Paylaş
1991- İzmir 2 No’lu Koruma Kurulu tapulu arazide sit derecesini düşürüyor, Yüksek Koruma Kurulu onaylıyor.
1994- Koruma Kurulu bir kooperatife yapı izni veriyor.
1998- Özel bir firma araziyi kooperatiften satın alıyor.
2001- Aynı firma bir projeyle koruma kuruluna başvuruyor. Koruma kurulu sit derecesini bu kez yükseltiyor, yapılaşma mümkün değil.
2002- Yeni başvuru, sit derecesi yine düşürülüyor, yapı izni çıkıyor. Yapılaşma yüzde 15, kârlı değil, firma vazgeçiyor.
2007- Başka bir firma ilk şirketten arazi satın alıyor.
2009- Yeni firma Muğla Koruma Kurulu’ndan yapılaşma için imar planı çıkarıyor.
2010- Muğla Barosu ve CHP iptal davası açıyor. Çevreci örgütler sit derecesinin yükseltilmesini istiyor, Muğla İl Genel Meclisi CHP ve MHP üyelerin oylarıyla firmanın imar planını reddediyor.
2011- Bilirkişi heyeti “Yapılaşmada kamu yararı yok, antik kent parçalanır” diyor. Muğla İdare Mahkemesi bilirkişi raporunu benimsiyor, imar iznini iptal ediyor.
2014- Birileri Kissebük’ün hâlâ peşinde. “Bir gün mutlaka” umuduyla.
25 metreden 2 metreye
YAT turizminin yöreleri Güllük ve Gökova körfezleri, dünya koruması altındaki koylar. Güllük Körfezi’nde Tekağaç Burnu ile Didim arası, Akbük Koyu pislik içinde, yoğun yapılaşma nedeniyle sizlere ömür. Çevresindeki çarpık yapılaşma sonucu Didim Apollon Mabedi neredeyse görünmüyor. Kıyılar çöplük. Gelişigüzel dikilen TOKİ binaları ayrı bir görüntü kirliliği.
Körfezde Alagün (Çam) limanı, kâğıt üzerinde açık denize taşınmış görünen balık çiftlikleri ve orman içine yapılmış, çoğu izinsiz lojistik tesisler nedeniyle sizlere ömür. Birkaç yıl öncesine kadar 25 metre dip görünen bu koylarda bugün iki metrenin altı görünmüyor.
Güllük Körfezi’nde yatların gecelemesine en uygun yer Gökliman, marina nedeniyle sizlere ömür. Körfezin ucu Asin Körfezi ve Kıyıkışlacık antik kenti pislik içinde, çarpık yapılaşma, sizlere ömür. En önemli balık üreme alanlarından Ülelibük, ortasından geçirilen yol akıntıyı kesiyor, arazi kazanmak için kurutulan bölümler sonucu koy sizlere ömür.
Yılan Adası, Salih Adası balık çiftlikleri nedeniyle sizlere ömür. Çarpık yapılaşmadan Gündoğan da nasibini alıyor. Koy izinsiz otel iskeleleri ile dolu. Koyun Baba, Gümüşlük, Kadıkalesi, Akyarlar, Bağla, Müskebi, Yahşi, Ortakent ve Bitez koyları çoktan sizlere ömür. Bodrum Kalesi’nin tam karşısı birinci derecede sit alanı, inşaatlarla dolu.
Milyon yıllık tabiat varlıkları elden gidiyor, rant ve rant. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bir daha var olması mümkün olmayan mirası, kültürün ve turizmin çöküşünü seyrediyor.
‘Kes şu diziyi’
FETHİYE’de denize giriyorum, İstanbul yazıişlerinden telefon, “Sıkıyönetim Komutanlığı’ndan seni arıyorlar”. Yıl 1984, günlerden 20 Temmuz. Kıbrıs Barış Harekâtı’nın onuncu yılı. Harekâtın Başbakanı Bülent Ecevit’le uzun bir Kıbrıs röportajı yapıyorum. El değmemiş bir sürü tarihsel ayrıntı, örneğin ABD Başkanı Nixon’ın Ecevit’e gönderdiği gizli mektup. Röportaj o gün başlayacak.
Turgut Özal Başbakan. Ama, hâlâ sıkıyönetim var. Asker Kıbrıs’ta başarı kazanmış, Ecevit 12 Eylül yasaklısı, Ecevit’in anlatmasını istemiyor, sıkıyönetim diziyi yasaklıyor. Bugün 20 Temmuz, harekâtın kırkıncı yılı, bunu anımsadım.
Sıkıyönetimde sansürü asker uyguluyor, AKP şimdi daha beter. Görünmez el üzerinden yürüttüğü baskı ve sansüre ek olarak, gazetecileri tek tek işten attırıyor.
Paylaş