‘LAİK Cumhuriyet'ten seçim manzaraları' (13.3.2004) başlığı altında yer alan türbanlı ve sakallı muhtar adaylarının bu görüntüleri yasalara aykırı mı?
Okurlarımız bu fotoğraflara tepki gösteriyorlar.
Ankara'dan bir avukat okurumuz, şunları söylüyor:
‘‘İlçe Seçim Kurulu, türbanlı adayın başvuru belgesinde türbanlı fotoğrafı varsa, kabul etmişse görevi ihmal suçunu işlemiştir.
Kamusal alanda ne türban takılır, ne de türbanlı fotoğrafa yer vardır. İlçe Seçim Kurulu, türbanlı ve din istismarlı posterleri toplatmalıdır.
2820 sayılı Siyasi Partiler Yasası'nın 87. maddesinde, istismar suçtur. Cezası 117. maddeye göre 6 ay hapistir.
Muhtarlar için ise 2972 sayılı Seçim Yasası'nın 58. ve 151. maddesine göre en az bir yıldan iki yıla kadar hapis ve para cezasıdır.’’
Üsküdar ve Gaziosmanpaşa İlçe Seçim Kurulları acaba bir işlem yaptılar mı?
Verilen görevi reddetmedim
CHP Ankara İl Başkanlığı'nı bırakarak belediye başkan aday adayı olan ve sonunda Çankaya Belediye Meclis adayı gösterilen Avukat Fazıl Güleken hakkındaki eleştiriler üzerine, ‘‘CHP gençlik kolları ile ilçe yönetim ve başkanlıklarında 31 yıl çalıştım. 1994 ve 1999'da iki dönem meclis üyeliği yaptım. Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Melih Gökçek'e karşı dik duran üyelerden biriyim. Ben belediye meclis üyeliğine aday olmadım. Ancak partiye verdiğimiz emekler bir anlamda değerlendirilerek aday gösterildim. Partime duyduğum saygıdan ötürü de bu görevi reddetmedim’’ dedi.
Telekom’un kontör oyunu
TÜRK Telekom'un haksız, adaletsiz 'Deli Dumrul' uygulamasına ilişkin iki fatura (Bodrum Telekom'dan 21.1.2004 ve 23.2.2004) ilişikte sunulmaktadır.
Aralık 2003 ayı faturasında görüldüğü üzere, birikmiş toplam 1339 kontör vardır. Oysa Ocak 2004 faturasında görüldüğü üzere; birikmiş kontör Telekom tarafından sıfırlanmıştır. Yani 1.1339x72.000= 96.408.000 TL tutarında kontör silinmiştir.
Telekom her ay abone ücreti adı altında 7.200.000 TL parayı tahsil etmekte, yıl sonunda ise vatandaşa 'konuşsaydın' denerek parası peşin alınan, ancak hizmeti verilmeyen bir bedeli haksız olarak tahsil etmektedir.
Telekom yetkilileri kanun, tüzük, yönetmelik gibi mevzuat ileri sürmesinler. Olay, verilmeyen bir hizmetin parasının vatandaşın rızası olmaksızın alınması, hukuk deyimiyle sebepsiz iktisap, vatandaş tabiriyle 'soygun'dur.
Tanay ONURSAL-TEDAŞ Başmüfettişi-ANKARA
Bursa ve ‘yeşil’
BURSA'dan M.E.‘‘Biliyor musunuz’’ diyerek anlatıyor:
‘‘AKP Bursa'dan, İnegöl'de RP/SP'den 10 yıldır belediye başkanlığı yapan Hikmet Şahin'i aday gösterdi. İmam hatip mezunu olan bu kişi, Türkiye'deki laik üniversiteleri beğenmemiş, Bağdat Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İlahiyat Bölümü'nden mezun olmuştur. YÖK'ün listesinde bu üniversitenin geçerli olmadığı söylenmektedir. İnegöl'de uzun yıllar İmam Hatip Lisesi'nde öğretmenlik yapan Hikmet Şahin'in belediye başkanlığı süresince İnegöl'de küçük sayılabilecek bir parktan başka bir hizmeti olmamıştır. Milli Görüş geleneğinden geldiği için türban hareketlerinin içinde olmuştur. Onun ilk döneminde bir lokantada köfte ile bira içemezdiniz; çünkü işyeri sahibi korkudan veremezdi. (AKP'ye geçince hata yaptığını söylüyor Şahin...) 'Bursa mollalar kenti olamaz' diyen DSP Bursa Büyükşehir adayı Ali Arabacı bir toplantıda kendisine 'çokeşli' olup olmadığını sormuş, ancak yanıt alamamıştır... Tayyip Erdoğan'ın, 3 Kasım'da milletvekili adayı olmak isteyen Hikmet Şahin'e 'Abi, seni belediye bşakanlığı için düşünürüz' dediği konuşulmaktadır. Ve bugün Bursa'nın Büyükşehir adayıdır. Dileriz, 28 Mart'tan sonra daha da 'yeşil' olmaz.’’
Seçim kitapları
TANJU Tosun ‘Siyasette Yeniden Mevzilenmeler, Liberal Sosyal Sentez, Muhafazakár Demokrat Sentez ekseninde 3 Kasım 2002 seçimleri’ (0212-512 52 81, bukekitap@isbank.net.tr)
DOÇ. Osman Özsoy ‘Seçmen-Siyasetçi İlişkileri Ekseninde Başarılı Siyasetçi’nin El Kitabı' (www.hayatyayinlari.com.tr, 0212-511 84 50)
TAMER Altunay-Sinan Dirlik ‘Yerel seçimlerde kampanya yönetmek ve politika üretmek için Adayın El Kitabı’ (www.pointistanbul.com)
MEHMET Yıldız ‘‘Nasıl bir yerel yönetim? Yerel Yönetimler Yerel Hizmetler’’ (myildiz44@yahoo.com)
Biliyor musunuz?
BAŞBAKAN Erdoğan'ın dün katıldığı Üsküdar mitinginin hazırlıklarını yürüten Teşkilat İşleri Başkanı Hayati Yazıcı'nın, örgütü ‘‘Bu seçimi SP adayı Yılmaz Bayat'a karşı kaybetmemeliyiz’’ diye uyardığını; ancak Korkut Özal kontenjanından aday yapılan Mehmet Çakır'a karşı SP'lilerin yoğun bir karşı kampanya yürüttüklerini...
CHP Eminönü eski İlçe Başkanı ve belediye başkan adaylarından M.Ali İyimama partisinden istifa etmediğini, Büyükşehir adayı Sefa Sirmen'in yanında seçim çalışmalarına katıldığını bildirdiğini...
Biliyor musunuz?
Mesaj Panosu
BEDAŞ her ay elektrik faturalarını hesabımızdan otomatik olarak kesiyor. Ayda 30-40 milyon gelen faturamız geçen ay 1 milyar 600 milyon geldi. BEDAŞ uyarı yapmadan parayı hesabımızdan kestiğinde yanlışlık olabileceğini düşünüp BEDAŞ'a itiraz ettik ve hatayı düzeltebildik. Farkına varmasaydık ne olacaktı? Böyle aksaklıkları önleyecek bir mekanizma yok mu? Aksi takdirde kazıklanmış olmuyor muyuz? Ülker İNCE-BEYOĞLU