‘Yu Xiao Miao’ yenmedi bakıldı

ANKARA’dan Çankaya Birlik Mahallesi’nden Gülsün Ünal ve komşularının, Çinli bir görevlinin oturduğu karşı dairede kedi miyavlaması ile başlayan telaşının arkasından bakın neler çıktı?

Haberin Devamı

“Mahallemizde kedi ve köpek kalmadı... Yoksa, Çinliler mi yiyorlar?” başlıklı dünkü yazımız büyük yankı uyandırdı. Özellikle Türkiye’deki Çinlilerin tepkisi... Gülsün Hanım, balkonda uzun süren miyavlama karşısında polis ve itfaiyeye başvurduklarını, kapıyı çaldıklarında bir kedi ile karşılaşılmadığını söylüyor.
Dün önce Çinli personelin çalıştığı firmanın İstanbul’daki iletişim firmasından aranarak “Olaydan Çinli uzmanların üzüntü duydukları” belirtildi. Daha sonra Huawei Kurumsal İlişkiler Yöneticisi Mine Zaim’den şu açıklamayı gönderdi:
“Dünyanın lider bilgi ve iletişim teknolojileri çözüm sağlayıcısı olan ve 140’tan fazla ülkede ürün ve hizmetleriyle dünya nüfusunun üçte birine hizmet veren Huawei Technologies’nin çalışanları, yazınızda söz ettiğiniz ve mahalle halkının inandığı gibi kediyi yememiş, aksine, yaklaşık üç ay önce bakımsız ve hasta bir halde sokakta buldukları kediyi, Pet Hospital’e götürürek tedavi ettirmiş ve ‘Yu Xiao Miao’ (Minik Kedicik) adını koyarak benimsemiştir.
‘Yu Xiao Miao’, tedavisi bitmeden sokağa kaçmaması için balkona kedi tasmasıyla bağlanmıştır ve sağlığı yerindedir.
TEŞEKKÜR EDERİZ
Size ‘Yu Xiao Miao’un bir fotoğrafı ile Gaziosmanpaşa Uğur Mumcu Caddesi Koza Sokak No: 25’te bulunan Pet Hospital veterineri Sayın İlhan Arıcan’ın tedavi süreciyle ilgili hazırladığı raporu ekte gönderiyor ve işçilerimizin de en az mahalle halkı kadar onu sevdiğini bilmenizi istiyorum. Ayrıca, mahalle halkına ve size duyarlılığınız için teşekkür ediyorum.”
-  Daha sonra ‘Huawei Technologies-Fatih Özel’ imzasıyla  gelen bir açıklamada da “Yazıda, somut kanıt bulunmayan bir olay karşısında firmamızın isminin kullanılmasını kişisel olarak doğru bulmuyorum. Ayrıca yazınızda ‘Çinli işçiler’ olarak bahsedilen kişilerin hepsi üst düzey telekomünikasyon mühendisleridir. Kendileri bu haberi hayretle karşılamış ve kendilerinin itham altında bırakılmasına anlam verememişlerdir” deniliyor.
ÇİN ESKİ ÇİN DEĞİL
-  İstanbul Huawei’de çalışan bir Türk görevli: “Bir kere artık Çin’de neredeyse herkes kedi ya da köpek besliyor. Nedeni ise aile planlaması. Ve Huawei’de çalışanların belli bir pozisyonu var, en azından aç insanlar değil, bizler artık Çin’i TV ve videolarda gösterilenler gibi düşünmemeliyiz.”
-  Onur Koremezli’nin anlatımı da şöyle: “Çinli arkadaşlarımız sokak kedisini sakat iken yolda bulup aşısını yaptırıp onu evde beslemeye başlamışlar. Ve hatta tasma takıp dolaştırıyorlarmış. Kediyi balkona çıkardıklarında kedi aşağıya atlamayı denemiş ve tasma boynunda olduğundan takılıp ölmüştür.
Kediyi içeri alırken gören Türk vatandaşlarımız da doğal olarak kediyi öldürdüklerini düşünmektedirler.
Çinlilerin geleneği olarak köpek-eti yemek vardır. Ama Çinli arkadaşlarımızın böyle bir vahşeti gerçekleştirmeleri söz konusu bile değildir.”
YEMEK ASLA!..
-  Dr. Kadir Tuğcu: “Budistler genel olarak (gerek Hindistan’dakiler, gerek Çin’dekiler) kedi sevmezler. Zira onların çok sevdikleri ‘tanrı’ olan, Ganiş bir ‘Fare şeklinde tanrıdır’. Fareye zarar vereceği düşüncesi ile çevrelerindeki kedileri öldürebilirler ama yemek, asla!..”

Haberin Devamı

Bor efsane olmasın

Haberin Devamı

MÜSİAD’in ‘Perşembe Toplantısı’nda konuşan Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım, madencilikte kamuoyunun pek bilmediği konuları anlatırken, “Yeni Maden Kanunu’nun çıkarılmasının ardından çantacılar piyasadan çekildi, ulusal ve uluslararası ciddi yatırımcıların önü açıldı” demiş... Madenciliğimiz ne noktada?
-  Türkiye’de derin saha aramalarının henüz başındayız. Madenciliğin gelişmesi ve bilahare firmalarımızın uluslararası alanda madencilik yapabilmeleri için bir zemin oluşturuyoruz. Bu yeni kanunla birlikte işi aslen kim yapacaksa, onun ruhsat almasına imkân vereceğiz.
-  Maden kaynaklarımızın başında bor, mermer, altın, gümüş, krom ve endüstriyel mineraller geliyor. Borun dünya rezervinin yaklaşık % 70’i Türkiye’dedir. Devlet tarafından üretilen bir madenimizdir. Dünyanın bütün ülkelerine bor satıyoruz. Çok önemli bir kaynak, her yıl 1 milyar dolara yakın net girdi sağlıyor. Bu yıllar boyu devam edecek bir kaynağımız ama bor konusunda bir efsane üretmenin anlamı yok.
-  Türkiye’nin 20 ton civarında altın üretimi var. Birkaç yıl içerisinde 30 ton civarında altın üretimini yakalayacağız. Altın konusu Türkiye’de iyi bir noktaya doğru gidiyor. Altın üretimi konusunda yeni tesislerin açılmasına ihtiyacımız var. Şu anda Türkiye’de üç büyük yerli-yabancı grup altın üretimi yapıyor; 15 civarında firma arama yapıyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde 2–3 tane daha üretim tesisi açılacak.
GSYH’de madenciliğimizin payı (ABD % 4.5, Almanya % 8.7, Kanada % 7.6, Avustralya % 8.7, Çin ve Hindistan % 15) 1.5 düzeyinde henüz.

Haberin Devamı

Çelebi: CHP’liliğimi kimse ile tartışmam

CHP İstanbul Milletvekili, eski DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, yeni İstanbul İl Başkanı’nın atanmasında adının kulislerde öne çıkarılması konusunda tepki gösterdi ve “Kimse bu meseleyi başka yöne çekmesin” dedi. Çelebi, kapalı olarak çok şey söylemek istiyordu:
“Ben 1971’de CHP Gençlik Kolları’nda siyasete başladım, sosyal demokrat ve CHP anlayışındayım. Ben sonradan CHP’li olanlardan değilim, bu ayrımın altını çiziyorum. Erdal İnönü’nün SHP’si ve CHP dışında başka partide üyeliğim yoktur. Fraksiyonların içinde de hiç olmadım. 10 Aralık Hareketi içinde oldum, ancak dört seçimde de CHP’ye destek verdiğimiz ortadadır.
İl başkanlığına atanan Oğuz Kaan Salıcı, nitelikli bir gençtir. Başarılı olacağını göreceğiz. Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu doğru bir tercih yapmıştır.”

Haberin Devamı

Düzeltme ve özür

DÜNKÜ ‘Bu yasalar neden çıktı?’ başlıklı yazıda soru önergelerini veren Ahmet Gümüş, MHP değil CHP Balıkesir Milletvekili’dir.

Yazarın Tüm Yazıları