Siyasetçiden torpil isteyen varsa o rektör olmamalı

AKP Konya Milletvekili ve eski Tarım Bakanı Prof. Sami Güçlü ile telefonda AKP’li arkadaşlarına ders verici nitelikte bir konuşma yaptık.

Rektörlerin belirlenmesinde YÖK’le Cumhurbaşkanı arasında, AKP’li diğer milletvekilleri Prof. Ömer Dinçer ve Prof. Mehmet Sayım Tekelioğlu ile birlikte ’köprü’ görevini yaptığı iddialarını gündeme getirdiğimiz Prof. Güçlü bir şeyler söylemek istediğini aktardı. "Ben Milli Eğitim Komisyonu üyesiyim... Siyasetten önce bir öğretim üyesiyim. Eğitim konularında dert sahibi olmuş bir kişiyim.

Doğal olarak tanıdığımız hocalardan gelip giden olur. Olayın makul tarafının dışında gelen insanlar da vardır düşüncesini söyleyen... Kritik yerlerde üniversitelerimiz vardır, o insanların ne düşündüğünü elbette ki ben de bilmek isterim.

Ama kendine vazife çıkartanlar...

- Ülkemizin temel bir sorunudur; ilgili insanlar o yerin yöneticilerinin belirlenmesi konusunda kendilerine vazife çıkartırlar. Bu konularda görev yapıyormuş gibi bu işlere karışarak doğru yapmadıklarını düşünüyorum. Bir milletvekili sorumluluk duygusu içinde olmalıdır. Meclis’te odalarımız aynı koridorda; Mehmet Tekelioğlu ile biz böyle bir şey şeyin içinde olmadık. Bana politikacı olarak böyle bir görev verilmiş değildir. Zaten ben de bu kimliğimle böyle bir şeyi kabul etmem. Çünkü orada YÖK var, Cumhurbaşkanı var; kararı onlar verecektir.

Üniversite nedir?

- Üniversite inşa edilmiş akıldır; toplumun beynidir. Önce beynimiz özgür olacaktır; her düşüncenin tartışıldığı bir ortamdır. Biz farklı insanlarla birlikte yaşamayı öğreneceğiz ve birbirimize saygı göstereceğiz. Ekonomik, toplumsal ve bilimsel sorunları araştıracak, tartışacak, kamuoyuna sunacaktır. Eksikleri de giderecektir. Siyasetçi de en çok bu kurumdan beslenecektir.

Rektörler nasıl seçilmeli?

- Üniversitelerdeki seçimlerde, hocaların oylama ile ortaya çıkardıkları tercihler dikkate alınmalıdır. Geçmişte bazı üniversitelerin bu konuda iyi sınav vermedikleri, yanlışlar yaptıklarını belirtmek istiyorum. Toplamda genel bir kanaat vardır; hep bir müdahale gerekir diyor. Şunun altını çiziyorum; rektörlüğe talip olan bir insan bir siyasetçiye gidip destek istiyorsa, o aslında üniversiteye yönetici olması doğru değildir. Böyle birisi artık benim gözümde yoktur.

Bu yazı YÖK’ün rektör adaylarını Köşk’e göndermesinden önce yazılmıştır.

Biliyor musunuz

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın, AKP’nin tanıtımcısı Arter Ajans’ın sahibi Erol Olcak ve eşi (Üsküplü), AKP Eyüp Belediye Meclis üyesi Erhan Şenol (kendisi Gastivarlı) ve eşi ile birlikte geçen hafta Makedonya ve Kosova’yı kapsayan altı günlük (Üsküp, Prizden, Gostivar ve Priştina) bir gezi yaptıklarını ve bu arada bazı düğünlere katıldıklarını...

BİRLEŞİK Taşımacılık Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Yunus Akıl’ın, 4 yıl önce Pamukovada’da 41 yurttaşımızın hayatını kaybettiği tren kazasının 4. yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada "Demiryollarında art arda yaşanan ölümlü kazalar, Tuzla tersaneleri ile yarışır duruma gelmişken, siyasi iktidar hazırladığı ’Demiryolu Kanunu’ taslağıyla kurumumuza ve çalışanlara yeni bir saldırı başlatmıştır" dediğini...

İstanbul’un imar sınırı 3 kat arttı

’İSTANBUL Yanıyor, Büyükşehir Plan tadilatı AŞ Çalışıyor ’ (15.7.2008) yazısında yeralan Meclis üyesi Hüseyin Sağ’ın bazı görüşleri üzerine bir açıklama yaptı. Açıklamada "Öncelikle; Meclis gündemine giren her plan konusu, yeşil alanla ilgili değildir" denilerek, ilçe belediyelerinden Büyükşehir’e gönderilen plan itirazları, değişiklikleri ve uygunluk gibi tekliflerin nasıl bir prosedürden geçtiği yineleniyor. Temmuz ayında meclise gelen 486 dosyanın içeriği de "... Çok sayıda Kadıköy, Şişli ve Zeytinburnu Belediyelerince gönderilen 1/1000 ölçekli planlara ait itirazlar, Bahçelievler ve Küçükçekmece Altınşehir’e ait 1/5000 ölçekli bölge planlarına yapılan itirazların; diğer ilçelerce gönderilen 1/1000 ölçekli ve 1/5000 ölçekli plan tekliflerinin yeraldığı" biçiminde anlatılıyor. "Plansız kalan alanlar için yapılan bölge planları, köy planları, kamu kurumları tarafından iletilen kamu yararı içeren (otopark, adliye sarayı kaymakamlık binası vb.) konuların yeraldığı görülebilir. Ayrıca, ilgili yasalar, Mahkeme ve Danıştay kararları gereği ta’dilat tekliflerinin Büyükşehir Meclisince değerlendirilmesi gerekmektedir. Bunların meclis gündeminde yeralması bunların kabul edilmiş olacağı anlamına da gelmektedir" denilen açıklamada 2004 nisan-2008 haziran arasında Büyükşehir Meclisi’nde 1/5000 plan ölçeğinde 1383 adet plan ta’dilatı yapıldığı, bunun 378’inin de kamu yararı içerdiği belirtiliyor. Burada gözden kaçırılmaması gereken en önemli noktanın da, Büyükşehir’in sorumluluk alanının 183.100’den 534.910 hektara, yani üç kat arttığı vurgulanarak "İstanbul 32 ilçe ve 41 ilk kademe Belediyesinden oluşan bir metropol halini almıştır" deniliyor.

Tekin’dan Topbaş’a çağrı

CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin; İstanbul’da yaşanan susuzluk, su havzalarındaki kaçak yapılaşma ve Melen Projesi’nde yönetmeliklere aykırı hareket edildiği konularında; Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a soruyor:

"Birileri su konusunda İstanbullulara yalan söylüyor ama kim? Siz mi, yoksa İSKİ yetkilileri mi? İSKİ kaçak yapı var diyor, siz yok diyorsunuz? İmar rantı, susuzluk, trafik deprem, yeşil alan talanı dahil her şeyi sizinle tartışmaya hazırım. Hodri meydan!"

KOD Adı Darbe= Ergenekon iddianamesinde bir sonraki senaryo TSK’yı yıprattıktan sonra umarım ’Metal Fırtına’ olmaz. Engin BALIM
Yazarın Tüm Yazıları