TRT ’yuh’ları sansürledi

BÜLENT Ecevit’in cenazesinde her kesimden insan vardı; kentlisinden, köylüsüne, işçisinden memuruna ve esnafına kadar...

DSP’liden çok CHP’li vardı denilebilir. GATA, DSP, TBMM ve Kocatepe’deki törenler sakin geçerken, ’laiklik’ vurgulu sloganlar ve ’yuh’ların adresi iktidardı. Belki bunu iktidar ’provokasyon’ iddialarına bağlı olarak canlı yayın tekelini sadece TRT’ye vermişti. Nitekim, az da olsa ’yuhalamalar’ sırasındaki görüntülerde kameraların hemen başka görüntüye geçmesi ve sesin kısılması dikkat çekti.

Çok yoğun güvenlik önlemleri alınmıştı; zaman zaman ana caddelerde bile trafik kesilmişti.

Onbinler, Ecevit’e karşı duygu ve sevgi yüklüydü; geçmişte kendisine kızanlar arasında gözyaşı dökenler dahi vardı.

Devlet erkanı ve siyasal iktidar, Danıştay saldırısının kurbanı Mustafa Yücel Özbilgin’in cenazesindeki olaylar dikkate alınarak yeni oluşturulan ’cami VIP’ine alınmışlardı.

Kocatepe’ye, Esat girişinde bir çok tanıdık yüz çıkıyordu karşımıza... Zonguldak’tan gelen tulumlu ve üzerinde ’Karaoğlan’ yazısı bulunan baretli maden işçileri "Madenci dostu halkçı Ecevit" ve "Türkiye seninle gurur duyuyor" diye bağırıyorlar. Arkasından Yol-İş Sendikası üyeleri geliyor.

Ermeni Patriği Mutafyan kolunda Diyanet İşleri eski Başkanı ve CHP eski milletvekili Lütfü Doğan’la birlikte yol bulmaya çalışıyor. Türk-İş Başkanı Salih Kılıç ile Kanaltürk’ün sahibi Tuncay Özkan kolkola yürüyorlar. Özkan’ın hayli tepkili olduğu görülüyor. Az sonra TBMM eski Başkanı Ömer İzgi ve İlhan Kesici görünüyorlar.

Saat 11.20... Kadınlar kırmızı karanfil dağıtıyor; Ecevit kadar Atatürk posterlerinin çokluğu dikkat çekiyor. Tek başına yürüyen bir kadın "Çok mütevazıydı" diyerek bir şeyler mırıldanıyor.

Rauf Denktaş geldiğinde ilk alkışı alıyor. Arkasından "Ecevit gibi seni unutmayacağız" diye sesleniliyor. Deniz Baykal ve arkadaşları kalabalık arasından hızlı adımlarla cami avlusuna yürümeye çalışıyor; alkışlanıyorlar. Biraz sonra Mehmet Ağar, Erkan Mumcu ve arkadaşları da ayrı ayrı geliyor. Ancak bu sırada "Türkiye laiktir, laik kalacaktır" sloganı atılıyor. Bu cenazede atılan ilk slogan oluyor ve daha sonra bu sözler daha güçlü bir şekilde sık sık yineleniyor; "Çankaya laiktir, laik kalacaktır" sloganıyla birlikte...

Kocatepe’ye açılan yollar göz alabildiğine dolu. Beklenen yağmur düşmüyor.

Kortej Kızılay’a geldiğinde adının ’Levent’ olduğu öğrenilen bir genç, "Başbakanım Ecevit, Atatürk’e bizden selam söyle, emanetin sağlam ellerde..." diyerek Ecevit’in tabutuna dokunmak istiyor. Polis izin vermiyor, Rahşan Ecevit "Bırakın" diyor.

Tabut atılan çiçeklerle ’karanfil yumağı’na dönüyor. Bu arada salınan yüzlerce beyaz güvercinden bir-ikisi tabutun bir köşesini kendilerine ’yuva’ yapıyor; mezara kadar ak güvercinler Ecevit’i yalnız bırakmıyorlar. Ne tesadüf...

Ecevit daha sonra Devlet Mezarlığı’nda toprağa veriliyor. Yakınlarının döktüğü suyu toprak hemen emiyor. Başka su bulunamıyor.

Ve hava karardıktan sonra kabrine beklenen yağmur düşüyor.

Gariban işçi ve köylüler

CHP Genel Sekreterliği, Ecevit’in cenazesine katılma konusunda il örgütlerine bir genelge çıkartmıştı. Gelenlerin çoğu gariban işçi ve köylülerdi. Belki de bazısının cebinde yemek yiyecek parası yoktu. Adana’dan gelen gruptan bir kişiye soruyoruz "DSP’li misiniz" diye... "Hayır CHP’liyim, her ne kadar o bizi dışlasa da, o bizim liderimizdir" diyor. DSP’den CHP’ye geçen Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci "Altı otobüsle geldik" diyordu. İki hafta önceki seçimle yeniden Bulgaristan Cumhurbaşkanlığına seçilen Pırvanov ile Hak ve Özgürlükler Hareketi lideri Ahmet Doğan’ı ziyaret ederek, Pırnanov’u kutladığını anlatıyordu.

Yine, cenazeye katılan eski DSP’li Mustafa Sarıgül, Şişli’den 29 otobüs kaldırtmış... İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanındaki kalabalık arasında, merhum Ahmet Piriştina’nın oğlu Levent Piriştina da bulunuyordu. "Babam ve Ecevit birbirlerini çok severlerdi" diyor.

Bu arada Aziz Kocaoğlu, 5.5 km’lik Üçkuyular metro hattının yapımını yarım bırakan Bayındır grubunun, Vakıfbank’tan aldığı 11.7 trilyon teminatın yasa gereği belediyenin hesaplarına geçtiğini belirtirken, "Projeyi yeniden ihale ederek önümüzdeki yıl bitirmeye çalışacaklarını" anlatıyordu.

"2015’de EXPO’yu İzmir’e kazandırmak için bütün gücümüzle çalışıyoruz, hükümet harcamalar için bir yasa hazırlığı yapıyor" diyordu.

750 bin kişi Ankara’ya giriş yaptı

ANADOLU ve Trakya dahil Ankaralılar, ’özlenen başkenti’ yaşatırlarken, camideki törene ve kortejlerde kaç kişinin yeraldığı tartışma konusu oldu ve farklı değerlendirmeler yapıldı.

Gazeteci dostlarımızla Kocatepe’de ilk başta 30 bin kişi olduğunu hesapladık; 11.30’a doğru ana yollardan gelenlerle bu sayı 100 bin yakın dendi.

Bu arada Kocatepe avlusunun 50 bin kişi aldığı iddia edildi. Cenazenin Kocatepe’den alınmasından sonra Tandoğan Meydanı’na kadar olan kesimde kortejdeki sayıyı hesaplamak zordu.

Ankara daha önce İsmet İnönü, Uğur Mumcu, Turgut Özal ve Alpaslan Türkeş’in cenaze törenlerini yaşamıştı. Bunların en büyüğü ise yağmurlu havada 500 bin kişinin katıldığı Mumcu’nunki idi.

Öğle saatlerinde bazı polis kaynaklarına göre cenazeye katılanların sayısı 200 bindi.

POLİS KORTEJİ BÖLDÜ

DSP
Genel Başkan Yardımcısı Masum Türker’in, partili arkadaşlarına söylediğine göre "Dün Ankara’ya 750 bin kişi giriş yapmıştı." Hipodromdan ve otogardan polisin saat 10.00’a kadar saptadığı rakamdı bu.

20.00 sıralarında Türker’le görüşürken "Bunu polis yetkilileri bizzat söylediler. Bir polis şefi de, güvenlik için ilk başta 2 bölük çevik kuvvet görevlendirdiklerini, yoğunluk karşısında bunu 8 bölüğe çıkardıklarını anlattı. Kalabalık toplu bir yerde kümelenmemişti tabi... Zaten böyle bir meydan da yok Ankara’da... Polis, Meclis’ten Kocatepe’ye gelişinde ve buradan kortejin oluşmasına kadar geçen süreçte görülmemiş kalabalığı dikkate alarak, bölmemizi istediler. Kabul etmedik. Onlar korteji Anıttepe’den itibaren üçe-dörde böldüler" dedi. Helikopterle çekim yapılsaydı bunun görülebileceğini de öne süren Türker, dört tören mekanına açılan yolların, balkon ve işyerlerindekileri kalabalıkların da dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Genel Merkez’den bir görevli, yaptıkları programa göre daha önce örgütlerden 3 bin 450 otobüsün gelmesini beklediklerini söylemişti.

Bu arada AKP Kongresi için gelen delege ve partililerin de dikkate alınması gerekiyor. Bu sayıda en fazla 10 bin olarak hesaplanıyor.

GÜNÜN SÖZÜ

"Bizim dönemimizde sofradaki ekmek sayısı arttı."

(Başbakan Erdoğan’ın

AKP Kongresi’ndeki konuşmasından)
Yazarın Tüm Yazıları