Yonca Tokbaş - Kelebek
Yonca Tokbaş - Kelebek
Yonca Tokbaş - KelebekYazarın Tüm Yazıları

Koş Yonca Koş 2. sezon başlıyor

Hani hamilesindir de “İlk 3 ay bitsin öyle söyle!” derler ya, durumum aynen öyleydi. Koş Yonca Koş’la ilgili bir dolu güzel gelişme oldu, bir sürü yeni fikrim geldi; ama susmak ve beklemek zorundaydım. Sustum. Artık konuşma zamanım geldi.

Koş Yonca Koş 2. sezonunu açıyorum. Duyduk duymadık demeyin, 17 Ekim’de 32. Kıtalararası ıstanbul Avrasya Maratonu’nda 15km koşacağım. Hedefi 5km artırdım.
Dünyanın tek kıtalararası koşusu Avrasya. Milletin sırf o güzelliği yaşamak, sırf köprüyü aşmak için dünyanın öbür ucundan kalkıp geldiği tek koşu bu. Milyarlar verseniz Boğaz Köprüsü’nü trafiğe kapatamazsınız. Yok böyle bir güzellik ve tecrübe.
Kendime söz verdim; bu koşuyu herkes öğrenecek, herkes katılmak için, sponsor olmak için sıraya girecek. Otellerde tek kişilik yer kalmayacak, “Avrasya Sezonu” nedeniyle her yer full çekecek.
İstanbul resmen Olimpiyat heyecanı gibi, Formula 1 heyecanı gibi, Avrasya koşusu heyecanı yaşayacak. Herkes sokaklarda koşanları alkışlayacak. Spor turizminin başını Avrasya koşusu çekecek.
Bunların hepsi olacak. Ama önce size ADIM ADIM OLUŞUMU sayesinde öğrendiğim “yardım amaçlı koşu” nedir, onu anlatmalıyım.

Yardım amaçlı koşu nedir?

Sakın benim koşma şeklimi kafanızda fazla büyütmeyin. Tın tın tın koşuyorum işte. Hırs filan yapmıyorum. Dünya rekortmeni olmak gibi bir derdim yok. Ben koşarken yanımda yürüyebilirsiniz. Yavaşım yani. Amacım ölene kadar sağlıkla bağış toplayarak koşmak ve bir fayda sağlamak.
Dünyanın bir sürü şehrinde koşu organizasyonları yapılıyor. Berlin’de, Prag’da, New York’da, Londra’da. Bunlar arasında bağış rekortmeni olan Virgin Londra Maratonu’nda 1981’den bu yana 450 milyon pound bağış toplanmış mesela.
Bu koşularda profesyonel koşucular olduğu gibi, benim gibi amatörler de var. ınsanlar hem spora teşvik ediliyor hem de eğlenebiliyor. Ayrıca varsa duyurmak istedikleri, reklamını, tanıtımını yapmak istedikleri bir şey, onu yapmaya da imkanları oluyor.
Koşmak da zorunlu değil. Yürünebilir. Kimisi kansere farkındalık yaratmak için orada, kimisi şirketinin reklamını yapmak için. Kimisi pusette çocuğuyla katılıyor, kimisi de bir kere bile olsa Boğaz Köprüsü’nü yürüyerek geçmiş olmak için.
Ben de koşuya katılamayan sizler adına, en büyük şansım olan şu köşem ve kişisel çevremi kullanarak yardım topluyorum. Benim gibi yardım amaçlı koşan bir sürü insan, birlikten güç doğar diye ADIM ADIM OLUŞUMU çatısı altında toplandık.
Adım Adım ülkemizde bir ilk. www.adimadim.org web sitesinden her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz. 3 adet Sivil Toplum Kuruluşu’nu destekliyoruz; TEGV (Eğitim Gönüllüleri Vakfı), TOG (Toplum Gönüllüleri), TOFD (Omuriliği Felçlileri). Çünkü bu üçü çok sıkı denetimden geçiyorlar, çünkü biz de denetliyoruz ve çünkü başlarındakiler değişse de sistemi iyi oturtmuşlar, düzen devam ediyor.
Ben TEGV’i destekliyorum. Çünkü eğitim delisiyim. Çocuklar iyi ve eşit derecede eğitim alsınlar istiyorum. Yonca TEGV için koşuyor. Siz TEGV’nin banka hesap numarasına Yonca adına bağışta bulunuyorsunuz. TEGV bana durum bildiriyor. Örneğin: “Yoncacım, Avrasya’da koştuğun 15km sayesinde bize şu kadar kişi bu kadar bağışta bulundu ve hiç imkanı olmayan 3 bin çocuk 3 sene boyunca eğitim alma şansına kavuştu!” diyor.
Bağışçılarıma sertifikalarını dağıtıyor. Ben de dönüp bu köşeden size teşekkür etmeyi ve kendimi geliştirmeyi ihmal etmiyorum.
Bu işi net bir şekilde anlatana ve oturtana kadar yılmadan açıklamaya ve koşmaya devam edeceğim. Bana Hürriyet.com.tr’deki köşemden, Benim Sayfam’dan, facebook’tan, twitter’dan her an ulaşabilirsiniz.
Ben size hayatta hiçbir şeyin imkansız olmadığını, mucizenin kendinizde olduğunu ve bu koca dünyada küçücük ve kısacık ömürlü bir kelebek de olsanız devasa bir etki bırakabileceğinizi göstermek istiyorum. Herkesi; spora, insanlığa, özgürlüğe, manevi tatmine ve huzura davet ediyorum.
Yonca
“ÖzgürADIM”

Renay Onur

Yaşı 37. Evli. Eşi Ayşe Güçlü Onur şu anda hamile. O da yardım amaçlı koşucu aslında.
Renay, iki aya kadar baba olacak; ama bebeğin adı daha belli değil. Murat Vargı Holding’de ış Geliştirme ve ıştirakler Direktörü. Haftada üç kere, yılda 1000km koşuyor.
Her yıl ıstanbul-Ankara git gel mesafesi yani. Bugüne kadar 7 kere yardım amaçlı koştu, topladığı bağış miktarı: 280 bağışçıdan 105 bin TL. Adına yapılan en düşük bağış miktarı 5 TL, en yüksek miktar 6000 TL.
Renay koşarken topladığı bağışlar sayesinde 50 engellinin aramıza karışabilmesi için tekerlekli sandalye alındı. Neden mi koşuyor? Eski bir sutopçu ama yüzecek havuz bulamayınca koşmaya başladı. “Çık dışarı koş, nasıl olsa her yol senin!” diyor.
Neden bağış topluyor? Boş boş koşmamak, koşarak spor yaparken başkalarına da faydalı olabilmek ve farkındalık yaratabilmek için.
Yazarın Tüm Yazıları