Paylaş
* Uzun zamandır şirketin sıkıntıda olduğunu biliyorduk, ödemeler bazen aksıyordu, bir-iki ay gecikmeli de olsa paramızı alıyorduk. Bundan üç-dört ay kadar önce, taşeron arkadaşlara mal veren şirketlerden bir tanesi, şirketin çekini tahsil edememiş, bu nedenle icraya vermiş. Firmanın avukatları da hemen mahkemeye başvurmuş ‘iflasın ertelenmesi kararını’ çıkarttırmış. O zamandan bu yana biz de alacağımızı alamaz olduk. Ne yapacağımızı şaşırdık. Benim yanımda SSK’lı 16 personel çalışıyor, para alamadığım için ben de sıkıntıya girdim. Ne maaş ödeyebiliyorum, ne de aldığım malların parasını verebiliyorum. Yakında ben de icralık olacağım. Ne yapmamız lazım, biz de mi iflas erteleme isteyelim? Hasan K.
Hasan Bey, özellikle ekonomideki durgunluk dönemlerinde nakit para akışındaki zincirin kırılması sebebiyle firmalar zorluğa düşebilir. Zora düşen firmaların ticari faaliyetini sürdürebilmesi için 2003 yılında İcra İflas Kanunu’nun 179. Maddesi değiştirildi. Değişen maddeye göre, borçları aktifinden fazla olan şirketlerin yöneticileri, mahkemeye durumu kurtarabileceğine dair bir proje sunuyor. Bu proje Ticaret Mahkemesi tarafından kabul edilirse şirketin hemen iflas etmesi yerine iflas kararının belli bir süre ertelenmesine karar veriliyor.
* * *
Çoğunlukla inşaat şirketleri ile gündeme gelse de hemen hemen tüm sektörlerde önemli firmalar iflas erteleme için mahkeme kapılarını aşındırmaya başlamış durumda. Örneğin Türkiye’nin toptancı halinden borsaya ilk açılan firması Mango Gıda, dünyaca ünlü şef Jamie Oliver’in İstanbul’da açtığı Jamie’s Italian bunlardan bir kaçı. Yine dün ajanslara Rus Turizm devi Tez Tur’un Türkiye’deki ayağı olan Alkan Grup Turizm İşletmeleri A.Ş.’nin de iflas erteleme için başvurduğu haberleri düştü.
* * *
İflas erteleme, amacı itibariyle iflas edecek duruma düşmüş bir şirketin iflas etmesindense icra baskısı olmadan çalışabilmesini sağlamayı amaçlayan bir yasal düzenleme içeriyor. Belki Jamie’s Italian iflas etse sınırlı sayıdaki ürün sağlayıcı, çalışan bundan zarar görecektir, ancak örneğin Alkan Turizm iflas ettiğinde, yılda getirdiği 1 milyona yakın turisti ağırladığı ifade edilen 1300 civarında turizm tesisi, bunların çalışanları, tedarikçiler ile birlikte Türkiye ekonomisi dahi olumsuz etkilenebilir.
* * *
Ayrıca iflas ertelemenin özellikle, alacakları ile borçları arasında akış uyumsuzluğu olan şirketlerle, mal varlığı gayrimenkul gibi likit olmayan yatırımlarda bulunan şirketlerde işe yaradığını belirtmeliyim.
İflasın ertelenmesi kararı bir yıl için verilebiliyor. Bu süre içinde şirkete bir kayyım atanıyor. Kayyım her üç ayda bir mahkemeye rapor düzenleyerek, iflas ertelemenin işe yarayıp yaramadığını bildiriyor. Bu iflas erteleme süresi içinde, borçlu aleyhine hiçbir takip yapılamıyor, yapılmış olan takipler duruyor.
* * *
Bu nedenle, hakkında iflas erteleme alınmış şirketten olan alacağını alamayan sizinki gibi şirketler de sıkıntıya düşebiliyor.
Bu durumda kaderiniz, ana şirketin iflas erteleme projesinin işe yarayıp yaramamasına bağlı biraz da. Eğer işe yararsa siz de kurtulacaksınız, ancak işe yaramazsa şirket hakkında iflas kararı verilecek, bu durumda alacağınız için masaya adınızı yazdırıp alacağınızın en azından bir kısmının ödenmesini bekleyeceksiniz. Bu fasit daire, ekonomide bolluk başlayana kadar devam edecek.
Paylaş