BU yıl narenciye üreticileri, üretimdeki artıştan dolayı pazarlamada yaşanan sıkıntılar nedeniyle zor günler geçirmektedirler.
İç piyasada var olan bazı darboğazlar nedeniyle, mevcut üretimin ülke genelinde tüketilmesi mümkün olmamaktadır. Ayrıca, üretim maliyetinin yüksek olması ve YTL’nin aşırı değer kazanması nedeniyle, dış pazarlarda diğer ülkelerle rekabet şansımız düşmekte ve yeterli miktarda narenciye ihracatı yapılamamaktadır. Dolayısıyla, ocak ayı olmasına rağmen; tüm narenciye ürünleri halen dalında beklemektedir. Bu durum, zaten zor günler yaşamakta olan üreticilerin mağduriyetine neden olmaktadır.
Bu nedenlerden dolayı üreticileri sıkıntıdan kurtarabilmek ve ülke ekonomisine büyük kazanımlar sağlamak amacıyla, narenciye ticaretinin de ’soğan ve patates için çıkartılan 28.2.2000 tarih ve 1245 sayılı genelgede olduğu gibi’ bu yıla mahsus olmak üzere ’Hal Yasası’ kapsamı dışına çıkartılması gerekmektedir. Bu sayede, satış maliyeti düşeceği için, insanlar daha fazla narenciye tüketimine yöneleceklerdir. Zira bugün dalında kilogramı 25 YKr’den (250 bin TL) satılamazken, büyük kentlerin market ve manavlarında 2.5 YTL’den, semt pazarlarında ise 1.5 YTL’den satılmaktadır. Yani, üretici ile tüketici fiyatları arasında 6-10 misli fiyat farkı bulunmaktadır. Dolayısıyla halkımız bu fiyatlardan narenciye tüketememekte, sonuçta bahçelerde ürün dalında çürürken tüketici de market ve pazarlarda ürüne sadece uzaktan bakabilmektedir.
Önlem alınmaması halinde, narenciye pazarlamasında var olan sıkıntılar sürecek, binlerce ton narenciye dalında çürümeye terk edilecektir. Sonuçta, üreticiler mağdur olacak ve ülke ekonomisi büyük kayba uğrayacaktır.
Cumali DOĞRU
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı
-40 derecede bir kışla
ADI son dönemlerde ’kuş gribi’ vakasıyla anılan Van’ın bir başka yüzünü görme fırsatı bulduk. Bu fırsatı bize, Türk-İran sınırını koruyan Van 6. Hudut Alay Komutanlığı verdi. Askerliğini 307. kısa dönem er olarak yapması için Türk Silahlı Kuvvetleri’ne emanet ettiğimiz oğlumun, bundan bir süre önce Van’ın merkezindeki 6. Hudut Alay Komutanlığı’nda yapılan yemin töreni, orada bulunan yüzlerce kişiye duygulu anlar yaşattı.
Kışlada bizleri yakın ilgiyle karşılayan görevliler Mehmetçik Gazinosu’nda konuk etti. Kışladaki kütüphane, sinema salonu, ankesörlü telefonlar, tertemiz koğuşlar, adeta bir başka dünya gibiydi. Askerlerin hazırladığı 6.Hudut Alay Komutanlığı’nı anlatan filmi ilgiyle izledik. TSK’nın yürüttüğü projeleri Van’da da hayata geçiren Mehmetçikler, okul onarımı yapıyor, çocukların sağlık ihtiyaçlarını karşılıyor, kitap-defter ihtiyacı olan öğrencilere yardım ediyor. Hele bölge halkına, gazilerimize ve şehit yakınlarına yaptıkları yardımları izlerken, kimimiz gözyaşlarını tutamadı.
Bölgede -40 derecede ve çetin koşullarda hizmet eden Mehmetçiklerimize neden ’Hudut Kartalı’ denildiğini daha iyi anladık. O zorlukları gördükten sonra, evlatlarımızın, gözbebeğimiz olan ordumuzun bir mensubu olmasından övünç duyduk.
Jandarma Komutanı ile 6. Hudut Alay Komutanı’nın,teröre ve kaçakçılığa karşı verdiği mücadeleyi anlatırken "Evlatlarınız bizler için kutsal emanetlerdir" demesi hepimizi duygulandırdı. Jandarma Komutanı Selahattin Uğurlu’nun da katıldığı törende, çocuklarımızın yeminlerini etmesi sırasında coşku daha da arttı. Çocuklarımıza, rütbelerini taktık.
’Hudut Kartalı’ annesi olarak göğsüm kabardı. Türk Ordusu’na çok şey borçluyuz.
Hayriye ÖZDOĞAN-’Hudut Kartalı’ annesi
Teleferik ihalesi bizden kaçırıldı
BURSA Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi ve inşaat mühendisi M.Semih Pala, "Bursa-Uludağ arasında 30 yıl müddetle ulaşım hatlarının devriyle ilgili teleferik hattının yapımı ve işletimi konusundaki gelişmeleri medyadan takip etmeye çalışıyoruz. Seçilmiş bir belediye meclis üyesi olarak maalesef bilgi sahibi olamadık" diyor.
Pala, AKP’li Belediye Başkanı Hikmet Şahin’e şu soruları yöneltiyor:
"Avusturyalı NSM International Group firması ile belediye arasında hangi şartlarla ne gibi sözleşme yapılmıştır? Belediyeden ne alacak, ne verecektir? Hattın bilet ücretleri ne olacak, kim belirleyecektir? Mevcut imar planlarında herhangi bir değişiklik yapılacak mıdır? Yapılacağı söylenen 6 yıldızlı otel gibi tesisleri kim, hangi şartlarda yapacaktır? Mevcut teleferik hattı ne olacaktır? Bu hattın yenileştirilmesi yoluna neden gidilmemiştir.
Pala ayrıca, Güzelyalı’da (Mudanya) yapılacak olan iskelenin yerinin hangi kriterlere göre tespit edildiğini, planlarının ne olduğunu ve seferlerle ilgili olarak hangi kurumlarla sözleşme yapıldığını da soruyor.
Sağlıkta sorun
ANTALYA Tabip Odası Başkanı Dr. Naci İşoğlu’ndan:
"Ülkeyi sağlık bunalımına sokan, bütün kusurlu hareketleri yaparak halkın sağlına zarar veren iktidara direkt olarak kırmızı kart gösteriyoruz. Çözüm, zaten çok az olan sağlıktaki kaynağı yok etmekte değil ülke gerçeklerine uygun akılcı ve bilimsel kullanımdadır."
Köy tavuğu
ÇİFTÇİ Sendikaları Konfederasyonlaşma Platform Sözcüsü Abdullah Aysu’dan:
"Kuş gribi sürecine yönelik uygulanan politikalar yalnızca endüstriyel tavukçuluk çıkarına işliyor. Köy tavukçuluğu kasıtlı olarak gözardı ediliyor, çiftçinin yaşam kaynağı elinden alınıyor."
GÜNÜN SÖZÜ
"İstihdam ve işsizlikle ilgili yayımlanan son veriler, ücretli oranının yüzde 56’ya çıktığını gösterirken, ücretlilerin üçte birinin kayıtdışı çalıştırıldığını ortaya koymaktadır."
(Ekonomist
Mustafa Sönmez)
ASTROLOGLAR nasıl yapıyor bu işi hálá anlayamadım. Bir burç hakkında birden fazla yorum yapılmakta... Hangisine inanacağımızı şaşırdık...
Hülya ERÖZ
BİLDİĞİM kadarıyla son bir ayda mevduata dönen off-shore’zedelerin paraları ödenecekti. Ancak bonozedelerinki ödenmeye başladığı halde off-shore için bir haber yok. Her yerde takip ediyorum; ama hiçbir sonuç alamadım. Bilgi alabilirsem memnun olurum.