Sultanahmet’te standlar kaç milyara gitti

EMİNÖNÜ Belediyesi Başkan Yardımcılığı'ndan emekli İhsan Maçin, ‘‘SP'li belediyenin faaliyetlerini lütfen izlemeye devam edin’’ dedi.

İki yıl önce görevliyken kendisine yapılan iftiraları yargıya götürdüğünü ve aklandığını söyledi. SP'li belediyedeki 'irticai' uygulamalara karşı mücadelesi ile tanınan Maçin, ‘‘8. Asliye Ceza Mahkemesi'nce beraat kararım kesinleşti. Bunun üzerine bir kamu görevlisine haksız isnatta bulunanlar hakkında görevli savcı Hasan Eker'in re'sen soruşturma açması gerekiyordu. Aradan 3 ay geçmesine rağmen herhangi bir işlem yapmayınca yasanın tanıdığı yetkiyle komplo yapanlar hakkında suç duyurusunda bulundum’’ dedi.

Maçin'in suç duyurusunda bulunduğu kişiler arasında Belediye Başkanı Lütfi Kibiroğlu, Yardımcısı Hasan Birkan ile 5'i bayan 9 belediye görevlisi bulunuyor.

Bu arada Eminönü Belediyesi'ne iki soru iletildi.

- Sultanahmet 'Ramazan Etkinlikleri'nin standları için neden ihale açılmadı? Kiralayan firmaların sponsor bedelleri ne kadardır? Paralar hangi firma üzerine alınmaktadır?

- Bundan bir süre önce açılan 46 parçalık otopark ihalesi ayda 400 milyar liraya gitmiş; ancak ihaleyi kazanan kişi daha sonra bundan vazgeçmişti. Bu kez ihale neden 26 parçaya indirildi ve muammen bedeli 130 milyar gösterildi? Bakalım bugün 14.00'te yapılacak ihaleyi kazanan olacak mı?

Tek göze ehliyet


‘MONDER Derneği'nin bir üyesi olarak, Sağlık Bakanlığı'nın tek gözü görmeyenlerin ehliyetli olarak taşıt kullanabilmesi için 'gece sürüş yasağı, günde en fazla 5 saat sürüş, hız limiti, sollama yasağı, özel işaret, özel dizaynlı araç' gibi şartları koşmasının mantığını anlamış değilim’’ diyor İmdat Karabudak... Bu şartların hem bilimsellikten uzak hem de hukuka uygun olmadığını söylüyor.

MONDER'cilerin bir AB ülkesi sürücü belgesinin Türkiye'de sahip olduğu şart ve imkanlarla taşıt kullanmak isteklerine Emniyet Genel Müdürlüğü ne der acaba?

İngiliz inadı


'TEKSTİL Olimpiyatı' olarak nitelenen Tekstil Makineleri Fuarı önümüzdeki salı günü İngiltere'nin Birmingham kentinde başlayacak. İtalya'da 4 yıl önce yapılan fuara 22 bin Türkün katıldığı düşünülürse, bu fuara ilginin ne ölçüde olacağı ortada. Ancak İngiliz vizesi almak sorun.

25 yıllık tekstil firması Kendal'ın Satış Koordinatörü Funda Bosbıyıkoğlu isyan ediyor bu konuda.

‘‘Şirketten 6-7 kişi bu ülkeye gideceğiz. Ancak personelimiz Arzu Öztürk, konsolosluk önünde 4 geceden beri kuyruğa girip gündüz 12.00'ye kadar beklemesine karşın pasaportunu teslim alamadı. Kuyruklar, Tarlabaşı'na kadar uzuyor. Konsolosluk yetkilileri, sıra numarası vermiyor. Günde de 70 kişiden fazla izin verilmiyor.

AB sancıları çeken Türkiye, bu birliğe girse ne olur, girmese ne olur! Yeri, yurdu, ne iş yaptığı belli şirketimiz çalışanına İngiltere'nin yaptığı muameleyi görüyor musunuz? Ne bir özen ne bir ilgi. Adamlar kılını bile kıpırdatmıyorlar. Bizler terörist miyiz, kaçakçı mı?

ABD'ye başvurduğunuz zaman hiç olmazsa randevu ve sıra numarası veriyorlar. Almanya bile daha yardımcı oluyor.

İngiltere'nin ilgisini beklemeye devam ediyoruz.

IMF imana mı geldi


VEKİLLERİMİZ maaşlarına zam ve de TCDD ile THY biletlerinde önemli oranda indirim peşinde imişler. Öbür yanda Aycell; ona buna kurumsal indirim uyguluyor, abone olun diye davet çıkartıyor!

Bir süre önce ‘‘Belirli zümrelere ayrıcalık yaratırılıyor, IMF karşı çıkıyor’’ teranesi ile Telekom'cuların indirimli telefonlarının, TCDD'lilerin 'paso'larının yok edildiği, mektup dağıtmak için otobüse binen posta dağıtıcılarının bilet almaya zorlandığı, 60 yaş üstündekilerin serbest kartlarının iptal edildiği ülke bu ülke değil mi idi?

Piyangodan büyük ikramiye mi çıktı, IMF mi imana geldi?

Bilelim de biz de uzun zamandır bir yana terk edilmiş SSK emekli maaşlarına artık zam isteyelim!

Sehap ÖNDER-ANKARA

Siyaset ve yerel yönetim dersleri


SODEV ve TÜSES'in ‘‘Sosyal Demokrasi’’ ve ‘‘Yerel Yönetim’’ Okulları derslerine başlıyor.

‘‘Sosyal Demokrasi Okulu’’, 25.10.2003 Cumartesi günü başlıyor. Dersler her cumartesi 14.30-17.00 arasında Hasan Bülent Kahraman, Prof. Zafer Üskül, Prof. Erol Katırcıoğlu, Prof. Burhan Şenatalar, Mensur Akgün, Prof. Aydın Uğur, Prof. Fatmagül Berktay, Aydın Cıngı, Ercan Karataş ve Mehmet Kabasakal tarafından verilecek.

‘‘Yerel Yönetimler Okulu’’ da 30 Ekim'den itibaren her perşembe günü 19.00-21.00 arasında yapılacak. Dersleri, Sadun Emrealp, Prof. Zafer Üskül, Fikret Toksöz, Orhan Silier, Korhan Gümüş, Oktay Ekinci ve Prof. Korel Göymen verecek. Yer; Bilgi Üniversitesi, Dolapdere Kampusu; kayıt SODEV 0212-292 52 52/53; www.sodev.org.tr/ TÜSES 0212-251 18 35-0312 425 69 24; tuses@superonline.com

Kızılay’daki uygulamayı beğenmedim


SAYIN Melih Gökçek... Yaptığınız altyapı, üstyapı, köprülü kavşaklar ve yol gibi çalışmalarınız nedeniyle bir Ankaralı olarak takdir edip önümüzdeki yerel seçimlerde tam size oy vermeyi düşünürken, bir de baktık Kızılay'da yayaları son derece üzen bir uygulama başlattınız. Ben yaptım oldu; benim doğrum en iyi doğrudur mantığı ile yapılan bu uygulamaya Ankaralılar isyan halindedir. Mithatpaşa-Meşrutiyet kavşağında yapılan köprüden kaç kişi geçiyor? Ha, yapın yürüyen merdivenli üst geçit bakın nasıl kullanılıyor?

Şimdi Kızılay'da 16 metrelik yolu geçmek için önce yerin altına ineceksin, sonra da en az iki kısımdaki merdivenleri çıkacaksın, sonra yürüyen merdivenlere ulaşacaksın ve yeryüzüne çıkacaksın. Aslında 30 saniyelik bir geçiş için 3-5 dakika harcayacaksın. Üstelik merdiven tırmanarak, hastası var, sakatı var, ihtiyarı var. İnsanlardan koyun itaatı beklemek yanlıştır. Bilinçli halkı takdiri de tekdiri denilebilir ve bunu sandık başında gösterir.

Hatadan dönmek bir fazilettir. Hele hele politikacılar için.

Av. Teoman KİP-ANKARA

Ekmekte tartışma


1980'de BM'nin FAO örgütü, ‘‘Gıdanın insanların yaşamaya en iyi şekilde devam etmesi için mutlak gerekli ve vazgeçilmez gereksinim’’ olduğu yönünde karar aldı. Ve o gün (16 Ekim) Dünya Gıda Günü ilan edildi.

Gıda Mühendisleri Odası (GMO), gün dolayısıyla ülkemiz insanının gıda güvencesini ve güvenilir gıda tüketimini sorgulayan bir bildiri yayınladı. 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken harcama tutarı eylül ayı itibarıyla 443; asgari ücret ise 225 milyon... Toplumumuzun önemli bir kısmının açlık sınırının çok altında bir gelire sahip olduğu açık. GMO, gıda kaynaklı zehirlenme ve hastalıklara da dikkat çekip ‘‘Gıda alanında çalışan ve denetim yapan bazı kişilerin gıdalar konusunda eğitim almamış, ehil olmayan kişiler arasından seçildiği’’ni bildiriyor. Tarım Komisyonu'ndaki Gıda Yasası'nda yer alması gereken ‘‘Sorumlu teknik yöneticilik uygulaması’’nın gözardı edildiği belirtilerek şu ilginç tepki gösteriliyor:

‘‘Fırıncılar Federasyonu'nun baskılarına boyun eğen Tarım Bakanlığı, ekmeğin sadece ekmeği yapmasını bilen fakat sağlık ve hijyen kurallarını bilmeyen kişiler tarafından yapılmasına izin vererek büyük yanlışın içine girmiştir. Halk sağlığının önemli bir ayağı olan gıdanın artık Tarım Bakanlığı bünyesinde ayrı bir genel müdürlük içinde yürütülmesi kaçınılmazdır.’’


M.ŞABANOĞLU İSTANBUL

GÜNÜN SÖZÜ


‘‘Türkiye'nin bu hükümetten bir an önce kurtulması ulusal güvenliğimizin gereğidir.’’

(DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit)

MESAJ


‘‘AKP liderliği’’ ne demek? Türkçe açısından düşünmek gerek. Liderlik kalite yani niteliğe işaret eder. Bu saçma kullanım günlük dilimize maalesef Apo'nun diskurlarından sonra girdi ve beni şaşırtacak oranda rağbet buldu. Lütfen biraz dikkat.

M.ŞABANOĞLU İSTANBUL

ADA
Dostları Derneği Başkanı Perihan Ergun'dan; Çevre ve Orman Bakanlığımız ada halkıyla yanan Burgazadamızı ağaçlandırıyor. Sayın Bakan Osman Pepe ve Orman İl Müdürü Faruk Çebi ve ekipler bugün 14.00'te Burgazada'da oluyorlar. Halkımızı bekliyoruz.

İSTANBUL'da oto-teyp ve gasp olayları ile ilgili istatistiki verileri öğrenebilir miyim? Çünkü benim de Cerrahpaşa Hastanesi bahçesinde canım yandı. ziyamutluQttnet.net.tr.

FİLYOS belgesinde SSK emeklisi 2000 kişi ile Ateştuğla'da çalışan 400 işçi vardır. Bizlerin hayatı SSK ilgilileri tarafından hiçe sayılıyor; beldemizde SSK'nın polikliniği, doktoru, göğüs hastanesi ve de eczanesi var. Ancak eczanede ilaç yok; SSK Filyos'taki eczaneye neden ilaç göndermiyor? Biz yaşlılar bir saat yolla Zonguldak'a gitmek zorunda mıyız?

Mustafa KAYIKÇI

Filyos-ZONGULDAK
Yazarın Tüm Yazıları