Sen doktorsun hastaya bakma

ÜNİVERSİTEDE öğretim üyesi bir doktor, her gün hastaneye geliyor, onlarca hastası var.

Haberin Devamı

Şimdi özel muayenehanesi var, 17.00’den sonra oraya gidiyor. Sabah 9’dan akşam 17’ye kadar hastanedeki odasında oturuyor. Sekiz saat boyunca artık ne hastaya bakabiliyor, ne reçete yazabiliyor, sadece ders veriyor.
Tıbbın herhangi bir alanında uzman-laşmış, yetişmiş bir hocaya, tam güne geçtiği için, şimdi ceza verir gibi, hasta-
ya bakamazsın, deniyor. Oysa, asıl ceza hastaya verilmiş oluyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan kanun hükmünde kararname ile sağlık sektörü yeniden yapılandırılıyor. Yeni sistem en çok üniversite hastanelerini vuruyor. Özel sağlık kuruluşlarına geniş alan açıyor. İki gün önce İstanbul Tıp ve Cerrahpaşa Tıp Fakültelerinde görev yapan hocalar yeni yapılanmaya dönük bilgi vermek amacıyla bir gurup gazeteciyi davet ediyor. Benim de yer aldığım toplantıda, anlatılanlara göre, manzara hoş değil.

Haberin Devamı

DEVLET ÇEKİLİYOR

Devletin verdiği sağlık hizmeti azalıyor, yerine karı ön planda tutan sağlık piyasası geliyor.
- Hastaneler kar amaçlı işletmelere dönüşüyor. Tıp hizmetinden önce, yatak hizmeti (otelcilik)önemseniyor. Hastane değil, pastane lafı geçerli.
- Devlet hastanelerinde ameliyat sayısı ve uzman doktor sayısı azalıyor. Örneğin, bir hastanede göz hastalıklarında 21 uzman doktordan 7’si, ürolojide 11 uzman doktordan 3’ü, onkolojide 6 uzman doktordan 2’si kalıyor. Bazı servisler kapanıyor. “Ben hastaneye gideyim” diyen bir hasta, böyle devam ederse, gidecek devlet hastanesi bulamayacak hale geliyor.
- Çok sayıda tıp fakültesi açılıyor. Hocalar üniversitelerden ayrılıyor, yeni doktorlar nasıl yetişecek, sorusu çıkıyor ortaya.

VATANDAŞ MEMNUN

Oysa, vatandaş hastaneye erişim bakımından hayatından memnun.
Sağlıkta Dönüşüm Programıyla birlikte hastanelerde performans sistemine geçiliyor. Buna göre, doktorlara baktıkları hasta, yaptıkları ameliyat sayısına göre ücret ödeniyor. Hastalığın ağırlığı ya da ameliyatın güçlüğü değil, hasta sayısı önem taşıyor. Devlet hastanelerinde beş dakika arayla randevu veriliyor. Daha çok hastaya bakmak için.
Doktor da hata yapmamak için daha çok tahlil istiyor. Bu sağlık harcamalarını artırıyor. 2002’de 4.7 milyar dolar olan sağlık harcamaları 2010’da 47 milyar dolara yükseliyor. Garip bir artış.
Hocalar şunu iddia ediyor: Belki istenilen hastaneye daha kolay gidiliyor, daha kolay reçete yazılıyor, ancak size artık hasta değil, müşteri olarak bakılıyor.
Yıllardır istenen ve beklenen tam güne geçiiyor ama, devlet hastaneleri perişan. İddia bu.

Haberin Devamı

İki üniversitede bugün grev var

SAĞLIK Bakanlığının öngördüğü yeni sisteme İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi karşı çıkıyor.
Yeni düzeni protesto emek amacıyla her iki üniversitede görev yapan öğretim üyeleri, uzman ve asistan doktorlar, öğrenciler ve sağlık çalışanları uyarı amacıyla bugün greve gidiyor. Bu iki fakültede acil vakalar dışında bugün hizmet verilmiyor. Sağlık Bakanlığının bu sorunları dile getirenleri dinlemesinde yarar var.

Hedef Türk  Tabipleri Birliği

BAROLAR avukatların, odalar mimarların, mühendislerin, sendikalar işçilerin, Türk Tabipleri Birliği (TTB) doktorların meslek örgütü.
Anılan örgütlere üye olan meslek sahiplerinin çeşitli hakları, istekleri, yetkileri  örgütleri üzerinden işliyor. Örgütlerin de üyeleri üzerinde söz hakkı var. Söz hakkı, meslek sahipi ağır bir suç işlemiş ise, meslekten men cezasına kadar gidebiliyor.
Doktorlarda son sözü Türk Tabipler Birliği söylüyor. Hayır, artık değil.
Sağlık Bakanlığı kendisine ters düştüğüne inandığı TTB’nin yetkilerini kısıyor, meslekten men cezası verilmesini kendisine bağlıyor.
Böylece, mesleki nedenle verilen ceza esniyor, şimdi siyasal nedenle verilebilir hale geliyor.

Haberin Devamı

Adalet Bakanlığı tam teşkilat tam gün

ADALET Bakanlığı deyince akla adaletle bağlantılı kurumlar, kurallar, yasalar geliyor. Artık değil.
Meslek sahibi askerler, üniversitelerdeki doktorlar, öğretim üyeleri de Adalet Bakanlığı Teşkilatıdan sayılıyor. Nasıl oluyorsa oluyor, sayılan üç gurubun kaderi Adalet Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede yeniden çiziliyor.
Meslek sahibi askerler ve Adalet Bakanlığı. Doktorlar ve Adalet Bakanlığı. Öğretim üyeleri ve Adalet Bakanlığı. Memur oldukları için onların yeni çalışma koşulları 26 Ağustos 2011’de yayınlanan Adalet Bakanlığı Teşkilatı ile ilgili kanun hükmündeki kararnamede yer alıyor.
Mesleki faaliyet ve serbest meslek icrası yasağı başlığı altında Adalet Bakanlığı kararnamesinde doktorlara tam gün geliyor.
Garip bir düzenleme. Adalet Bakanlığı tam teşkilat, tam gün gidiyor.

Yazarın Tüm Yazıları