Paylaş
Yeni Destekleme Modeli, Dijital tarım, Sözleşmeli Tarım, Arazinin Mülkiyet ve Kullanım Hakkının Ayrıştırılması, Küçük Aile İşletmelerinde Hayvancılık Desteği, Üretici Birliklerinin Derecelendirilmesi, Gelir Koruma Sigortası, Kent Tarımı, Arz Güvenliği, Su Yönetimi, Meraların Korunması, Pilot Köyler, Tarım Orman Gençlik Konseyi, Yeminli Tarım Müşavirliği...
Bunların bir kısmında uygulama başlamış, bir kısmında teknik çalışmaların tamamlandığını ama uygulamaya geçilmesi için bazı konularda kanun değişikliği gerektiğini hatırlattı... AKP’nin 20 yılda neler yaptığını da özetledi:
“Tarım arazilerinin bölünmesini önledik, büyük ovaları koruma alanı ilan ettik. Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile 92 milyon dekarlık 429 ovayı büyük ova kapsamına aldık.”
Bakan o kadar çok konudan söz etti ki hacmi bu sayfayı tam kaplar. Bunların çiftçiye köylere TIR’larla gidilerek anlatılacağını söyledi.
Eleştirilere karşın tarım sektörünün 19 yılın 15’inde büyüme gösterdiğini anlatırken Kirişçi, çiftçiler için “eli öpülesi” deyimini kullandı. Tarımsal hasılanın, 2002’de 25.1 milyar dolardan yüzde 78.1 artışla 2021’de 44.7 milyar dolara yükseldiğini anlattı.
“Tarımsal ihracatta dikkate değer bir artış trendi içindeyiz” derken, yıl sonu itibarıyla tarım-gıda ürünleri ihracatının 30 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini belirtti.
DİJİTAL DÖNÜŞÜM
“Çiftçilerimize 1 Ekim’den itibaren ÇKS’ye e-Devlet Kapısı’ndan erişim imkânı sağladık. Bugün itibarıyla çiftçilerimiz, e-Devlet üzerinden ÇKS belgesi oluşturdu. Bürokrasiyi azaltarak yaklaşık 2.2 milyon emek, zaman ve para tasarrufu sağladık.
‘Tarım Cebimde’ mobil uygulamasının fazlandırılmış yazılım geliştirme sürecinde son aşamaya gelindi, tarımsal destekleme sistemini değiştirdik ve ödemeleri öne çektik, destekler nakit olarak değil, Ziraat Bankası kartlarına yükleniyor.
Bitkisel üretimimizin 2022 yılında 127.6 milyon tona ulaşmasını bekliyoruz ki bu rakam bitkisel üretimde tüm zamanların rekoru olacaktır.
‘Sen Üret Yeter’ vizyonumuz gereği çiftçimizin yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Bitkisel üretimde olduğu gibi hayvansal üretimde de net ihracatçı konumdayız.
Topraklarımız kadar, 462 bin kilometrekarelik ‘Mavi Vatan’ımız da tarımsal zenginliğimizdir.
DİKİLİ’DE JEOTERMAL OBS
İzmir Dikili’de Avrupa’nın en büyük jeotermal ısıtmalı Tarıma Dayalı İhtisas OSB’sinin inşaatı devam etmektedir.
Türkiye Yüzyılı vizyonumuzla geliştireceğimiz Kırsal Yerleşim Modeli ile kırsalda gelişigüzel ve plansız bir yapılaşmanın önüne geçmek istiyoruz.
Üreticilerimizin bilgi ve tecrübesini de uluslararası alanda katma değere dönüştüreceğiz.”
Kirişçi’nin açıklamaları sırasında yanında yardımcıları Ebubekir Gizligider ve İbrahim Yumaklı da yer aldı.
SUYU YENİDEN KAZANMAK
KİRİŞÇİ, “Su kaynaklarımızın korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi, verimli ve ihtiyaç önceliklerine uygun olarak sürdürülebilir bir şekilde kullanılması ve kullanılmış suların tekrar kazanılması amacıyla yeni bir çalışma başlattık” dedi.
GÜNÜN SÖZÜ
“ÜLKEMİZDE kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri durmuyor, durdurulamıyor, çünkü gerekli önlemler alınmıyor. Şiddetin önlenmesi, kadın cinayetlerinin durdurulması için bir kez daha ‘Yasalara dokunma! Uygula!’ diye haykırıyoruz.” Av. Nazan MOROĞLU
MECLİS ÜYELERİ İSYANDA
İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Meclisi, 22 Kasım 2022 günü toplandı. Meclis gündem ve rapor sayısı 174; raporların toplam sayfa sayısı 540 sayfa, ekleri hariç. Bir İstanbullu olarak insan merak ediyor; hangi meclis üyesi 540 sayfa raporu okudu? Bir görüş oluşturdu; olumlu ya da olumsuz oy kullanacağına karar verdi? Kaldı ki bu raporlar CHP Grubu’nda konuşulurken, basılı ya da mail ortamında CHP İBB Meclis üyelerine ulaşmamıştı. Dolayısı ile raporlar ile ilgili soru soran da yoktu.
Aslında şu oldu. Kısaca biz CHP Grup Yönetimi ve İmar Komisyonu Üyeleri olarak neye ‘evet’ denilecek, neye ‘hayır’ denilecek yönünde karar aldık; size sadece kararlara uymak kalıyor, dendi! Bu raporların meclis üyelerine zamanında ulaştırılması İBB’yi yönetenlerin görevi. Daha sonra öğrendik ki AKP Grubu’na da zamanında ulaştırılmamış. Zaman zaman bu konuyu gündeme getiririz ama kimsenin umurunda olmuyor. Örneğin Alman yerel yönetimlerinde böyle bir uygulama var mıdır, merak ettik.
BİLİYOR MUSUNUZ?
YEREL ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlenen haberlere göre, 1 Ocak 2022 - 23 Kasım 2022 arasındaki dönemde erkeklerin en az 296 kadını öldürdüğünün ve 715 kadını da yaraladığının ortaya çıktığını...
CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya’nın “Dünyanın birçok ülkesinde fiyatı düşürülen internete Türkiye’de yüzde 70 zam kabul edilebilir değildir. Finlandiya’da bedava olduğunu biliyor musunuz?” açıklamasını yaptığını...
Paylaş