Paylaş
‘Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmayın’, ‘soba öldürmez ihmal öldürür’, ‘sizi Tüketici Kanunu korur’ bunlardan ilk başta akla gelenler. E-posta kutusuna düşen sorulara bakılırsa boşanma davaları konusunda da böyle programlar hazırlanması gerekiyor sanırım. Bu hafta boşanma konusunda çokça yanlış bilinenleri ele aldık.
* Yanlış: Davayı karşı tarafın açmasını beklemeli
Davayı açan taraf, boşanma isteğini mahkemeye iletir ve boşanma sebeplerini ispat etmek zorundadır. Eğer iki taraf da boşanmayı düşünüyorsa davayı ilk açan olmanın bir dezavantajı yok. Bununla birlikte boşanma davası ilk açıldığı yerde görülür. Özellikle eşlerden biri başka şehre taşındıysa bu konu çok önemli hale geliyor.
*Yanlış: Davayı kadın açarsa nafaka isteyemez
Kadına nafaka verilmesinin bununla ilgisi yoktur. Boşanma davasını kim açmış olursa olsun, eşin nafakaya ihtiyacı varsa nafaka bağlanır. Normalde hâkim bunu kendiliğinden düşünmeli, ama uygulamada böyle olmuyor, talep edilmesi gerekiyor.
* Yanlış: Kız çocuk anneye, erkek çocuk babaya verilir
Velayet belirlenirken çocukların cinsiyetinden çok yaşları göz önünde tutuluyor. Yaşı küçük çocukların anne şefkatine ihtiyacı olduğu düşünülüyor ve erkek ya da kız olmalarına bakılmaksızın genelde velayetleri anneye bırakılıyor. 12 yaşını doldurmuş çocuklara kiminle kalmak istediklerinin sorulmasının zorunlu olduğunu da yeri gelmişken belirtelim.
* Yanlış: SMS içeriği istenebilir
Eşlerin cevabını en çok merak ettiği konulardan biri de bu. Aile Mahkemeleri’nde görülen davalarda eşin yapmış olduğu telefon görüşmelerinin ve gönderdiği SMS’lerin sadece tarihi, saati, hangi numaraya gönderildiği, operatör şirketlerden sorulabilmektedir. Mesaj içeriği öğrenilememektedir.
* Yanlış: Erkeğin geliri yoksa nafaka vermez
Kadın-erkek eşitliği kanuna girdi ama bu nafaka konusunda Yargıtay hala farklı düşünüyor. Eğer erkek, askerde, cezaevinde değilse çalışmasa da nafaka ödemekle yükümlü tutuluyor.
* Yanlış: Diğer eş boşanmak istemezse dava uzar
Diğer eşin boşanmak istememesi davanın süresini hiç etkilemez. Açılan davada boşanma kararı verilmesi için boşanma sebeplerinin varlığının ispat edilmesi yeterlidir.
* Yanlış: İki taraf da boşanma istiyorsa hâkim boşar
Eğer iki taraf da boşanmayı talep etmelerine rağmen, velayet, tazminat, nafaka, malların paylaşımı gibi konularda anlaşamıyorlarsa davalarına çekişmeli boşanma adı verilir. Bu davada iki taraf da boşanmayı istediğini belirttiği halde boşanma sebeplerini ispat edemezlerse hâkim davalarını reddedebilir.
* Yanlış: 3 yıl ayrı yaşarsak otomatik boşanılıyor
Eşler, her hangi bir boşanma davası açmadan, sadece fiili olarak ayrı yaşamaya başlamışlarsa, isterlerse 10 yıl ayrı kalmış olsunlar otomatik boşanmaları söz konusu değil.
Paylaş