Paylaş
Eğer aynı ülkenin bakanları, milletvekilleri, siyasetçileri halkın arasına karışmaktan korkuyorsa, karıştıklarında da fırlatılan yoğurt kaselerinin, yumurtaların, domateslerin hedefi oluyorsa durum vahim demektir.
Eğer bir geçit töreninde 15-16 yaşlarında bir öğrenci, şeref tribünündeki davetlileri selamlamak yerine yüzünü çeviriyor ve en azından “Hadi gidin başımdan” dercesine beş parmağı açık el hareketi yapıyorsa durum vahim demektir.
Eğer 15-16 yaşında öğrenciler bir başka geçit törenine kollarında siyah bantlarla katılıyor ve davetlilerin önünden geçerken bunları çıkarıp ısrarla gösteriyorsa durum vahim demektir.
Eğer, ekonomik tedbirleri protesto ediyorlar diye göstericiler bir başka tören yerini basıyor ve davetliler korku içinde uzaklaşıyorsa, sonunda da geçit töreni şeref tribününü işgal eden protestocuların önünde yapılıyorsa durum vahim demektir.
Gösteriler nedeniyle geçit törenleri iptal ediliyorsa, iki yılda bir kışlasından çıkıp birkaç dakikalığına rap rap yürümeye hazırlanan genç askere komutanı, “Geri dönüyoruz” diyorsa durum vahim demektir.
KRİZ SADECE EKONOMİK DEĞİL
Takvimler 28 Ekim 1940’ı gösterdiğinde dönemin diktatörü Yiannis Metaksas “Teslim olun” diye ültimatom gönderen ıtalya lideri Benito Mussolini’ye “Ohi” yani “Hayır” cevabı verince Yunanistan 2. Dünya Savaşı’na girdi. ıtalyanlar Yunan savunmasını kıramayınca Hitler’in orduları Yunanistan’ı işgal etti. Üç yıldan fazla süren Nazi işgalinde yüz binlerce insan hayatını kaybetti. Açlıktan ölenler vardı. Büyük şehirlerde kedileri köpekleri yemek zorunda kaldı insanlar. Bir teneke zeytinyağı için servetler el değiştirdi. Bir parça kuru ekmek için insan onuru ayaklar altında çiğnendi.
28 Ekim, Osmanlı’ya karşı 1821’de başkaldırışın başlama tarihi sayılan 25 Mart ile birlikte Yunanistan’ın en büyük milli bayram günüdür.
Yukarıda aktardığım manzaraların tümü “Ohi” bayramının 71’inci yıldönümünde yaşandı.
Atina’da, Selanik’te, Patras’ta, Larisa’da, Girit’te hemen tüm şehirlerde aynı hazin tablo.
Yunanistan’da sadece ekonomik olmadığına inandığım kriz, manevi değerlere de epey zarar vermiş görünüyor.
Paylaş