Yalçın Doğan

Benim insanlarım

10 Şubat 2010
BİR öykü değil, Füruzan’ın klasikleşmiş öykü kitabı “Benim Sinemalarım” gibi. Ya da siyasi bir roman değil, Samet Ağaoğlu’nun Osmanlı’nın son dönemini anlattığı “Babamın Arkadaşları” gibi.

Onların bir bölümü benim arkadaşlarım. Bazıları benim hocalarım. Bir bölümü yakın tanıdıklarım.

Hepsi birden benim insanlarım. Öykü ya da roman değil, gerçekten yaşanmış yıllar, o yıllara damgasını vurmuş anılar. O anılardan geriye şimdi sadece acı kalıyor.

Dün gazetelerde fotoğraflara bakıyorum. Suikast sonucu yaşamlarını yitiren insanlarımızın yakınları ortak çağrıda buluşuyor. “Çoğalmak istemiyoruz” onların ortak çığlığı.
GERİDE KALAN ACILAR

Yazının Devamını Oku

Sıra imamların grevinde

9 Şubat 2010
YAŞLI kadın elinde tencereyle tekel işçilerinin grev yaptığı çadıra geliyor. Öylesine bir vatandaş, siyasetle filan ilgisi yok.<br><br>“Size lahana dolması yaptım, alın paylaşın”.

Tencere içinde on, on beş tane lahana dolması var, kadının gücü ona yetiyor. Lahana dolmaları “işçilerle dayanışma için”.

İşçilere her gün, çeşitli yerlerden yemek geliyor. Ve kamyonla meyve. Son olarak, Antalya’dan elma, portakal ve muz. Grevde herkese yetecek kadar.

İşçiler ve sendika iki aydır greve dayanıyor, kendi kaynakları ile birlikte aldığı yardımlarla. Su börekleri, köfteler, kış gününde odun ve battaniye geliyor.

Son yıllarda Türkiye böyle bir grevi ve greve desteği ilk kez yaşıyor.

Yazının Devamını Oku

Adil seçimin anahtarı Havelsan’da

6 Şubat 2010
SEÇİM oldu, bitti. Oylar sayıldı.

Sıra her sandıktan çıkan sonucun bölge bölge, kent kent toplanarak genel sonucun elde edilmesine geldi.

Bu aşamada Havelsan tarafından yapılan bir yazılım devreye giriyor. Batı ülkelerinde olduğu gibi, bu yazılım sayesinde, sandıklar kapandıktan kısa süre sonra, seçim sonuçları belli oluyor.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bundan sonraki seçimlerde sonuçların kısa sürede elde edilmesine yönelik teknik bir sistem, bir bilgisayar yazılımı arıyor. Sistemi kim ve nasıl kuracak, bunun için ihaleye  çıkıyor.

İhaleyi Havelsan kazanıyor.

DENEYİMİ VAR

Hava Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş., kısaca Havelsan. 1982’de Türk-ABD şirketi olarak kuruluyor. 1985’de sermayesinin yüzde 98’i Türk Silahlı Kuvvetlerine geçiyor. Genel olarak hava savunma sistemleri ve buna bağlı araç, gereç üretiyor. Keşif gözetleme ve istihbarat sistemleri geliştiriyor.

Zamanla savunma ve bilişim sektörlerinde global çözümler sunan bilişim ve sistem şirketi kimliği ağır basıyor.

Bu alanda bilgi birikimi o kadar artıyor ki, örneğin 2001’de Ulusal Yargı Ağı projesini kuruyor. Benzer biçimde Tapu Kadastro Bilgi Sistemi yine Havelsan imzasını taşıyor.

Yazının Devamını Oku

‘Üç gün sana meme vermedik Adiloş bebem’

5 Şubat 2010
BABASI hapse giriyor. Teröre katıldığı, adı bir cinayete karıştığı için. Babası hapse girdiğinde, H.T. üç aylık.

H.T. şimdi 16 yaşında. Şimdi H.T. de hapiste, terörle mücadele yasasına aykırı hareket etmek suçundan.

Lice’de geçen ay gösteri var. H.T. o gösteriye katıldığı gerekçesiyle, göz altına alınıyor.

Mahkemeye çıkarıldığında, gösteriye katılmadığını, korktuğu için kaçtığını söylüyor, “Polis havaya ateş açınca durdum, polis beni göz altına aldı” diyerek, kendisini savunuyor.

Savunması yargıçları ikna etmiyor, 16 yaşındaki H.T. tutuklanarak Diyarbakır Cezaevi’ne konuyor.

Sıradan bir olay. Bunun gibi yüzlerce, binlerce olay ve tutuklama var.

HAPİSHANEDE FOTOĞRAF

Pek o kadar sıradan değil.

H.T.’nin babası Mehmet Turcan ömür boyu hapse mahkûm. 1993’te Lice’de Diyarbakır Bölge Jandarma Komutanı Tümgeneral Bahtiyar Aydın tek bir kurşunla şehit düşüyor.

Yazının Devamını Oku

Darbe kalmadı, size genel grev verelim

4 Şubat 2010
O sendika bile.

Kararını son anda geri çekmezse, o sendika bile bugün greve katılıyor.

Memur-Sen bu iktidar döneminde en hızlı büyüyen sendika.

Daha önce hiç bir iş kolunda yetki sahibi değil ama, bu iktidar döneminde Memur-Sen değişik iş kollarında çoğunluk elde ediyor ve yetkili hale geliyor.

2002’den önce çalışanlar açısından revaçta olmayan, fakat AK Parti döneminde dikkat çeken sendikaların başında Memur-Sen geliyor.

Bir hesaba göre, 2002’den bu yana Memur-Sen yüzde 900 gibi müthiş büyüme, hatta patlama gösteriyor.

Çünkü, bu iktidardan destek alıyor.

Memur-Sen bile, bugünkü greve katılıyor.

Grevin niteliği yanında, hükümeti en çok düşündürmesi gereken noktalardan biri, bence Memur-Sen’in bu tavrı.

Yazının Devamını Oku

Yargı kararı: Eleştiri küçük düşürücü olabilir

3 Şubat 2010
‘ÇEVRE koruması’ deyince, benim aklıma ilk gelenler arasında balık çiftlikleri var. Kıyılara yakın kurulduğu için, girilebilecek yerlerde denizleri fena halde kirleten, turizmi baltalayan balık çiftlikleri.

Bir ara balık çiftliklerinin açık denizlere taşınması gerektiğine ilişkin onlarca yazı yazıyorum. Bu da, balık çiftlik sahiplerinin işine gelmiyor. Çünkü, açığa taşımak, maliyeti yükseltiyor.
O sahiplerden biri, Orhan Kılıç Hürriyet’e ve bana 2005 yılında toplam 30 bin lira tutarında tazminat davası açıyor. Benim, “olumsuzluk içeren, Kılıç’ın itibarını sarsan, toplumun husumetini sağlamaya yönelik yazı yazdığım” iddiasıyla.
Davaya Bodrum 1. Asliye Hukuk Mahkemesi bakıyor. Bizi davada İzmir avukatlarından Rüştü Metin Ece savunuyor. Yargıç Mehmet Ali Çolak tazminat talebini reddediyor, Orhan Kılıç davayı kaybediyor. Hürriyet ve ben kazanıyoruz.
Çiftlik sahibi kararı Yargıtay’a götürüyor. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 22 Aralık 2009 tarihinde yargıç Çolak’ın kararını onaylıyor.
Olay kısaca bu ve beni ilgilendiriyor. Yargıç Çolak’ın 3 Aralık 2008’de kararın reddi için verdiği gerekçe ise, hepimizi ilgilendiriyor.
Hele de bugünlerde.
KAMU YARARI

Yazının Devamını Oku

Demirören’i AKP gölgesi kurtardı

2 Şubat 2010
BEŞİKTAŞ’ın efsane başkanı Süleyman Seba diğer başkan adayı Murat Aksu’nun listesinde yer alan Ali Baransel’e:“Bu çocuk genç, sen buna yanlış yaptırmazsın, söylenecek çok şey var ama, ben şimdi susuyorum”.

Seba’nın söylenecek çok şey var, dediği, Aksu ile yan yana getirilen siyaset bağlantısı, Beşiktaş kongre üyelerinin çoğunluğuna hakim olan AKP gölgesi. Murat Aksu, AKP’nin eski bakanlarından Abdülkadir Aksu’nun oğlu.

Beşiktaş’ta başkanlığı Yıldırım Demirören yeniden kazanıyor. Beşiktaş bir spor kulübü. Divan başkanı, TBMM Başkan vekilliğinden deneyimli Uluç Gürkan kürsüden siyaset konuşulmasına izin vermiyor ama, kulislerde esen siyaset rüzgârı başkanlık seçiminde yine de etkisini gösteriyor.
İBRA ŞART

Demirören ile Aksu arasında ilk raund mali kongrede yönetimin ibrası meselesinde yaşanıyor, başkan seçiminden bir gün önce.

Yazının Devamını Oku

Şimdi müzik: İyi bir yer sanmaları için

30 Ocak 2010
90 yaşında bir kadın 20 yaşında genç bir kızla birlikte şarkı söylüyor. Sahnedeki müziğe beraberce tempo tutuyor.

Doğu Batı ile buluşuyor. Dinsizler inananlarla bir araya geliyor. Gelenek modern tarza kucak açıyor. Gerilim uyumla çıkış yolu arıyor. Folklor rap müziğe çarpıyor. Bayan Bejarano rap müzik yapan Microphone Mafia grubuyla sahneye çıkıyor.

Grubu kuran ikisi Türk, biri İtalyan kökenli, Almanya doğumlu üç genç, Almanya’da yaşayan göçmenlerin üçüncü kuşak temsilcileri. Kutlu Yurtseven, Önder Bardakçı, Rosario Pennino rap müziğe farklı bir katkı yapıyor. Onlara fikri veren Alman Sendikalar Birliği (DGB).


Fikir şu, onlar rap müzik yapacak, bazı klasik parçaları modernize edecek, dünyaca ünlü yazar ve şairlerden besteler yapacak.

Ve bir de 85 yaşındaki Bayan Bejarano onlara eşlik edecek. 

DEVRİMCİ RUH


Yazının Devamını Oku