TUS sınavının basitlikleri

YILDA iki kereye mahsus olmak üzere; Eylül ve Nisan aylarında, doktorların uzmanlaşacağı ihtisas dallarını belirlemek için TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı) adı altında bir sınav yapılır.

Bu sınavdan doktorlar ve doktor aileleri dışında herkes bi haberdir, basında ararsanız bir tane yazı bulamazsınız. Sınavın içeriği ise 6 yıl boyunca öğrenilmiş tüm tıbbi bilgilerin en ince ayrıntısına kadar sorulması, bazı zamanlarda hiçbir kaynakta olmayan soruların sorulmasıdır.

Bu sınav için abartısız her bir hekim en aşağı 1 yıllık süre içinde istisnasız günde ortalama 8-10 saat çalışmaktadırlar. Her nedense ÖSYM’nin yaptığı diğer sınavlara basın tarafından yoğun ilgi gösterilirken, doktorlar bu konuda yalnız bırakılmaktadırlar.

Son üç TUS tur soruların cevabı ÖSYM tarafından açıklanan sorularda her seferinde bilimsel dayanakları olmayan cevaplar verilerek hiç de azımsanmayacak, sonuçları ve sıralamayı büyük ölçüde etkileyebilecek tartışmalı soruya yer verilmekte yapılan itirazlar sonucu ise yalnızca birkaç soru iptal edilmekte veya şıkkı değiştirilmektedir.

Buna rağmen bir sonraki TUS da yine aynı hata yapılmaktadır.

16 eylül 2007 tarihinde yapılan TUS sınavında yine kontrolsüz bir şekilde sorulan sorular ve ÖSYM’nin bunlara verdiği cevapların değerlendirilmesi sonucu 4 tane kesin yanlış 12 tane özensiz hazırlanmış (kesin doğrusu olmayan, az doğru, biraz doğru, orta derecede doğru mantığıyla sorulmuş) soru olduğu tespit edilmiştir.

Biz hekimler olarak Eylül 2006 ve Nisan 2007 TUS sınavlarında hakkımızı her şekilde aradık, ÖSYM’ye tüm legal yollardan başvurarak, "Bu gidişe bir dur denilmesini" talep ettik ama 2007 Eylül TUS bize pek ciddiye alınmadığımızı gösterdi.

Basın elbette ki yanlışların üzerine gidilmesinde toplumsal sivil örgütlenmede büyük bir role sahiptir. Bir basın mensubu olarak sağlığınızı emanet ettiğiniz doktorların geleceğiyle böyle basit dikkatsizlikler sonucu oynanmasına karşı, umarım, gerekli duyarlılığı gösterirsiniz .

Dr. Serdar BAYRAKTAR

Dil Devrimi 75. yaşında

DİL Devrimi’nin 75. Yılı ile Türk Dil Derneği’nin kuruluşunun 20. yılı etkinlikleri bugün başlıyor.

Türk Dil Derneği’nin öncülüğünde üniversitelerin katkıları ile düzenlenen şölende ilk olarak sabah

Anıtkabir’de Atatürk’e saygı sunumu yapılacak. Sıhhıye’deki DTCF Fakültesi’ndeki tören ise 11.00’de gençlik adına Halil İbrahim Kemaneci, Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof. Bektaş Açıkgöz, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Kadri Yamaç ve AÜ Rektörü Prof. Nusret Aras açış konuşması yapacaklar.

Daha sonra Şerafaettin Turan, Fazıl Hüsnü Dağlarca (Cengiz Bektaş alacak), Emin Özdemir, İlhan Selçuk, Ali Püsküllüoğlu, Oktay Akbal, Turgut Özakman, Füruzan, Ali Sirmen, Doğan Hızlan, Yalçın Bayer, Melih Aşık, Tahsin Yücel ile kurum olarak da Cumhuriyet Gazetesi, Çankaya Belediyesi, TÜYAP, Türkiye Bilimler Akademisi’ne (TÜBA) ’75 Yıl Onur Ödülleri’ verilecek.

Bu arada Ömer Asım Aksoy, Beşir Göğüs ve Kerim Afşar Ödülleri de sahiplerini bulacak.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Oda Müziği’nin dinletisinden sonra 13.30’da Polatlı TED Koleji öğrencilerinin ’Bağımsızlık Savaşı’ gösterisi yapılacak. Prof. Şerafettin Turan’ın yöneteceği

’Atatürk’ten Bu Yana Türk Devrimi’ panelinin konuşmacıları; Turgut Özakman, Emin Özdemir ve Prof. Tahsin Yücel... Daha sonra program şöyle devam ediyor:

’Ölümünün 50. Yılında Nurullah Ataç’ Sunan: Gizem Aydın (ODTÜ)

’Eleştiri/Yazınsal Dergiler’ Yöneten: Doğan Hızlan, Konuşmacılar: Turhan Günay, Faruk Şüyün, Tuncer Uçarol.

18.00 ’Dinledi’ Onur Akın

YARINKİ PROGRAM

Dil Bayramı Şöleninin yarınki etkinlikler ise şöyle:

10.00 ’Türk Diline Emek Verenler’ (Ruşen Eşref Ünaydın, Samih Rıfat, Celal Sahir Erozan) Sunan: Dilber Kaya (ODTÜ)

’Basın ve Dil’ Yöneten: Oktay Ekşi; Konuşmacılar: Prof. Korkmaz Alemdar, Işık Kansu, Doç. Ferlal Örs.

12.00 ’Söyleşi’ 75 Yılda Türkçeye Emek Veren 75 Dilci; Sunan: Mavisel Yener.

13.30 ’Şiirler’ Türkçenin Müziğini Dinletenler (Rüştü Asyalı-Nedim Yıldız

14.00 ’Türk Diline Emek Verenler’ (Yakup Kadri Karaosmanoğlu) Sunan: Özge Yücel (Ankara Üniversitesi)

’Yazın Dili, Çeviri Dili’ Yöneten: Adnan Binyazar. Konuşmacılar: Necdet Adabağ, Cengiz Bektaş, Fürüzan.

16.15 ’Türk Diline Emek Verenler’ (Agop Dilaçar) Sunan: Tuğba Aslan (ODTÜ)

’Gençlik ve Türkçe’ Yöneten Prof. Bektaş Açıkgöz. Konuşmacılar Özlem İbiş (Başkent), Tuğba Görgünoğlu (Ankara Ü.), Özgün Baştürk (ODTÜ), Esin Ece Karacan (Gazi), Burcu Güngör (Zonguldak Karaelmas)

18.00 ’Egenin Seslenişi’ Y. Bekir YURDAKUL

18.30 ’Tek Kişilik Gösteri’ Metin Uca

İmama para var öğretmene yok

ÜCRETLİ öğretmenlik uygulamasının haksız bir uygulama olduğunu, ancak yeterli sayıda öğretmen mezun olmadığı takdirde böyle bir uygulamaya gidilebileceğini biliyorken, hükümetimiz 200 bin işsiz öğretmen varken atamaları gerçekleştirmemekte ve sürekli olarak 300 YTL civarı ücretle öğretmen çalıştırmaktadır.

Bu haksız uygulamanın iptali için sendikalara baskı yapmaktayız ve gerekirse dava biz açacağız bu gelişmeleri haber yapıp sesimizi duyurmaya yardımcı olursanız seviniriz.

Y.Y. 200 bin işsiz öğretmen adına
Yazarın Tüm Yazıları