Paylaş
Arabacıların elindeki kamçı sadece atları hızlandırmak için değil.
Arabalar son virajı alırken, birinin elindeki kamçı havada daire çiziyor, fena halde şaklıyor, diğer araba yarış pistinin dışına kaçmak isterken, önce yana yatıyor, sonra atlarla birlikte devriliyor, metrelerce sürükleniyor.
Circus Maximus’ta 250 bin seyirci şehvete kapılıyor, “ole” nidaları arasında yarışı yine kazanan Gaius Appuleius Diocles’i ayakta alkışlıyor.
Hayır, hepsi değil. Dile kolay, 250 bin seyirci, bir bölümü Diocles’in yarışı etik dışı oyunlarla kazandığı inancında. Buna karşılık, büyük çoğunluk, “kazanan kazanmıştır, başka lafa gerek yok” inadında.
Öyleydi, değildi, derken tribünlerde binlerce kişi birbirine giriyor. Kılıç, kalkan mızrak, ellerine ne geçerse, bu kez birbirini boğazlama yarışı, arenayı kan gölüne çeviriyor.
Onlar ateşli taraftar.
TİGER WOODS
Milattan sonra ikinci yüzyıl, Roma.
Yarış arabaları devri. Roma’daki arena. Günümüze kadar, tarihteki en büyük stadyum Circus Maximus en büyük eğlence ve kumar merkezlerinden biri. Atlı arabalar yarışıyor. Büyük kazanan, büyük kaybeden var, yarışçılar ve bahisçiler arasında.
Yarış arabaları o devrin en önemli sporlarından biri. Sporda kim, ne kadar kazanıyor, o zamandan beri hep merak konusu.
Bugünlerde spor sayfaları sporcu transfer haberleriyle dolu. Ayrıca, dünyada en çok kazanan futbolcu kim, daha genel deyimle, en çok kazanan sporcu kim, soruları sık sık ortaya atılıyor.
Dünyada en çok kazanan sporcu ne futbolcu, ne basketbolcu. Ekonomi dergisi Forbes’un geçen yıl yayınladığı listeye göre, dünyada en çok kazanan sporcu, Amerikalı golf oyuncusu Tiger Woods. Yıllık kazancı yüz milyon
doları buluyor.
HER ÜÇ YARIŞTAN BİRİ
Yüz milyon dolar da laf mı?
Pennsylvania Üniversitesi Eski Çağ profesörlerinden Peter Struck, Woods’un en çok kazanan sporcu olarak ilan edilmesi üzerine, bir araştırma yapıyor. Onun bulgularına göre, Tiger Woods dahil, aklınıza hangi sporcu geliyorsa, kazanç açısından yaya kalır.
İnsanlık tarihinde bugüne kadar en çok kazanan sporcu, Milattan sonra ikinci yüzyılda arabasıyla yarış kazanan Gaius Appuleius Diocles, kazandığı para, dolara vurulduğunda, yaklaşık 15 milyar dolar. (Der Spiegel, 2010 sayı 46, s.140).
Diocles yarışlara girmeye 18 yaşında başlıyor, yirmi dört yıl arenada at koşturuyor, 42 yaşına geldiğinde, kazandığı para 15 milyar dolar. Akıl ötesi.
4 bin 257 kere yarışıyor, girdiği her üç yarıştan birini kazanıyor. Akıl ötesi. İnsanı sarsan bir meydan okuma. Yarış sırasında atların tökezlemesi, arabaların devrilerek, yarışçıların at ya da araba altında ezilmesi o kadar olağan ki, her üç yarıştan birinden zaferle çıkmak, dudak uçuklatan bir başarı.
Her yarış ölümle dans gibi. Her dans büyük piyango.
O iki emekliden biri
HABERE bakıp, hüzün duymamak elde değil. “Çalışmayan emeklinin hali perişan”. Doğruluğuna eminim. Masa başında yapılan haber olmadığına eminim.
Hatta, dün Cumhuriyet’te yayınlanan bu haberin araştırmaya dayalı olduğuna eminim. Emeklilerin büyük çoğunluğu ayda 500 lira ile 2000 lira arasında gelir
elde ediyor. Geçinebilmek için ise, ayda ortalama 2 bin 159 liraya ihtiyaç var. Bütün bunlar doğru. Ama, ortada bir gerçek var. Geçim sıkıntısı çeken o iki emekliden biri oyunu AKP’ye vermiş bulunuyor. Elbette böyle haberler yine verilecek. Ancak, bu haberler üzerinden muhalefet yapmanın siyasal açıdan katkısı
yok, eğer böyle bir amaç güdülüyorsa, nafile. Giresun’da fındık fiyatı düşük, Sinop’da nükleer santral gösterileri, Rize’de çay fiyatı, Güneydoğu’da “Kürt Sorunu Yok” sözü ama, AKP oyları bütün buralarda yüzde 45’in üstünde. Muhalefet stratejisini baştan sona değiştirmek şart.
Paylaş