Dünya ve Mars 60 bin yıldır birbirine en yakın mesafede
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
AVRUPA, JAPONYA VE AMERİKA MARS'A İLK ADIMI ATMAK İÇİN BİRBİRLERİYLE YARIŞIYOR
Sirenler çalıyor, arabalar devriliyor, camlar kırılıyor, ışıklar sönüyor, su boruları patlıyor. Evdeki kendini sokağa atıyor, sokaktaki eve. Herkes birbirinin üstünde, çılgın gibi koşuyor. Ama, nereye belli değil!.. Tam panik. Binlerce New York'lu kentten kaçma telaşında. Çan sesleri arasında, radyodaki anons sürekli tekrarlanıyor:
‘‘Yıldızlar arasında savaş başlamıştır. Dünyamıza inen Mars'lılarla dünyalılar arasındaki savaş...’’
Yıl 1938. Ünlü oyuncu Orson Welles'in bir radyo oyunundaki anonsunu, insanlar gerçek sanıyor ve al sana panik!..
Dünyamıza en yakın gezegen Mars insanlar için tam bir tutku. Hayır, efsane. Yok değil, mutlaka çözülmesi gereken bir sorun. Hayır hayır, dinsel, ruhsal, fiziksel ve devamındaki her türlü inancın binlerce yıldır beşiği.
Babillilere göre, Mars salgın hastalıkların, her türlü kötülüğün ve ölümün simgesi. Romalılara göre, Savaş Tanrısı. Ortaçağ'da mutsuzluk ve kadersizlik göstergesi. Aydınlanma Çağı bile işe yaramıyor. O çağda Mars, yine doğaüstü güçlerin insan üzerindeki gölgesi.
O nedenle, dik üçgenin iç açılarının toplamının keşfedildiği günden bu yana, ‘‘Mars'a nasıl gidilir’’ sorusu, matematik, fizik, kimya, biyoloji, astronomi ve bilumum bilimlerin ortak uğraşı.
İşte, şimdi o uğraşın çok yakınında bulunuyoruz. Çünkü, dünyamız şimdi Mars'a çok yakın. Şunun şurasında, 139 milyon kilometrelik mesafede!.. Dünya ile Mars, 60 bin yıldır birbirleri ile hiç bu kadar yakınlaşmıyor. Mars'a gitmek için şimdi en uygun zaman!
Bu düşünceyi dünyada paylaşan birden çok ülke ve kıta var. Mars'a önce kim gidecek?.. İşte, kıtalararası yarış. Geride kalan hafta başında, uzaya fırlatılan Beagle 2 gemisi, Avrupa ve Rusya ortak yapımı. Gemiyi İsviçre yapıyor. Gemideki teknik araçlar Alman, İngiliz, İsveç ürünü. Bilgisayarlar Fransızlara ait. Haberleşme araçları İspanyolların. Roketler Rus, montaj İtalyan. Geminin toplam maliyeti üç milyar dolar. Beagle, bir köpek türü. En hassas nokta, geminin Mars'la temas ettiği, Mars toprağına değdiği an. Çarpıp parçalanmasını önlemek üzere, Beagle, bir köpek gibi, toprağa değdikçe sıçrıyor, bir, iki, üç, her sıçramada bir şemsiye açılıyor, yükseklik düşüyor ve sonunda Mars'a oturması öngörülüyor.
Avrupa'nın Mars'ı fetih hırsına Amerika ve Japonya seyirci kalır mı?.. Amerika bugün yarın Mars Exploration Rover'ı (Mars Keşif Aracı) fırlatıyor. Japonların Nozomi (Umut) gemisi ise, yola çıkmak üzere. Beagle'ın Mars'a bu aralıkta, diğerlerinin de ocakta inmeleri söz konusu.
İşi çığrından çıkartan İtalyan bilgin Giovanni Chiparelli. 1878'de yayınladığı Mars Atlas'ı ile, Mars'ta hayat olabileceğini öne sürüyor. Bin yıllık hurafeler yerini, ‘‘Mars'ta hayat var mı’’ merakına bırakıyor. 1897'de H.G.Wells'in hálá vitrinlerden inmeyen Yıldızlar Savaşıkitabı, bu meraka tuz biber ekiyor.
Mars'ta hayat var mı?.. Mars'ta gaz var, su var. Yani, hayatın varlığına işaret eden vazgeçilmez elemanlar. İki milyar yıl önce, Mars buz çölüne dönüşüyor, halen buzul bir kütle. Beagle'ın yapımında çalışan bilim adamlarının ortak düşüncesi, evet, Mars'ta bir zamanlar farklı türde de olsa, hayat olabilir yönünde.
Bu aralar, gökyüzünde parlak bir yıldız görürseniz, eyvah, dünyamıza kuyrukluyıldız çarpıyor diye telaşlanmayın! Onlar, bin yıllık tutku ve inançlara son noktayı koyacak, Beagle, Nozomi ya da Rover'den biri!..