Paylaş
Bana ayrılan "günlük" köşeyi, ilk kez "haftalık" bir "yazı dizisi"ne çevirmemin nedenleri var.
Çok önemsediğim bu nedenleri, paylaşmak istiyorum:
* Öncelikle "Avrupa Kentsel Şartı: 2" zirvesinde alınan kararlarla ortaya çıkan "yeni kent/kentlilik manifestosu"nun, üzerinden 1.5 yıl geçmesine rağmen kentliye ulaşmadığına inanıyorum.
* Bu konuda yapılanlar, herzamanki gibi TMMOB'un ısrarlı, süregen çabaları (ki tüm metni Türkçe'ye çevirip yayımlaması bile çok önemlidir), Çankaya Belediyesi'nin Başkan Bülent Tanık ve Ali Ulusoy, Eser Atak gibi kurmaylarının "mesleki soyağacı/birikimi/duyarlılığı" nedeniyle konuyu yerel seçim öncesinden başlayarak gündemine alması ile sınırlıdır.
Ve biraz da, dar alanda kısa paslaşmalara mahkum edilen akademik çevrelerle...
* 21. yüzyılda çağdaş bir kentin/kentlinin tüm profilini yeniden tanımlayan, ilkeleri "temize çeken" manifesto, medyada da -istisnalar dışında- "habere değer" görülmedi.
* Ve kentli Avrupa Konseyi'nin aldığı ama Ankara'da esamesi bile okunmayan bu kararlardan bihaber olduğu için, aynı konseyin Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne verdiği "teşvik ödülü"nün tek boyutlu haberleriyle derdest oldu.
* "Avrupa kentsel şartları"nın tümü, Ankaralının da doğrudan hayatına değen, gündelik yaşamında "karşılaştığı" somut sorunlara dair kararlardı.
* Mesela Yenimahalle Belediyesi'nin "Çayyolu Meydanı"nın başına gelenler, salı günü yazımda savunduğum gibi çok yönlü bir "çağdaş kentsel şart" ihlaliydi.
Bu hakkı aramak için AİHM misali bir AKHM (Avrupa Kentsel Hakları -İhtisas- Mahkemesi) mi gerekiyor acaba?
* Artarda yerel gündeme yerleşen, Çayyolu Meydanı, Kızılay'da Emek İşhanı muamması, Kızılay binasının akıbeti, Başkan Gökçek'in Başbakan ile 15 yıldır yeni gündeme gelmiş gibi "metro görüşmesi"nin ardından verdim kararımı:
Bir buçuk yıl sonra, "Avrupa Kentsel Şartı'nı hatırlatmanın yeri ve zamanıdır.
* * *
Strazburg'da alınan kararlar, aynı zamanda, sadece kente değil, artık aynaya da bakmayı gerektiren bir manifesto.
Ama hem ulaşılabilir, hem de "okunabilir" değildi sanki.
Bu nedenle 21. yüzyılın "kentsel şartları"na Ankara örneğiyle karşılaştırmalı olarak değinmeye çalıştım.
Ve bir hafta boyunca her gün bu konuyu yazarak, derli olmasa da toplu olarak kayda geçirmeyi göze aldım.
(Bu arada Aydan Erim'in Türkçe'ye çevirdiği "Avrupa Kentsel Şartı: 2"nin tam metnine TMMOB'un sitesinden, http://www.mimarlarodasi.org.tr/UIKDocs%5Ckentselsart2.pdf adresinden ulaşabilirsiniz)
Paylaş