İçelim akıllanalım

Yıllardır dolaşan “bilimsel” bir “teori” vardır internette.

Haberin Devamı

Bundan bilmem kaç yıl önce ilk elime geçtiğinde okuyup geçmiştim. Bana o zaman hiçbir şey ifade etmemişti nedense. Oysa dün Dalya yeniden yolladığı sırada; düşüncelere dalıp gitmiş, memleket, aile, sağlık dertleri o-bu-şu derken sıkı efkar içinde dağılmaya hazır haldeydim. Okudum gülümsedim.

“Doğru zamanlama!” dedim.

İnsan bazı şeylere aradan zaman geçince yeniden bakmalı. İnsan, okuduğu bir kitabı, dinlediği bir şarkıyı, seyrettiği bir filmi yeniden ele alıp yeni kafası ile değerlendirmeli. Farklılaşan hislerini de kesin bir yerlere not etmeli.

Şimdi konuya girebilirim.

Ben eskiden rakı içemezdim. Kokusuna dayanamazdım. Rakı içen kadın fikrine de nedense “yakışık almaz” diye bakardım. Bunda kimin ve neyin etkisi var hatırlamıyorum. Sakız da çiğnemedim doğru düzgün. Babam hiç sevmezdi sakız sesini. Ben de sevmem.

Haberin Devamı

Büyüdüm ve zamanını şu anda kestiremediğim bir gün, rakı içmeyi denedim. Ortam güzeldi, arkadaşlarım keyifliydi, sofra mezeler ve balıkla şahlanmış, gurbet kendini feci hissettirmişti, fonda inanılmaz meyhane müzikleri tellendirilmişti. İyi gelmişti. Rakı, balık, meze ve kadın fikri, kafamda birbirine hiç bu kadar gitmediği kadar gidiverdiydi.

Hayatıma uzun meze sofrası keyfi ve kültürü öyle eklendi.

İşte yıllar sonra o “bilimsel teori” dün yeniden e-posta kutuma düşünce okuduğumda, bu sefer bana bir çok saçma şeyden daha anlamlı geldi. Bazen dünyanın başına yıkıldığı anda, bir şey olur ve kafan dağılır ya... öyle oldu o anda. Canım memleket havası çekti, Bodrum tüttü burnumda, deniz havası istedim, meze yemekten balığa midemde yer kalmadığı zaman ne kadar dertlendiğimi hatırlayıverdim. Bu düşüncelere daldııım gittim. Tasaları unuttum anında. Kafam da çalıştı bir bakıma, bazı sorunlara çözümler geldi aklıma.

Bu teori doğru galiba.

Daha fikri içime düşünce akıllandım, tasaları rafa kaldırdım, güzel şeyler düşündüm anında.

Okuyun bakalım size ne etki yapacak.

Kopyaladım aşağıya.

Yonca
“anasonlu”

* * *


İçelim akıllanalım

Bir bufalo sürüsü en yavaş bufalonun hızında hareket eder.
Sürü saldırıya uğradığında ilk olarak en arkadaki zayıf ve yavaş olanlar öldürülür.
Bu doğal seleksiyon sürünün tümü için yararlıdır, çünkü sürünün genel hızı ve sağlığı bu zayıf üyelerin ölümü sayesinde korunur.
Aynı şekilde insan beyni de en yavaş beyin hücrelerinin hızında çalışır.
Bugün bildiğimiz gibi alkolün aşırı tüketimi beyin hücrelerini öldürmektedir.
Ancak, doğal olarak, alkol en yavaş ve zayıf beyin hücrelerine saldırmaktadır.
Bu yolla rakının düzenli tüketimi zayıf beyin hücrelerini öldürerek beynin daha hızlı ve etkili bir makine olmasını sağlamaktadır. İşte bu nedenle bir kaç kadehten sonra her zaman kendinizi daha zeki hissedersiniz.
İçelim akıllanalım.
Afiyet olsun.
Çiçek Pasajı ve Kumkapı Esnafı

Yazarın Tüm Yazıları