Paylaş
Davada işçi, iki tanık gösterdi. Bu tanıklar ortalama günde 1-2 saat fazla mesai yaptıklarını söylediler. Mahkeme tanıkların gerçek dışı beyanlarına itibar ederek fazla mesai talebini kabul etti. Bu kararı temyiz etmezsek ne olur, temyiz edersek yargıtayın hangi dairesine gider?
Hasan R.
Hasan bey, üçlü vardiya sistemiyle yani 08.00-16.00, 16.00-24.00 ve 24.00-08.00 mesai saatlerinde çalışan işyerlerinde kural olarak fazla mesai uygulanmaz.
Ancak bu aksi ispat edilebilecek bir kuraldır, bunun aksi belgelerle ispat edilebilir. Bununla birlikte fazla mesainin tanıkla ispat edilmesi mümkün değildir, yazılı belge ile kanıtlanması gerekir.
Bu dosyanın temyiz etmezseniz yahut temyiz edip de karar doğru bulunup onanırsa diğer çalışanlar için emsal olur. Bu karar temyiz edilince davaya bakan mahkemenin grubuna göre Yargıtay’ın ya 7inci ya da 9uncu Hukuk Dairesi’nde incelenir.
İŞYERİM GİRDİ-ÇIKTI YAPMIŞ
* Ben tekstil sektöründe desenci olarak çalışıyorum. Aynı patrona ait A... isimli firmadan çıkışım yapılmış, ertesi gün de Ç... İsimli firmaya girişim yapılmış. İkinci girişimin yapılmasından yaklaşık 1 yıl 25 gün sonra işlerimi aksattığımı söyleyerek benden savunma istediler. Ben savunmama yazdım ama değişen bir şey olmadı, iş akdimi feshettiler. Şirketin muhasebecisi beni arayarak hesap numarası istedi. Ben de hesabım yok dedim, PTT ile ev adresime bir miktar ödeme göndermişler. Makbuzunda kıdem tazminatı, fazla mesai ücreti yazıyordu. Ama sadece son 1 yıl 25 günlük çalışmamın karşılığı olan kıdem tazminatını göndermişler. A... isimli firmadaki çalışmamın karşılığını alamaz mıyım?
Seyhan T.
Seyhan hanım, aralarında organik bağ bulunan iki şirket arasında bu şekilde girdi-çıktı yapılmasıyla sıkça karşılaşıyoruz.
Hemen söyleyelim, bu şekilde yapılan girdi-çıktılar gerçek bir işlem gibi yorumlanmıyor. Bu nedenle önceki işyerinizde çalışmakla hak ettiğiniz kıdem, ihbar, fazla mesai gibi haklarınızı dava açarak alabilirsiniz.
Bu davada haklarınız hesaplanırken PTT yoluyla gönderilen tutarlar göz önünde tutulur.
ŞİRKET MAAŞIMI EKSİK BİLDİRMİŞ
* Bir nakliyat şirketinde yaklaşık 16 yıldır çalışıyorum. Bu çalışmamı şirket SSK’ya hem eksik bildirmiş hem de aldığım ücreti eksik göstermiş. Şimdi işten çıkaracaklar, haklarımı tam alabilmem için ne yapmam lazım?
Remzi R.
Remzi bey, işyeri, işin özelliğine göre en geç işçinin işe başlama günü SGK’ya bildirimde bulunmalıdır. Bu bildirimde işçinin aldığı ücret de tam ve doğru olarak gösterilmelidir. Bu şekilde yapılmayan bir bildirim nedeniyle emekli maaşı eksik bağlanacağı gibi açacağınız kıdem, ihbar, fazla mesai gibi özlük hakları da eksik hesaplanacaktır.
Bunlar nedeniyle mağdur olmamanız için öncelikle bir hizmet tespiti davası açmanız gerekiyor. Bu hizmet tespiti davasını hem işyeriniz hem de SGK aleyhine açıp, çalışmaya başladığınız tarihi, aldığınız ücreti, yatırılması gereken meblağı tespit ettirmeniz yerinde olacaktır.
Bu tespit yapıldıktan sonra, özlük haklarınız için şirkete dava açabilirsiniz; hizmet tespiti davası sürerken açtığınız davalarda da hizmet tespiti davasının sonucu beklenecektir.
Paylaş