TURKCELL’in telefon faturalarıyla baş edemediğim için derdimi size anlatmak istedim.
Son ödeme tarihi 9 Şubat olan faturamın dökümü şöyle; Aylık ücretler toplamı: 26.04, kullanım ücreti toplamı: 6.68, diğer ücretler toplamı: 2.31, gecikme ücreti(%4): 2.04 Turkcell ücretler toplamı: 37.07; KDV (%18): 6.67, Özel iletişim vergisi (%25): 9.27, diğer vergiler, harçlar, fonlar: 0.83, devlete iletilecek ücretler toplamı: 16.77, önceki aydan devir: 0.02, fatura toplamı: 53.80 YTL.
Yani 6 lira 68 kuruşluk konuşma bedeline karşılık ödemem gereken fatura 53 lira 80 kuruş. Böyle bir faturalandırma sistemi dünyanın neresinde var?
Aylık ücretler toplamı, diğer ücretler toplamı nedir, neleri kapsar?
Yüzde 18 ve yüzde 25 ÖTV olmak üzere toplam yüzde 43 vergi zaten ödüyoruz, diğer harçlar, fonlar vergiler ne demek oluyor?
Üstelik bu yüzde %43 vergi, ne olduğu belli olmayan aylık ücretler toplamı, diğer ücretler toplamı ve gecikme ücreti de toplanarak hesaplanıyor.
Sırf ne kadar fatura geleceğini denemek için Ocak ayının yarısında telefonumu hiç kullanmadım.
En kısa sürede borcumu ödeyip 1999’dan beri kullandığım hattımı kapatacağım, gerekirse tüketici mahkemesinde dava açacağım.
Buket SARAN-Avukat
Küçük işler
STRATEJİK planlar hazırlanan metro ve alt-üst geçitler gibi büyük projeler gerçekleştiren, kentinin Avrupa kenti olduğunu iddia eden, kent dönüşümü projeleri ile övünen Ankara Büyükşehir Belediyesi kentiçi yollardaki çukurları, kasisleri, kod farkı yaratan logar kapaklarını neden düzeltmez?İnşaatına veya reklam panosuna elektrik getirmek için asfaltı boydan boya yaran ve tekrar eski haline getirmeyen şirketlere neden yaptırım uygulamazlar?
Küçük işlere ayıracak zamanlarımı yok? Kentiçi yollar engelli koşu parkuru gibi... Biraz ilgi lütfen.
Erol UĞUR
Yargı ve basın
ANKARA İdare Mahkemesi’nin İmar Bankası’ndan hazine bonosu alanlara ödeme yapılması yönünde aldığı karardan, bu karara BDDK ve SPK tarafından yapılan itirazın da Danıştay 13. Dairesi tarafından reddedilmesi konusunun haber niteliği yok mudur ki hiçbir köşe yazarı bu konuya değinmiyor?
Bu bankadan devlet iç borçlanma senedi alanların temmuz 2003 yılından itibaren yani bankanın tüm yetkilerinin iptal edildiği tarihten itibaren çektikleri acılara bir de yargının verdiği kararı duyurmayarak görevini yapmayan gazetelerin yeni ızdıraplar eklediğinin bilinmesi gerekmektedir.
Hukuksal anlamda da haklılığımız kanıtlandığına göre hükümetimizin paralarımızı kısa zamanda ödeme kararı almasını sağlamada (mahkeme kararını uygulayarak) bu kararı medyanın konu ederek duyurmasında büyük etki yapacağını biliyor ve gösterilecek hassasiyet için şimdiden teşekkür ediyoruz.
Ersel TURGUT
YURTTAŞIN ANDI
Bundan böyle;
Aşırı tüketmeyeceğime,
Vergi kaçırmayacağıma,
Çevreyi kirletmeyeceğime,
Milli servete zarar vermeyeceğime,
Trafik kurallarını çiğnemeyeceğime,
Rüşvet vermeyeceğime/almayacağıma,
İmar Yasası’na aykırı işler
yapmayacağıma,
İş ahlakının korunmasına saygı
göstereceğime,
Sağlığa zararlı alışkanlıkları önlemek için
çalışacağıma,
Diğer deyişle kırmızıda duracağıma,
Sayılan alanlarda kırmızıda geçenleri,
’sosyal yaptırım’ olarak bilinen yöntemle
uyaracağıma,
Uyardıklarıma, kendilerinin de başkalarını
aynı yöntemle uyarmalarını önereceğime,
Söz veriyorum.
Galip BARAN
(Yurttaş: Bencillikle savaşmayı ’iş’ edinmiş, kitlesel bilinçlenmenin, kendisinden hareketle gerçekleşeceğine inanmış bireydir. Kırmızıda durmak: Hukuka, insana ve insan haklarına saygı göstermeyi, daha açık deyişle, her türlü yanlış iş, davranış ve haksızlıktan kaçınmayı öngören bir kavram. Sosyal yaptırım: Kırmızıda geçeni, bir başka deyişle, polis devletine davetiye çıkaranı, anında, yüzüne karşı, utanmaktan başka bir tepki gösteremeyecek şekilde uyarmaktır.
Bu ant bireyin kendisiyle sözleşmesidir. Kendisiyle sözleşmesi bireyi ’erdem’e yönlendirir. Bilgi: HABİTAT Bilinç Kozası kolaylaştırıcısı Galip Baran (0252-382 34 77, 0535-844 84 76)