Paylaş
“Kamu kurum ve kuruluşlarının basını izleme ile ilgili birimleri ve kütüphane dokümantasyon merkezleri hariç hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak, görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone olunmayacak” şeklinde geçen yasaklanmanın zaten zor durumda bulunan ‘Yerel Basın’ı daha da zor duruma düşüreceğini kaydeden Mehmet Mert şu vurgulamaları yapıyor:
Bu yasaklama ile adeta Anadolu medyasına, yerel medyaya, emekçi basına, mahalle basınına ‘kapıya kilit vur, git başka iş yap’ demeye getirilmiş. Zira her ne kadar internet çağında olsak da, dijital sisteme geçiş öncesinde bulunsak da, sosyal medya organları alışılmış gazete, TV, radyo gibi yayın organlarından daha etkin olsa da, henüz ülkemizin yüzde 50’den fazlası ne yazık ki interneti sağlıklı kullanamıyor.
Özellikle Anadolu halkı, taşra halkı haberleri yerel medyadan öğreniyor. Zorluklar içinde yayınlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Zaten ülke genelinde büyük reklamların sadece ve sadece yüzde 1’inden faydalanmak, resmi ilanların yüzde 5’inden faydalanmak zorunda olan yerel Anadolu medyası, bu tasarruf tedbirleri ile hepten zor duruma düşmüş durumda. Ayrıca tasarruf tedbirleri genelgesi yerel gazetelere aboneliği yasaklarken, AKP meclis gurubu bazı büyükşehir belediyelerine gazetelerin desteklenmesi amacıyla abone olunması ve reklam verilmesi yönünde önerge vermiş.
Aynı zaman diliminde iktidarın iki kesiminden birisi gazetelere aboneliği yasaklarken, diğeri gazetelerin desteklenmesini talep ediyor. Esas olan şu: Yerel medya kesinlikle desteklenmeli ve AKP grubunun önerisi çok yerinde bir teklif olmakla birlikte, kesinlikle yayınlanan tasarruf tedbirlerindeki gazetelere abone olunma yasağı kaldırılırken, ülke genelindeki tüm yerel belediyelerin de yerel medyayı desteklemesi için ciddi yayınlanan yerel gazetelere abone olması ve reklam vermesi gerekiyor.
Tasarruf tedbirlerindeki ‘Basın ve yayın giderlerine düzenleme’ bölümünün yeniden oluşması gerektiğini söylemek istiyoruz.
GÜNÜN SÖZÜ
“AKP’nin kimlik siyaseti artık başarılı olamıyor. Erdoğan yerine kim gelirse gelsin yüzde 50’lere erişemez.
İYİ Parti yüzde 40 alabilir.”
Siyasal araştırmacı-yazar Ateş İlyas BAŞSOY
GÜDÜK MAAŞ HEYECANI!
BEKLENTİLERİN altında gerçekleşse de eylül ayına ilişkin yüzde 1.25 oranındaki enflasyon, memur ve memur emeklisine şimdiden ek zammın yolunu açtı. TÜİK’in açıkladığı verilere göre yıllık enflasyon yüzde 19.58’e yükselirken, milyonlarca sabit gelirli çalışan ve emekliyi yakından ilgilendiren son üç aylık enflasyon kümülatif yüzde 4.23 oldu. Temmuzda yüzde 1.80, ağustosta yüzde 1.12 ve eylülde yüzde 1.25 (kümülatif yüzde 4.23) gerçekleşen enflasyon üzerine maaşlarında 1 Temmuz’da yüzde 3 oranında artış olan 6 milyonu aşkın memur, sözleşmeli personel ve memur emeklisi şimdiden yüzde 1.23’lük enflasyon farkını, yani ek zammı garantiledi.
Yılbaşına dek, ekim, kasım ve aralık aylarında da enflasyonun artacağı öngörüldüğünde milyonlarca dar gelirlinin yüzde 5-6 arası ek zam alması kuvvetle muhtemel. Tabii çarşı pazarın bir türlü dindirilemeyen ateş pahası fiyatlarına karşın TÜİK, yılın son üç ayında eksi enflasyon açıklamazsa... Doğalgaz, elektrik ve kömürdeki fiyat artışları, önümüzdeki karakışın dar gelirliler adına çok zor geçeceğini ortaya koyuyor. Güdük maaş artışlarıyla satın alma gücü giderek eriyen emekçi ve emekli, gelecek şişkin faturaların hesabını yapmaya başladı bile. İşçi, esnaf ve çiftçi emeklileriyle dul ve yetimlerinin aylıklarına yılbaşında yapılacak zam, 3 Ocak’ta açıklanacak aralık enflasyonu ile saptanacak.
‘KİTAP TAMİRCİSİ’
TÜRKİYE’nin ilk ve tek Kitap Hastanesi, 1962’de Süleymaniye Kütüphanesi bünyesinde kurulmuştu. Bu hastanede çürümeye yüz tutmuş, dikişleri atmış, kitap kurtlarının kemirdiği kitaplar tamir ediliyor, yeniden kullanılır hale getiriliyordu. Yazar ve gazeteci Ömür Kurt’un son kitabı ‘Kitap Tamircisi’nde işte bu hastaneden emekli olan Muhsin Dede’nin öyküsü anlatılıyor. Ona bir gün fena halde dağılmış elyazması bir kitap getirirler. Kitabı tamir ettikçe birbirinden özel öykülerle, haritalarla ve geçmişe ait notlarla karşılaşan yaşlı tamirci, kendini bir anda kitapla konuşurken bulur. Kitabı tamir ettikçe de eşilen dağların, kurutulan derelerin, kesilen ağaçların, kirlenen denizlerin, betonlaşan şehirlerin de iyileşeceğine inanmaya başlar. “Biliyor musun? Şimdiki şehirler de tıpkı senin gibi darmadağın. Her yerde soğuk yüzlü binalar var. Ağaçları, hayvanları hatta insanları bile görebilmek çok güç artık. Şehirler büyüdükçe insanlar küçüldü.” Kitap, Doğan Egmont Yayınları’ndan çıktı.
MESAJ PANOSU
EĞİTİM-İş’in, Fakir Baykurt adına düzenlediği onur ödülü bu yıl, İnci Aral ve Nevzat Helvacı’ya verildi.
Adapazarı Taraklı Seva Yatırım Termal Turizm tarafından yapılan Paşalar Termal Konakları’ndan 2016’da aldığım devremülk 2017’de kullanıma açılacakken 5 yıldır oyalanıyoruz.
Hüsnü AYDOĞDU
İHALE HABERLERİNE CIZ!
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, eylül ayı basın ihlallerini açıklarken “Haber yazmak, yorum yapmak eylülde de suç. Bilanço mu? 45 gazeteci hâkim karşısına çıktı. Kanallara para, gazetelere 100 gün ilan kesme cezası verildi. Erişim yasağının haberlerine dahi erişim engeli getirildi. TV cezalarına para cezaları yağdırıldı. En çok engelleme ihale haberlerine karşı yapıldı” dedi.
BİLİYOR MUSUNUZ?
ÇUKOBİRLİK PEŞKEŞ ÇEKİLEMEZ
CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut’un, Çukurova Bölgesi için hayati öneme sahip Çukobirlik’in borçları nedeniyle arsa ve binalarının satılmak istenmesine karşı mücadelelerini sürdüreceğini açıklayarak “Çukobirlik’in peşkeş çekilmesine karşıyız, aksine borçlar silinmeli, kurumu işlevsel hale getirmek için destek verilmelidir” dediğini...
ÇİĞLİ Belediyesi’nin turizm, yerel kalkınma, çevre ve gençlik üzerine yürüttüğü uluslararası projelerle, çocuk, kadın, genç ve engellilere yönelik hayata geçirdiği hizmetlerin, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından ‘Avrupa Ödülü’ ile ödüllendirildiğini...
DSP Genel Başkanı Önder Aksakal’ın, Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül’den sonra bugün de Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’yi ziyaret edeceğini...
Paylaş