Yeter Söz Milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Bizi iyi tanıyın

Biz Aleviler'in her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gibi başta Anayasa'ya sadık, ülkemizin çağdaş, evrensel konumu için her Türk vatandaşı gibi üzerine düşen vazifeyi yapan insanlarız.

Son günlerde saldırılar öyle bir hale geldi ki, birinin şaşkınlığını üzerimizden atmadan diğeri başlıyordu. İşin acı tarafı, saldırıya geçmeye başlayanlar; ya siyasal, ya da akademik kariyer sahibi olan insanlar. FP lideri Bay Kutan, Suriye ile olan nazik durumumuzu bahane ederek bizi sapık ilan edebiliyor. Efendim, Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad ile aynı mezheptenmişiz. El insaf, insan kasabı Saddam Hüseyin, sünni diye ‘haşa’, sünni kitleyi katil, sapık diye nitelersem hangi insanın yüzüne bakabilirim? Çanakkale'de, Gelibolu'da, Sarıkamış'ta, Toroslar'da şehitliklerde yatan dedelerimizin kemikleri sızlamaz mı?

Bunun şaşkınlığını atlatamadan, basının bir kesiminde bizi potansiyel suçlu gösteren yayınlar başladı. Bir gazetenin ‘Haftanın Sohbeti’ (18.10.1998) köşesinde, Tarih Bölüm Başkanlığı yapan bir adam kusmanın son kertesine geldi. Hoş o kusması ayna karşısında olduğu için aynen kendisine iade oldu ama bir kesimin düşüncelerini pekiştirmesi açısından düşündürücüdür.

Biz Aleviler, hakkımızda her türlü yalanı tepkiyle, ama bağışlayıcı bir tavırla karşıladık. Kimi zaman okullarda ders kitabı olarak okutulan -sözde -Sosyoloji kitaplarında bize saldırıldı. Kimi zaman -sözde- aydınların güya dili sürçtü. Kimi zaman güya şaka niyetine göndermeler yapıldı. Hoşgörü, hoşgörü... Nereye kadar? Hiçbir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ülkesini ve vatanını bizden daha fazla sevmez. Hiç kimse ekonomik kalkınmamızda bizden daha fazla katkıda bulunmaz. (DİE verileri)

Sonra kalkıp, bu memleketin sahibi sen yanaşması bir gözüyle, hem de ilim ve irfan yuvası adına yapacaksın. Beyefendi, ülkemin sahipliğini benden fazla yapma hakkını size kim veriyor? Sizin hangi dedeniz Kurtuluş Savaşı'nda şehit, gazi olmuştur? Benim şehit düşen, gazi olan dedelerim Suriye uğruna mı oradaydı? Suriye'nin Hatay üzerinde emelleri varmış. Kaç para? Siz bunun bahanesi ile beni nasıl ve hangi hakla vatan haini ilan edebilirsiniz? Yeni bir PKK hareketi ile karşı karşıyaymış. Sizin ne söylediğinizi kulağınız duyuyor mu? Hatay'ın Türkiye'ye ilhakında referandumda kimin nasıl davrandığını biliyor musunuz?

Sonuç olarak... Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak, ne kimse vatanını benden daha fazla sever, ne de benim ülkemin yasaları karşısında daha fazla hak sahibi.

Uluslararası ilişkiler ne dinle, ne de mezheple ifade edilmez.

Bunun dışında kim neyi konuşursa nifak tohumu olmaktan öteye gitmez. Konuşulan her şey, konuşanın yüzüne gözüne bulaşan çamurdan ibaret olur.

Muhsin GÜNDÜZ-ANTAKYA

Bir öneri

İSTANBUL'dan Sabahattin Yıldırım'dan bir öneri... 29 Ekim günü Cumhuriyetin 75. yılı kutlamaları için Belediyeler otobüsleri bedava yapamaz mı? Böyle bir uygulamanın törenlere katılımı arttıracağı gibi halkımıza da moral kaynağı olabilir düşüncesindeyim.

Usulsüzlük yok

DİYARBAKIR'daki Köy Hizmetleri 8.Bölge Müdürü Rıfat Arıca,‘‘Kaşla göz arasında 230 milyar götüreceklerdi’’ (20.10.1998) yazısına bir açıklama yaparak, konunun hayali olduğunu bildirdi. Göreve gelmeden önce Hani-Koki içme suyu ihalesinin 1. kısmının 280, 2. kısmının da 120 milyar keşif bedelle ihale edildiğini, ancak sözleşmede sehven yapılan bir yanlışlık yüzünden Maliye'ce iptal edildiğini hatırlatan Arıca, daha sonra projenin birleştirilerek yeniden 400 milyara keşiflendirildiğini söyledi. ‘‘Projenin 1998 yılı birim fiyatlarına dönüştürülürken, Bayındırlık Bakanlığı'nın ilan ettiği 1.73'lük bedelindeki artış çarpıldığında 400 milyar X 1.73 = 692 milyar tutarında olması gerektiği ortadadır.‘‘ diyen Bölge Müdürü, buna proje keşfinde olmayan terfi binaları ile demir, çimento imalatı ile çelik boruların naklinin de eklendiğini hatırlatarak şöyle konuştu: ‘‘Kimler tarafından bu bilgilerin size aktardığını bilmiyordum. 1997 yılı birim fiatlarıyla ne kadar olması gerektiğini sizlerin bilgilerine bırakıyorum. Şahsımın bu konularda ne kadar hassas olduğumu devletimizin bir örnek aldığım sayın bakanımızın bu konularda hayli hassas olduğunu ve bu gibi konularla ilgili olarak 4 kişinin nakil yoluyla görevlerinde aldığını belirtmek isterim.’’

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘(Malki cinayeti nedeniyle...) Herkes bir senaryo peşinde. Adliyeye intikal eden bir konuda konuşmak prensibim değil. Yazan ve çizen herkesin çok iyi dinlemesini istiyorum. Orhan Taşanlar'dan başka bu dosyayı açan ikinci kişi varsa buyursun gelsin.’’

(Bursa Valisi Orhan Taşanlar)



Yazarın Tüm Yazıları