Paylaş
Böyle bir proje için üniversitenin düşünülmesi çok güzel. Ancak 2007 yılında üniversite hiçbir yeterlilik ve yapılabilirlik aramadan projeyi İngiltere’de ve Türkiye’de firma sahibi olan birine devrediyor. Bu noktada bir kamu projesi ihalesiz olarak özel ve yabancı bir firmaya verilmiş oluyor. Başka deyişle burada Devlet İhale Yasası ihlal edilmiş durumda. Yasal olmayan iş sadece bu olsa yine iyi.
Daha vahimi firma İngiltere’de gayrifaal ve bu konuda hiçbir iş bitirmesi yok. Yani ne kadro açısından ne personel açısından ne deneyim açısından ne de ekonomik açıdan bu projeyi yapma yeterliliği var. Nitekim firma 2008 yılından beri Türkiye’de çalışma izni dahi almadan, sigortasız olarak insan çalıştırıyor. Ancak firmanın kurnazlığı sadece sigortasız çalıştırmak değil, 5 kişi işe alıyor 2 ay para vermeden çalıştırıyor, onlar çıkınca yeni 5 kişiyi işe alıyor. Onlar da çıkınca bu sefer başka 5 kişiyi işe alıyor. Şimdiye kadar 100’e yakın kişi çalıştırıyor böyle. Turizm Bakanlığı ve üniversite bu durumu bildiği halde ses çıkarmıyor. Yani yasadışılığa göz yumuluyor. Keşke hepsi bu olsa. Firma sahibi, Bakanlık adına kayıtlı olması gereken internet alan adını (www.goturkey.com) kendi adına kaydetmiş durumda. Yani, Bakanlık İngiliz pasaportu taşıyan birine kıyak geçiyor. Onun adına reklam yapıyor. O, para kazansın diye otellere yazı yazıyor, buraya reklam verin diyor. Bu kadarı da olmaz artık demeyin. Dahası da var. Bakanlığın, üniversiteye ihalesiz verdiği, üniversitenin bu şahsa ihalesiz ve yeterlilik aramadan devrettiği projeye, gelirleri kendisine ait olan başka bir rezervasyon sitesini entegre ediyor. (www.watcbeforego.com). Tabii bu duruma da ne Bakanlık ne de üniversite ses çıkarıyor. Belki de Bakanlık ve üniversite yapılanları anlamıyor. Ama sonuçta bir kamu projesinde bir kişiye ait rezervasyon sitesi, satış yapıyor.
Başbakanlık çok az sayıda e-devlet projesini yakından izliyor. İzlediği projelerden biri de bu proje. Acaba Başbakanlık bu konuya el atıp, Bakanlığın ve üniversitenin atlatılarak, turizm sektörüne emek veren onlarca firmaya haksız rekabeti önleyecek mi? Çalıştırdığı insanların maaşlarını vermeyen, sigortalarını yatırmayan, kaçak işçi çalıştıran bu şirkete dur diyecek mi?
TOKİ, ‘Bakırköy’ü satıyor
BAKIRKÖY Yeşilköy Olimpiyat Parkı’na otopark yapılması ve Ataköy sahilinin satışı ile Bakırköylülerin tepkisiyle karşılaşan TOKİ, şimdi de Ataköy 9.10. Kısım’da bulunan 2,057,54 m2 arsasını satıyor. Bugün 14.00’de Merkez Eskidji Yenibosna’da gerçekleşecek ihale 1.852.000.- TL rezerv (asgari satış bedeli) ile satışa sunulacak.
Yunus Emre Kültür Merkezi ile Ataköy 9.10 Kısım Muhtarlığının arasında bulunan arsada, Atatürk büstü ve Atatürk’ün Selanik’de doğduğu evin maketi de bulunuyor. Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen’in başkanlığında dün toplanan Belediye Meclisinde oybirliğiyle alınan kararla ihaleye katılma kararı alındı. İhaleye sokulup sokulmadıklarının bugün belli olacağını belirten Ünal, “Bu alan planlarda yönetim alanı olarak gözüküyor. Şartnamede projede Atatürk büstü ve Selanik Evi’ne yer verilecektir, deniyor. TOKİ’nin yasa ve tüzükleri kendi lehine kayırılmış durumda. İhaleye sokulup sokulmayacağımızı bilmiyoruz. İhaleye önce biz girmek istiyoruz. Ne yazık ki üzücü bir durum. Bize satmazlarsa her türlü hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz. Daha önce Ataköy’ün muhtelif yerlerinde 5 arsanın parasını ödeyip satın almıştık. TOKİ’nin Emlak Bankası’ndan devir aldığı arsalar üzerinde başta şehircilik ilkelerini göz ardı eden tasarruflarının karşısında olmaya devam edeceğiz” dedi.
‘Eski usul’den MEB’in haberi olsun
BEN Tekirdağ’da bir öğretmenim. Sizden bir ricam var. Yeni açıklanan Milli Eğitim Bakanlığı yönetici atama kararına göre, atamalara elektronik ortamda başvurulur ve atama aynı ortamda yapılır. Tekirdağ Milli Eğitim Müdürlüğü kendi sitesine bile okullara gönderdiği ilan yazısını koymuyor ve müracaatları eski usul elden alıyor. Lütfen bu durumu kamuoyuna duyurur musunuz? Bakanlığın haberi olsun.”
TV'lerde ramazan programları
Ne yazık ki çağdaşlık ve iyi öğüt örnekleri yok
TOPLUMUMUZDA ramazan ayının ibadet, yardımlaşma, geleneksel eğlenceler ve sanat faaliyetleri bakımından özel bir yeri vardır. Günümüzde eğlence ve sanatın sergileneceği en yaygın iletişim aracı olarak televizyonlara ve özellikle de, olanaklarının genişliği bakımından TRT’ye baktığımızda bu yıl için neredeyse hiçbir hazırlık yapılmadığı ve ekranları birtakım din adamı kimlikli tanınmamış kişilerin kapladığı görülmektedir. 21. yy insanına hitap etmeyen ve güvenilirliği kuşkulu olan bir yığın hadisler ve menkıbeler, hikâyeler, hurafeler anlatılmakta, topluma katkı sağlayacak çağdaş, aydınlık düşüncelere, öğüt ve örneklere ne yazık ki rastlanmamaktadır.
Geçmiş yıllarda hoş sohbet kimselerin ve konuklarının yer aldığı söyleşi programları ile, ‘Ayın Konseri’, ‘Gönül Bahçesinden Nağmeler’, ‘Radyo Sanatçıları Konseri’ gibi TSM programları, fasıllar da kaybolup gitmiş bulunuyor ne yazık ki! Ne oldu o usta şeflere, ses ve saz sanatçılarına. TRT onlara da ‘yaş haddi’ ya da başka kıstaslar(!) mı uyguluyor yoksa? Sanatçının yaşı mı olur? Misafir sanatçı uygulaması da mı yok?
Vergilerimizle yaşayan TRT, kadrolaşmayı bırakıp biraz da mevcut kadrolardan yararlanmayı ve toplumun beklentilerini karşılamayı düşünse nasıl olur acaba?
Reşit ÇAĞIN
Biliyor musunuz
‘KADINLAR Dünyası’ dergisinin genel yayın yönetmeni, Doğu Perinçek’in kardeşi Işık Soner’in amansız hastalıktan kurtulamayarak önceki akşam vefat ettiğini, cenazesinin bugün Teşvikiye Camisinde kılınacak ikindi namazından sonra Zincirlikuyu’da toprağa verileceğini...
TİYATRO ve sinema sanatçısı Erkan Yücel’in ölümünün 24. yıldönümünde 9 eylülde dostları tarafından anılacağını...
ZONGULDAK Karaelmas Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müdürü, müzik eğitimcisi, yazarı, flüt sanatçısı Yrd. Doç. Dr. Ali Aydın İlkin’in cenazesinin yarın Zonguldak’taki törenden sonra perşembe günü Burhaniye ilçesinde toprağa verileceğini...
Paylaş