Bodrum yüzünü sanata çevirdi

Bodrum Kalesi’nde sahnelenen “Barbaros” çağdaş dans draması, izleyenleri adeta büyüledi.

Haberin Devamı

BODRUM, benim gibi romantikler için, Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir’in büyülü dünyasıdır.. Tarihin, mitolojinin, maviliklerin, musikinin, sanatın, kültürün, deniz ve doğa sevdasının harmanlandığı bir aşk coğrafyasıdır.. Bu büyülü coğrafyanın şairi de, Halikarnas Balıkçısı’dır.. Bu coğrafyanın aşıklarına “Mavi Yolcular” denir..
Bu insanlar, yani Bodrum sevdalıları, ince ruhlu, dünyanın güzel nimetlerine tutkulu, sanata ve kültüre baygın rafine hümanist insanlardır.. Bodrum, onların kaçıp sığındıkları bir liman, vazgeçemedikleri bir uzak adadır..
İşte bu insanlar, uzun zamandır (belki 30 yıldır), giderek betonlaşan, kirlenen, istilaya uğrayan, insani her şeye sırtını dönen arabesk Bodrum’dan şikayet eder olmuşlardı. Haklıydılar.. Bodrum, artık mavilikten uzaklaşmış, grilikler içinde yüzer olmuştu.. Ben de böyle düşünüyordum ve Bodrum’a gitmez olmuştum. Artık bu beldenin alın yazısı değişiyor.. Çünkü Bodrum, yüzünü sanata çevirdi.. Ohh, ne güzel..
BALE  FESTİVALİ
İlk kez Bodrum’da “Bale Festivali” düzenlendi. Bodrum belediye Başkanı Mehmet Kocadon ve Devlet Opera ve Bale Genel Müdürü, sevgili dostumuz Rengim Gökmen’in gayretleriyle yaşama geçen Bodrum Bale Festivali’ni yürekten alkışladık. Emeği geçenleri kutluyoruz.
Festivalin açılış gösterisi rüya gibi bir şeydi.. “Barbaros” çağdaş dans draması, ünlü Türk denizcisini Akdeniz’in sanat sularında yeniden dirilterek, ulusal bir gösterinin özlemini çeken bizlere derin bir nefes aldırdı, avuçlarını patlatıncaya kadar alkışladı halkımız bu kendi içinden çıkan gösteriyi..
Yapıtın çok başarılı koreografı Beyhan Murpy, Barbaros Hayreddin Paşa’nın bir dönem yaşadığı ve bin bir çeşit korsanın limanı olan Bodrum sularında bu yapıtı sahnelemenin çok fantastik bir duygu olduğunu dile getirdi ve bale festivalinin Bodrum’a çok yakıştığını belirtti.
Her temsilini muazzam bir kitlenin desteklediği festivalde, arka arkaya İtalya’dan Paganini Topluluğu ve İspanya’dan Nueva Balet Grubu alkışlarla izlendi. Festival 24 Ağustos’ta Kore, 28 Ağustos’ta Otello 31 Ağustos ve 1 Eylül’de Bulgaristan bale topluluklarının gösterileriyle sürecek. (İletişim: www.bodrum-balletfestival.gov.tr)
GÜMÜŞLÜK  KEYFİ
“Gümüşlük Klasik Müzik Festivali” de büyük ilgiyle sürüyor. Gümüşlük’ün tadına doyum olmaz ortamında gerçekleşen festivalde 24 Ağustos’ta Gülsin Onay (Piyano), Benyamin Sönmez (Viyolonsel) ve Erkin Onay (Keman) konseri var. 5 Eylül’de Gülsin Onay ve Bilkent Senfoni Orkestrası’nın konseri gerçekleşecek. 8 Eylül’de ise, Gülsin Onay (Piyano), Burhan Öcal (Perküsyon), Eren Levendoğlu (Piyano) ve Zeynep Tanbay (Dans) konseri yaşama geçecek.
Gümüşlük’ü, klasik müziğin bir kalesi haline getiren başta Belediye Başkanı Mehmet Tire’yi, tüm emek verenleri, festivalin başından itibaren yaratıcısı sanatçımız Gülsin Onay’ı, başarılı sanat yönetmeni Eren Levendoğlu’nu ve bizim basın danışmanı Yiğit Uygur’u kutluyoruz.. (İletişim: 0252.394 42 60 – www.gumuslukfestival.org)

SANAT MERKEZİ

Haberin Devamı

Bodrum’u mutlaka bir sanat merkezi yapmamız gerek.. Başka türlü Halikarnas Balıkçısı’nın mirasına sahip çıkamayız. Tezel çiftinin yaratığı, “Dibeklihan Sanat Köyü” bize örnek olmalı..
Bu yüzden Oasis Kültür Merkezi’ndeki tüm sanat etkinliklerini destekleyelim. İlhan Berk resim sergisi 8 Eylül’e kadar sürecek. Yeni sergilere merhaba demeliyiz. (Oasis: 0.252.317 00 02)
Bodrum’da tek başlarına sanat etkinliklerini omuzlayan önder kişileri bilelim ve onlara tüm gücümüzle destek olalım. Benim tanıdığım bu önder sanat havarileri içinde Zerrin Ulusman’ı unutmayalım. Zerrin Hanım, Türkkuyu Mahallesi Külcü Sokak’taki “Ayna Sanat Galerisi”nin sanat direktörlüğünü yapıyor ve nitelikli sergiler düzenliyor. Son olarak Nurhilal Harsa’nın resim sergisini düzenledi. (Ayna Galeri: 0.252.316 85 24)
Zerrin Ulusman aynı zamanda, Şeci Sürel ile Ortakent Armutalan Sokak’ta, “Seci” isimli çok nitelikli bir restoran çalıştırıyor. Öneririm. (Seci: 0.534.524 90 93)
Ne demiştik?.. Bodrum sanata yüzünü dönüyor!

Yazarın Tüm Yazıları