Genel başkanın yumruğu

OTUZ hukukçu CHP milletvekili geçen hafta CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan’ın başkanlığında toplanıyor.

Haberin Devamı

Aynı gün Meclis Genel Kurulu’nda “anadilde savunma” tasarısı ele alınıyor. Hukukçulardan oluşan milletvekilleri toplantısı anadilde savunma konusunda parti görüşünü oluşturmak amacını güdüyor. CHP bu tasarı karşısında nasıl tavır almalı? Bu tartışılacak.

Sonuçta varılan karar, “Anadilde savunma adil yargılama hakkı çerçevesinde ele alınmalıdır”.

Bundan siz ne anlıyorsunuz? Adil yargılamanın koşulu olarak, anadilde savunmaya destek vermek gerek. Toplantıda çoğunluk bu yönde düşünüyor.

Ancak, toplantı sonrasında Meclis Genel Kurulu’na inildiğinde, CHP ters yönde tavır alıyor. O zaman o toplantı neden yapılıyor, belli değil.

GÜLER DEVREDE

Tam bu aşamada CHP’li Birgül Ayman Güler devreye giriyor. Profesör ama kullandığı kavramlar havada uçuyor, “Türkler, Türkmenler, Tahtacılar” gibi etnik gruplardan söz ediyor, Kürtleri ayrı bir etnik topluluk olarak görmüyor, ulus ve milliyetçilik birbirine karışıyor.

Bu kavram kargaşası CHP milletvekillerine, belli ölçüde de CHP örgütüne yansıyor, “ulusalcılar ve yenilikçiler” olarak. Güler, ulusalcıların önde gideni.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkan seçilmesinden bu yana CHP’de boy veren “yenilikçi-ulusalcı” çekişmesi net biçimde patlak veriyor. AKP ellerini ovuşturmuş, bu patlamayı keyifle izliyor. Hangi rakip izlemez ki.

BEKLENTİ

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu sabırlı bir lider. Hemen karar vermiyor, hemen tavır almıyor. CHP’deki bu çatlağı dün pek çok CHP milletvekiliyle konuşuyorum. Hepsi, Kılıçdaroğlu’ndan artık bu çekişmeyi bitirecek net bir tavır istiyor, masaya yumruğunu vuracak ve bitirecek. Saçma sapan kavramlar ve söylemle ortaya çıkan bu kör dövüşü en çok CHP’ye zarar veriyor. Ve asıl iktidar değişikliği umudunu koruyan milyonlarca seçmene.

CHP’de eski hastalık hortluyor. Ülkede iktidar olmak değil, amaç parti içi iktidarı ele geçirmek. O nedenle Genel Başkan yumruğunun tam zamanı.

Kaldı ki, CHP sosyal demokrat bir parti, bu ulusalcılık takıntısı da neyin nesi. O kadar ulusalcıysan, MHP’ye bak, nereye kadar gittiği ortada.

‘Başkanlık tartışılmamıştır’

Haberin Devamı

ANAYASA Uzlaşma Komisyonu önceki gün cumhurbaşkanının seçimiyle ilgili maddeyi görüşüyor.

CHP ve MHP cumhurbaşkanının Meclis tarafından seçilmesini, BDP halk tarafından seçilmesini öneriyor.

AKP, cumhurbaşkanı değil, başkan seçimini öneriyor. Daha önce başka maddelerde olduğu gibi, AKP önerisi yine başkanlık sistemi üzerine.

Komisyon benzer durumlarda verdiği karar gereğince, cumhurbaşkanı seçimi maddesine de aynı şerhi koyuyor:

AKP’nin önerisi parlamenter sistemin dışındaki bir öneridir, öneri üzerinde tartışma açılmadan, bu madde geçilmiştir”.

Anayasa Komisyonu’nda “tartışma açılmadan geçilen maddeler” büyük çoğunlukla AKP’nin başkanlık sistemi öngören önerilerinden kaynaklanıyor. Diğer üç parti CHP, MHP ve BDP başkanlığa karşı, AKP başkanlıkta ısrarcı.

Bu komisyondan yeni bir anayasa taslağı çıkması çok zor.

Yazarın Tüm Yazıları