Paylaş
Üzümün yetiştiği yerde şarap üretiliyor.
TV’lerde yemek programları var. Bunlardan birine, ta 2010 yılında ceza veriliyor. O tarihte, o programa verilen ceza, ileride yaşayacaklarımızın ipucunu veriyor. Yani, bugünlerin.
Programda et yemekleri tanıtılıyor. Et yemekleri denilince, İstanbul’da akla gelen ünlü bir et lokantası var. Onun sahibi programa davet ediliyor. Et yemekleri, yemek sunumları üzerine çeşitlemelerle programda sohbet devam ederken...
ŞARAP KÜLTÜRÜ
Lokanta sahibi et yemeklerinin yanı sıra, şarap konusunda da uzman. Başlıyor şarabı anlatmaya:
“Şarapta önemli olan denge ve zarafettir, hiçbir lezzet baskın olmamalıdır. Her yudumda yeni bir tat keşfedilmelidir. Mesela, tanesi kalın kabuklu, hafif kuru erik, kuru nar kokusu olan nebbiole ağırlıklı şaraplar çok kalitelidir”.
Programı izleyen RTÜK üyelerinin tüyleri diken diken. Bu adam açıkça alkollü içki propagandası yapıyor. Et yemeği filan derken, halkımızı alkole teşvikten başka bir şey değil.
BİR DE REKLAM
Lokanta sahibi şarap kültüründen söz ederken, kuralları iyi biliyor, “Marka vermiyorum, piemonte nebbion şarapları çok güzeldir” diyor.
Hah, şimdi yakaladık. Şarap reklamı yetmiyormuş gibi, şimdi bir de, marka reklamı. Enseledim şimdi ben seni.
Oysa, reklamla ilgisi yok. Örneğin, bizde şaraplar “öküzgözü, papazkarası, kalecik karası, çal karası” üzümlerinden yapılıyor. Razakı, yapıncak, çavuş, müşküle gibi üzüm türlerinden değil. Pek çok firmaya ait markanın “öküzgözü” ve “papazkarası” türleri var. Öküzgözü ve papazkarası şarabın bu üzüm türlerinden üretildiğini işaret ediyor. Markaları değil.
Lokanta sahibinin sözünü ettiği “piemonte nebbion” da, marka değil, üzümün cinsi. Dünyaca ünlü şarap markalarının çoğu İtalyan piemonte nebbion üzümlerinden üretiliyor.
OLAY BAŞKA
Programda reklam filan yok. Gel de RTÜK üyelerine anlat.
Olay tam bugünlerin hazırlığına, alkol yasaklamasına giden yolu gösteriyor. Üstelik programla ilgili rapor diyor ki:
“Şarap sözcüğü geçiyor, bu yayın çocukların gelişmesini olumsuz yönde etkiliyor”.
1- Piemonte İtalya’da bir bölge.
2- Piemonte nebbion üzüm türü, şarap markası değil.
3- Tüyler diken diken, rapor ortada.
Yayında, marka reklamı yapılıyor denilerek, RTÜK üzüme basıyor cezayı anasını satayım.
2010 RTÜK’te hazırlık, 2013 alkol yasakları. Her şey program dahilinde, adım adım.
Sırada ‘sanatta parti görüşü’
“BUNDAN sonra sadece benim beğendiğim oyunları oynayacaksınız”.
Sanata karşı iktidardan gelen son hamlenin özeti bu. Ayrıca, Cumhuriyet’in en köklü sanat kurumları olan Devlet Opera ve Balesi, Devlet Tiyatroları ve Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü kaldırılıyor. Hazırlanan taslak “Türkiye Sanat Kurumu ve Sanatın Desteklenmesi” başlığını taşıyor. Sanatı nasıl destekliyor? Kendi emrine alarak.
Tıpkı, Taksim Gezi Parkı’nda ağaçların kesilmesi gibi, şimdi de sanatın ağaçlarını kesme sahnesini izliyoruz. Keserken, tıpkı Sayıştay Yasası’nda gördüğümüz gibi, iktidar yine kimseye sormuyor. Kültürü, sanatı kökünden değiştirecek taslak hiçbir sanat kurumuna, sanatçıya sorulmuyor. Bilinen “Ben yaptım, oldu” tavrı.
Sanat kararlarının hükümetin atayacağı on bir kişiye devri öngörülüyor. Sanatta parti görüşü. Demokrasiyle uzak yakın ilgisi yok.
Sanatçılar ayaklanmış durumda. Yakında onlar da biber gazını yer, sanatın desteklenmesinde ilk adım biber gazı olur.
Paylaş