Yalçın Akdoğan’ın vekilliği düşmeli

(Aşağıdaki yazı 22 Eylül 2013 tarihinde köşemizde yer almıştı. Bülent Arınç 118 gün sonra haklı olarak tepki gösteriyor Yalçın Akdoğan’a... Sabri Ergül, Akdoğan’ın ‘üyeliğinin düşmesine Anayasa’nın 84. maddesine göre, Meclis’in gizli oyla karar vermesi gerektiğini hatırlatmıştı. O günkü yazımız şöyle)

Haberin Devamı

DENEYİMLİ hukukçu, eski CHP Milletvekili Sabri Ergül’ün ilginç tespiti ve önerisi var: “AKP Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, ‘Başbakan Başdanışmanı’ sıfatıyla yerli yabancı medyada Başbakan adına konuşuyor. Hükümetin izlediği ve izleyeceği politikaları açıklıyor, anlatıyor... Hükümet adına önemli pek çok konuda ‘muhatap’lık görevini icra ediyor. Özal’ın ‘Bakanlar Üstü’ Hazine Müsteşarı Ekrem Pakdemirli gibi bu zat-ı Akdoğan da ‘Bakanlar Üstü Başdanışman’... AKP Genel Başkanı Başdanışmanı değil; Başbakan Başdanışmanı sıfatını kullanan Akdoğan, buyurgan bir üslup ve tavırla yazıyor ve konuşuyor; siyasete, bakanlara, bürokrasiye ‘ayar’ veriyor. Başbakanı gibi hırçın ve yüksek tonda değil, ‘Politbüro üyesi’ gibi sakin ve alçak tonda ama en az Başbakan kadar ‘ürkütücü, tepeden ve muktedir’ bir ‘bilgiç’ edası ile konuşuyor. ‘Yiğidin hakkını ver’ misali kabul etmek gerekir ki, görevini iyi yapıyor; her yazdığı, her programı gündem yaratıyor. Yasama organı TBMM’nin üyesi ama yürütme organı hükümetin bir üyesi, Başbakan’ın vekili gibi iş tutuyor ve davranıyor; içte ve dışta hükümet adına ‘muhatap oluyor’ ve ‘muhatap alınıyor’...
Oysa, bu durum, Yalçın Akdoğan’ın ‘Başbakan Başdanışmanı’ sıfatını kullanması, o işlevi görmesi anayasaya açıkça aykırı! Anayasamızın ‘Üyelikle Bağdaşmayan İşler’ başlıklı 82. maddesinin “TBMM üyeleri, devlet ve diğer kamu tüzelkişiliklerinde ve bunlara bağlı kuruluşlarda.. Görev alamazlar, kabul edemezler... Yürütme organının teklif, inha, atama veya onamasına bağlı resmi veya özel herhangi bir işle görevlendirilemezler. Bir üyenin belli konuda ve altı ayı aşmamak üzere Bakanlar Kurulu’nca verilecek GEÇİCİ bir görevi kabul etmesi Meclis’in kararına bağlıdır” hükmünü getirmiştir. Akdoğan, milletvekili olmazdan önce memur statüsü ile atanmış Başbakan Başdanışmanı idi, birilerinin kendilerine milletvekili olduğunu hatırlatması gerekiyor galiba...

Haberin Devamı

BAŞBAKAN BAŞDANIŞMANI

Anayasamızın açık hükümlerine aykırı davranan, Meclis’in kararı olmadan 6 ay gibi geçici bir süre için değil yıllardır ‘Başbakan Başdanışmanı’ gibi hükümetin atamasına tabi bir görevi ısrarla sürdüren TBMM üyesi Akdoğan’ın ‘üyeliğinin düşmesi’ne Anayasamızın ‘Milletvekilliğinin Düşmesi’ başlıklı 84. maddesine göre, Meclis Genel Kurulu’nun gizli oyla karar vermesi gerekir. Milletin hakkını, hukukunu korumak için seçilen milletvekilleri, üyesi oldukları yasama organı Meclis’in hakkı-hukuku çiğnenir ve kendileri ciddiye alınmazken susarlar ise görevlerini yapmamış olmazlar mı? Kendi hakkını-hukukunu koruyamayan ‘vekil’, ‘asıl’ın hakkını-hukukunu koruyabilir mi?”

Haberin Devamı

Çağlayan, Güngör Çepni’ye ‘Bu kravatı beğendim’ diyor

Yalçın Akdoğan’ın vekilliği düşmeli

TACETTİN Şeker’in, Taji Giyim, İtalyan markası satıyor; gerektiğinde ısmarlama takım elbise ve gömlek dikiyor. Elbiseler 2-10 bin; el yapımı ayakkabıların çifti 2 bin Euro civarında. Taji’nin New York 5. Cadde’de ve Nişantaşı’nda şubeleri var. Yukardaki fotoğraf, Taji Giyim’in New York’daki mağazasında çekilmiş ve firmanın sitesine konulmuş. Buranın önemli müşterilerinden biri de, Erzurum’lu Güngör Çepni... Son olaylardan sonra istifa etmek zorunda kalan AKP’li Zafer Çağlayan, Tacettin Şeker (ortada) ve geçen hafta Patek Phillipe saatleri ile gündeme gelen Güngör Çepni bir çok bakanın giyim sponsoru.

Haberin Devamı

Ola ğardaş!...

BAYBURTLU vatandaş soruyor:
“Ola ğardaş, hele bahın ben bu devletin vatandaşi miyam?” Vatandaşı din duygularıyla, hamasetle oyalayabilirsiniz de, ekonomi kesesine ve midesine dokunduğunda... Oynatır; bu durumda nasıl oynayacağını kestiremezsiniz!
Mehmet Necati GÜNGÖR

Bir ülkede iki ekonomi varsa iki devlet oluşur

MARMARA Üniversitesi İİBF (E) öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Altuğ ‘Paralel (informel) devletin tanımı ve işleyişi’ konulu bir yazı gönderdi. Çok şey öğreniyoruz: BİR ülkede, iki tane ekonomi varsa iki tane devlet oluşur: Kayıtlı (formel) Ekonomi; kanunlara itaat edenlerin ekonomisi, Kayıtdışı (informel) Ekonomi kanunlara itaat etmeyenlerin ekonomisidir. Kayıtdışı ekonomi, Kayıtlı Ekonomi’nin rakibidir. Birisi büyüdükçe diğeri küçülür. Siyasetin finansmanı büyük ölçüde kayıtdışı ekonomi tarafından yapılıyorsa ve siyaset de kayıtdışı ise kayıtdışı ekonomi–kayıtdışı siyaset eş deyişle informel devlet büyür ve ülkede iki tane devlet oluşur: Kanunlara itaat edenlerin devleti: Formel devlet, Kanunlara itaat etmeyenlerin devleti: İnformel devlet. Kamuoyunda ‘Paralel Devlet’ olarak nitelenen informel devlet yapılanması büyük ölçüde informel iletişime bağlı dayanışmaya dayanır. İnformel dayanışmaya dayalı paralel devlet de: Kuvvetler ayrılığına dayalı (yargı, yasama, yürütme) resmi organizasyon ile belirlenen emir kumanda ve raporlama gibi haberleşme kanalları dışında personelin kendi aralarında güçlü iş grupları meydana getirmesinden doğar. Eğer personel kendi amirlerinden memnun değilse ve devlet de personelinin bireysel amaç ve beklentilerini gerçekleştiremiyorsa bu takdirde amaç ve duygular bakımından benzer nitelikte olan kişilerle ilişkiler kurmaya ve resmi amirlerle, statü ve sembollerle mücadelelere girişir. İşte personelin informel olarak meydana getirdiği grup ve bu grubun lideri ve üyeleriyle başlattığı “informel iletişim–informel dayanışmaya” dayalı yapılanmaya da paralel (informel) devlet adı verilir. İnformel dayanışma çoğu kez devletin hukuki amaç ve düzenine, resmi amir ve yöneticilerine karşıdır ve onların gücünü azaltıcı bir etkide bulunur.

Haberin Devamı

CHP il binasında eksik olan şey…

CHP'nin yeni açılan Levent'teki binasına dün giden bir okurumuz, bina ile ilgili olarak CHP İstanbul il yönetimine eleştiriler yöneltti. Anlattıkları özetle şöyle.
CHP İstanbul il binası güzel ama ruhu yok. Girişteki tablolara bakınca bunu anlamak mümkün.
Binaya giderken geçen pazar günü açılışın 'çöpleri' hala toplanmamıştı. CHP bayrakları yerlerdeydi. Bir şeyler dört dörtlük değildi, tam bir hazırlık yapılmamıştı. Bina mimari olarak başarılı olabilir ama bir şeyler eksik kalmıştı. O bir 'ruh'tu ve yoktu, eksik kalmıştı. Duvarlara asılan tablolar sanki alelacele pazardan alınmış gibiydi...CHP'nin kültür ve sanat politikalarına yabancıydı, çünkü basitlik vardı hepsinde...
Bu aşırı eleştiri kabul edilebilir. Ama ben yeni bir CHP il binasına giriyorsam, orası otel resepsiyonuna benzetilemez. Güler yüzü olur, koltukları soğukluk hissi vermez, beni ürkütmez.
Bir disiplini olur.

Haberin Devamı

Sarıgül’ün Büyükçekmece’de ilk seçim bürosu

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül; ilk seçim Koordinasyon Merkezi’ni Büyükçekmece’de açıyor. Sarıgül, yakın çalışma arkadaşı Dr. Hüseyin Çorbacıoğlu’nun düzenlediği Hukukçular Sitesi’nde 800 kişinin katılımıyla gerçekleşecek kahvaltıda yurttaşlarla buluşacak. Ardından saat 10.00’da Güzelce Jandarma kampı yanında düzenlenen “Seçim Koordinasyon ve İktidara Hazırlık Merkezi’nin açılışını gerçekleştirecek.

Çekmeköy’ün seçmen sayısını biliyor musunuz

137.000.
CHP’li üye sayısı yaklaşık 3.500.
Geçen seçimdeki sandık sayısı 400 (Bu seçim 30-40 artabilir)
CHP Belediye Başkan aday adayları: Hüseyin Avni Sipahi (henüz başvuru yapmadı), Mehmet Yeşilyurt, Hasan Genç, Ali Rıza Yıldız ve Ekrem Ekşi.
Hasan Genç’in Sivas Platformu Başkan Yardımcısı olarak Sivas oylarına talip olduğu ve ençok çalışan aday konusunda sayıldı.

Dikkat çeken Meclis aday adayları

İSTANBUL AKM Müdürü Bülent Bilgin’in Beşiktaş Belediye Meclis adayı olduğunu... ÜNLÜ Le Select (şimdi Göktürk’te) Restoranı’nın sahibi Kemal Koç’un Beşiktaş ya da Beyoğlu’dan aday olmak üzere CHP Genel Merkezi’ne dilekçe verdiğini... BJK Divan Kurulu Başkanı Yalçın Karadeniz’in, mali müşavir Hakan Atalay’ı Beşiktaş Belediye Başkan adaylığını desteklediğini... İSTANBUL Başakşehir’de, CHP aday adaylarından eski ilçe başkanı Özgür Karabat’ın önseçimde en yakın rakibine açık ara fark attığını ve bölgedeki tüm sivil toplum örgütleri tarafından desteklenerek isminin öne çıktığını... MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yarın İznik, Orhangazi ve Gemlik’te açılışlar yapacağını...

Genel Beylikdüzü gene imar yolsuzluğu

AYDINLIK’ta dünkü Beylikdüzü’ndeki imar yolsuzluğu haberini okudunuz mu?
Haberde “CHP’li aday (Ekrem İmamoğlu) işgal etti, AKP’li başkan (Yusuf Uzun) göz koydu” deniyor.
Hatırlatmak isterim.
Trabzonlu Yusuf Uzun 2009 yerel seçimlerinde sözde 320 oy farkla seçimi kazanmıştı. Oysa seçim gecesi çöplükte imzalı, mühürleri CHP’ye basılı tam 4 bin seçim pusulası bulunmuştu. Dava sümen altı edildi. Hala karar verilemedi.)
CHP adayı olarak Genel Merkez’in belirlediği Trabzonlu aday CHP’ye ne kazandırır?
Seçimde oylarımız CHP’ye olmayacak. İmamoğlu’na oy vermeyeceğiz.
Semih KALKANOĞLU

Sol Cephe atakta

SOL Cephe Yerel Meclis kuruluşları devam ediyor. Geçtiğimiz hafta bir çok yerde hazırlık toplantıları yapan Sol Cephe yerel çalışmaları kuruluşlarını birer birer ilan etmeye başladı. Bu hafta sonu kuruluş ve hazırlık toplantıları yapacak yerlerin toplantı bilgileri şu şekilde olacak:
4 Ocak Çanakkale, Çankaya; 5 ocak; Ankara Yenimahalle, Keçiören, Adana, Ödemiş,
Toplantılarda Ali Rıza Aydın- Mümtaz İdil- Ömür Birler, Erhan Nalçacı, Ali Rıza Aydın, Metin Çulhaoğlu, Ahmet Abakay, Ömür Birler, Serpil Güvenç, Gül Atmaca ve Ceren Tuğlu’nun konuşacakları bildirildi.

Yazarın Tüm Yazıları