Paylaş
“ÜNAL TÜRKEŞ, Muğlalı’dır. Babası, Yerkesik’li öğretmen Hüsnü Türkeş’tir. Aydın ve Muğla liselerinde orta öğrenimini, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesiyle Gazetecilik Enstitüsü’nde yüksek öğrenimini tamamladı.
Mesleğe Muğla basınında başladı, İstanbul basınında devam etti. Türk Dil Kurumu’nun 1965 Basın Dil Yarışması’nda mansiyon kazandı. İstanbul’da okulunun ve Muğla’nın yüksek öğrenim cemiyetlerinde başkanlık yaptı. Muğla toplum yapısıyla ilgili üç kitap yazdı.
Halen Bingöl’de 221. Piyade Alayında Asteğmen rütbesi ile vatani görevini yapmakta olan Ünal Türkeş, evli ve bir kız babasıdır.”
Bu satırları “Kurtuluş Savaşında Muğla” isimli 450 sayfalık dalında tek ve son derece önemli 1973 basımı kitabın arka kapağından aktardım.
ALKIŞLANACAK KİTAP
Ünal Türkeş’in bin bir emekle, çok genç yaşlarında hazırladığı, “Kurtuluş Savaşında Muğla” kitabını, tam 40 yıl evimdeki Kuvayı Milliye Kütüphanemin en özel bölümünde ilk sırada sakladım. Yazarına uzun yıllar boyunca uzaktan hayranlık besledim.
Bir profesörlük tezi kadar sağlam belgelere dayanan bu kitap, Muğla, Milas, Bodrum, Köyceğiz, Marmaris, Datça, Ula, Yatağan, Fethiye civarında oluşan milli mukavemet hareketlerini ayrıntılı biçimde ele aldığı gibi, bölgenin nüfus, sosyal yaşam, tarım, ticaret ve sanayi verileri de gözler önüne seriyordu.
Bana göre bu tek kitapla, yazarı tarihe geçer ve şehrinin simgesi olurdu. Oysa Ünal Türkeş’in hizmet yolculuğunda bu kitap ilk basamaktır.. (Yazarından öğrendiğime göre bu büyük kitabın, 40 yıl sonra günümüzde çok daha kapsamlı bir yeni baskısı yayına hazırlanmaktadır).
ETKİN KUTLAMA
Geçtiğimiz hafta Ünal Türkeş ve çalışma arkadaşlarının yayınladığı Muğla “Devrim” gazetesinin 50. kuruluş yıldönümü kutlandı. Hem gazeteci-yazar, hem Devrim Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, Yazı İşleri Müdürü ve Başyazarı, hem de SODEP, SHP ve CHP’nin saygın politikacısı, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Onur Kurulu Başkanı, Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Türk Hava Kurumu Başkanı, Atatürkçü Düşünce Derneği’nin kurucu başkanı, Muğla Geleneksel Kent Alanını Koruma Derneği’nin kurucu başkanı, Muğla Sivil Toplum Örgütleri Platformu Başkanlığı gibi üstün toplumsal görevleri yaşamı boyunca başarıyla gerçekleştiren Ünal Türkeş ve çalışma arkadaşlarına, seçkin konuklar sonsuz sevgi ve kutlamalarını plaketler ve alkışlarla sundu. Kutlamalar kapsamında, “Türk Medyası ve Anadolu Basını” konulu bir panel de gerçekleşti.
Muğla’nın simgesi olan bu gazeteci dostlarımıza, biz de İzmir’den gönül dolusu tebriklerimizi gönderdik, her şehrimize bir “Ünal ağabey ve çalışma arkadaşları gerekli” dedik.
DEVRİM GAZETESİ
Devrim gazetesi, Tarım Bakanı Turan Şahin, Milletvekili Dr. Seyfi Sadi Pencap, Senatör Fevzi Özer, Faruk Aksoy, Hasan Nuri Öncüer, Gazi Çakır ve Alptekin Erim tarafından kuruldu. İçinden bir çok milletvekili ve belediye başkanı yetiştirdi.
Devrim’in halen sahibi Ünal Türkeş’in eşi Melda Türkeş hanımefendi. Gazetenin künyesinde Haber Müdürü Süleyman Akbulut, Aslı Ateş, Ekrem Orhan, Yükselecek Demirel, Nazife Ersöz, Güliz Şenel gibi basın mensupları bulunmakta. 19 Ekim 1960 tarihinde İzmir matbaalarından toplanan derme çatma makinelerle yayın yaşamına başlayan Devrim, teknolojik gelişmeleri takip ederek ve ilkelerinden hiç taviz vermeden bu günlere erişti. Dr. Ali Abbas Çınar’ın, “50 Yılında Devrim Gazetesi” kitabı, bu nitelikli ve hayranlık verici süreci gözler önüne sermekte.
Ünal Türkeş, Devrim’i, “Aydınlanma devriminden asla taviz vermeyen, demokrasinin özüne tam bağlı, çok sesli toplum yaratma amacında bir yerel basın öncüsü” olarak tarif ediyor. Aydınlanmacı Muğla’ya, “Devrim” çok yakışıyor..
Ege’nin her şehrine “Devrim” gerekli..
Kutluyorum..
50. yılın pastası kesiliyor
Milliyet Gazetesi yazarı Nail Güreli, Mahir Ateş, Devrim Gazetesi sahibi Melda Türkeş, Muğla CHP İl Başkanı Süleyman Uslu, Muğla Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün, Ünal Türkeş, CHP Muğla Milletvekili Dr.Ali Arslan, Ünal Türkeş’in evlatları Aslı Ateş ve Atalay Türkeş, hep birlikte Devrim Gazetesi’nin 50 yıl pastasını kestiler.
Paylaş