaşacağını iddia etti. Örnek olarak da Siemens VDO tarafından geliştirilen GPS (Global Pozisyon Saptama) sistemini gösterdi. Java’lı yeni GPS sistemi yol bulmak için kullanılmakla kalmayacak, otomobilleri eğlence merkezine dönüştürecek, ‘online’ servislerin otomobillerden alınmasını sağlayacak.