Paylaş
*
Bildiğin dolmalık biber.
Sivribiber.
Kırmızıbiber filan.
*
Wilbur Scoville diye Amerikalı bi arkadaş var, rahmetli oldu, farmakolog... Hangi biberin, ne kadar “acı” olduğunu gösteren bir ölçüm sistemi geliştirmişti.
*
Sıfır Scoville...
Dolmalık biber.
100 Scoville...
Hafif acı sivribiber.
500 Scoville...
Acı kırmızıbiber.
2.500 Scoville...
Tabasco.
*
Diline dokundurdun mu kabartan Meksika biberi var, Serrano deniyor...
10 bin Scoville.
*
Brezilya ve Jamaika’da yetişen Malagueta biberi var, bırak diline dokundurmayı, eline aldığında parmakların iki gün yanıyor birader... 50 bin Scoville.
*
Dünyanın en acı biberi, Sri Lanka’da yetişen, Naga Jolokia... Yenmiyor. Çünkü, yanlışlıkla yersen öldürüyor. 800 bin Scoville... Zaten o nedenle halk arasındaki adı, “kobra” biberi.
*
Şimdi sıkı durun...
Polisin Tekel işçilerine sıktığı biber gazı, kaç Scoville biliyor musunuz?
*
5 milyon Scoville!
*
Hem de gözüne!
*
Seyreltip, acıyı acıyla hafifletebilmek için gözüne limon sıkıyorsun... Düşün.
*
Üstelik... Bu 5 milyon Scoville’lik biber, o sıkılan gazın sadece 10’da 1’i... O gazın geriye kalan 10’da 9’u, laboratuvar ortamında “kimyasal silahlar”dan elde edilen ve “içeriği gizlenen” bir karışım.
*
Gaz’eteler utanmadan küçültüyor, göz yaşartıcı diye yazıyor... Gaz’aptır.
Paylaş