Marmara’ya daha OSB atıkları gelecek

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Marmara Denizi’ndeki büyüyen sorun ve Ergene Nehri’nin kirliliği üzerine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle iki ayrı önergeyi TBMM Başkanlığı’na sundu.

Haberin Devamı

Aygun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 Kasım 2020 tarihinde yaptığı açıklamada, “Marmara Derin Deşarjı Eylem Planı”nı devreye sokmaktan bahsettiğini anımsattı. Bu projenin halen tamamlanamadığını, ancak Organize Deri Sanayii’nden şu anda günde 10 bin metreküp arıtılmış su bırakıldığını kaydeden Aygun, “Marmara Derin Deşarjı” tamamlandığında, Tekirdağ ili sınırları içinde 8 OSB ile Kırklareli ili sınırları içinde iki OSB’den olmak üzere toplamda 10 adet OSB’den çıkan ve Ergene’ye bırakılan atıkların ve kanalizasyon sularının ileri teknoloji ile Marmara’ya bırakılacağını kaydetti. Aygun bu arıtılmış suyun Marmara Denizi’ne 4.5 kilometre açıktan ve 47.5 metre derinlikte deşarj edileceğini anımsattı.

DENİZBİLİMCİ HOCALARI DİNLEYİN

“Bu proje tamamlandığında vay Marmara’nın haline!” diyen Aygun, daha sonra şu sorulara yanıt istedi:

Haberin Devamı

İleri teknoloji, biyolojik arıtma ile kimyasal atıkları ayırabilecek nitelikte midir?

Biyolojik arıtma tesisleri, kimyasal içerikli atıkları arıtabilir mi? Marmara Denizi’nde nutrient giderimine dayalı atıksu arıtımı da yapacak mısınız?

Atıkların OSB’lerin ‘arıtma tesislerinden’ geleceğini düşünürsek, farklı noktalardan gelen kimyasal atıkları ayırıp temizleyecek sistem kurdunuz mu?

Derin deşarj sisteminde farklı orijinlerden toplanacak atıkların son kabul noktası neresi olacak? Bu tesisin alacağı atıkların kriterleri ne olacaktır?

Gelen atıkların kriterlere uyup uymadıkları konusunda ne aralıklarla, hangi analizleri yapacaksınız?

Atıklar kriterlere uymadığında, öngörülen eşik değerleri aştığında ne yapacaksınız? Kuşaklama kolektörleri ile toplanıp, Marmara Denizi’ne basılacak olan atıklar için ‘zararsızdır’ garantisini veriyor musunuz?

Arıtılan atıksuyun renk ve tuzluluk sorununu nasıl gideceksiniz?

Denizbilimci Prof. Dr. Cemal Saydam’ın önerisine uyarak, Ergene’den ileri teknoloji ile arıtılacak suyu Saros Körfezi’ne boşaltmayı düşünür müsünüz?

GÜNÜN SÖZÜ

Ne yapılabilir?

“SORUN bütünlüklü bir çevresel sorun. Kısa ve uzun vadede alınması gereken acil ve yapısal önlemler gerekiyor.

Haberin Devamı

1 Acilen derin deşarjlar durdurulmalı.

2 Bütün işletmeler ileri biyolojik atık arıtma sistemine geçmeli.

3 Denizlere yüksek konsantrasyonlarda azot, fosfor ve organik atık deşarj eden işletmelerin, ileri biyolojik artıma sistemlerine geçene kadar faaliyetleri durdurulmalı.Prof. Dr. İbrahim ORTAŞ - Çukurova Üniversitesi

EMEKLİYE YÜZDE 7-7.5 ARASI ZAM

MİLYONLARCA memuru, sözleşmeli personeli ve emekliyi yakından ilgilendiren ilk beş aylık enflasyon yüzde 6.39 olarak gerçekleşti. Maaş ve aylıklara temmuzdan itibaren geçerli olarak yapılacak zam tutarı 5 Temmuz’da açıklanacak haziran ayı enflasyonu ile saptanacak.

Öngörüler iktisaden geri kalmış işçi ve esnaf emeklisinin aylığına temmuzda 6 ay için en az yüzde 7 ile 7.5 arasında bir artışın yapılacağı yönünde. En düşük emekli aylığının 1500 lira olduğu dikkate alınırsa yüzde 7 zammın dertlerine ilaç olmayacağı aşikâr.

Haberin Devamı

Seyyanen artış daha radikal çözüm.

Beş aylık yüzde 6.39 oranındaki enflasyona göre, yılbaşında maaşlarında yüzde 3 artış gerçekleşen memur ve memur emeklisi şimdiden yüzde 3.39 oranında alacaklı durumda. İki yıl önce bağıtlanan toplu sözleşme uyarınca maaşlarına yılın ikinci yarısı için temmuzda yine yüzde 3 zam yapılacak 5.5 milyonluk memur ve memur emeklisine yüzde 4-4.5 arasında enflasyon farkı ödenmesi de yüksek olasılık. Memur ile memur emeklisi çifte zam alacak.

Temmuzda aylık artışlarının yanı sıra emekli, dul ve yetime eğer artırılmazsa ‘Kurban Bayramı’ öncesi 1.100 lira tutarında bayram ikramiyesi de verilecek. Söylendiği gibi 1500 TL olur mu? Şükrü KARAMAN

Haberin Devamı

MİDYE AVCILIĞI

MÜSİLAJIN diğer sebebi de midye gibi müsilajı temizleyen ufak deniz canlılarının kaçak avlanması. Boğaz’da kıyılarda her gün erken saatlerde, kaçak olmasına rağmen küçük teknelerle (her bir tekne 1 ton kadar) midye toplanıyor.

Şikâyet edilirse Sahil Koruma geliyor. Ama bu eğer yasaksa takibinin nasıl yapılacağı yetkililer tarafından bilinir.

“Körler sağırlar birbirini ağırlar” durumu var. Boğaz Sahil Koruma, Kıyı Emniyeti veya ALO 158 bu konuyu çok iyi biliyorlar.

Midye avcılığı yasaksa, yasak olmalı. İsmet BİRGÜL

MESAJ PANOSU

MARMARA’DAKİ müsilajdan daha ziyade, siyasetteki müsilajı temizlemek, “ülkenin aydınlık geleceği adına” çok daha önemlidir! İdris AKYÜZ

Haberin Devamı

UNUTMAYIN... Deniz salyası (müsilaj), denizin kendisine ait olmayan pisliği sahibine tükürmesidir. Faruk ÇEBİ

ESKİDEN ağaçlardan ormanları göremiyorduk, şimdilerde baltalar yüzünden ormanları göremiyoruz. Şevket ÇORBACIOĞLU

BİLİYOR MUSUNUZ?

ANKARA Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi, Tüm Radyoloji Teknisyen ve Teknikerleri Derneği ve Türk Hemşireler Derneği’nin “İş yükümüz artıyor, maaşlarımız eriyor” başlıklı bir bildiri yayınlayarak “Pandemi döneminde sermayenin payına ‘Rant-Kâr’; emekçilerin payına ise, ‘Kahramanlara Alkış”, ‘Destan Yazanlara Mektup’ düşmüştür” dediklerini...

TKP’nin salgın sonrası ilk mitingi 19 Haziran Cumartesi günü Ankara’da yapacağını, ayrıca haziran ayı boyunca Türkiye’nin pek çok noktasında semt evi açılışları, siyasi toplantılar ve etkinlikler düzenleyeceğini açıkladığını...

ÇANKAYA Belediyesi Fikret Otyam Sanat Merkezi’nin açılışının 11 Haziran Cuma 17.00’de Murat Germen’in ‘Feyezan’ isimli sergisi ile yapılacağını; tasarımını Kerem Piker’in, küratörlüğünü Necmi Sönmez’in üstlendiği serginin 31 Ekim’e kadar izlenebileceğini...

Yazarın Tüm Yazıları