Paylaş
Bayındırlık Bakanı: MHP'liler, CHP, DSP ve ANAP'lılardan daha az ihale alıyor
BAYINDIRLIK ve İskan Bakanı Koray Aydın, ‘‘Bu ihalelerde bir iş var?’’ (12.3.2000) yazısı üzerine sitem ediyor: ‘‘Depremden sonra rekor sayılacak işler yaptık, yapıyoruz. Övgü beklerken eleştiriliyoruz.’’
İhaleleri yandaşlarınıza veriyormuşsunuz?
- Emin olun partizanlık yapmıyoruz. İş alanlar arasında CHP'li, DSP'li, ANAP'lı müteahhitler var, çok az sayıda da MHP'li... Lütfen listede kaç MHP'li var gösterir misiniz?
Bunu biz değil, şikáyet eden müteahhitler söylüyor?
- Bizim için kimlikler bir mana ifade etmiyor. Bunu da bildiğim için rahat konuşuyorum. Yandaşımıza iş üretmek, iş kovalamak... yok böyle bir şey.
Eski MHP'li ve ülkücüler, sizden iş almak için baskı yapıyorlarmış.
- Yanıma gelemezler... Kimseyi kollamak gibi bir görevim de yok, diyet borcum da yok.
Peki bu sıkıntıları nasıl aşıyorsunuz?
- Genel Başkanımız bize iş üreteceksiniz, particilik yapmayacaksınız diyor. Bayram süresince bile bütün birimlerimiz seferberlik halinde çalışıyor.
Verilen ihaleler yaklaşık % 20'lerle alınıyor. Eskiden 30, 40'lık kırımlar vardı.
- Benim bakanlığımda % 20 ile iş alan beni hiç rahatsız etmez. Kırılmış da ne olmuş, bütün işler kilitlenmiş, ihalelerin % 30'u stop etmiş, batağa girmiş... Sektörü bilen olarak sektöre yön vermeye, yeniden biçimlendirmeye çalışıyorum. Bir hazırlığımız var, Tasfiye Kararnamesi getiriyoruz.
Bu nedir?
- Bakanlar Kurulu'na sevk edeceğim. Batmış, yürümeyen ihaleleri tasfiye edeceğiz. İflas etmiş, işini tasfiye etmek isteyen müteahhitlere imkán vereceğiz. Faydası şu olacak, kilitlenmiş, yarım kalmış işleri ülke ekonomisine yeniden kazandıracağız; okul, köprü, yol, kanalizasyon işleri gibi.. Böyle yüzlerce iş var. Tasfiye planı bütün bakanlıklardaki işlerini de kapsayacak. Böylece tıkanan damarları açacağız. En ucuz iş zamanında bitirilen iştir.
Müteahhitlerle aranız nasıl?
- Katsayıyı 65'e çıkardım, her müteahhit bayram ediyor. 'İş bilen bir bakan geldi' diyorlar.
Hiç şaibe yok mu?
- Bunu dediğinizde uykum kaçıyor. Şunu söylemek zorundayız, en formda bakanlığız.
İhale Kanunu değişikliği ne oldu?
- Kapsamlı bir çalışma yaptım, bir devrim yasası olacak. Anahtar teslimli ihale getiriyorum. Uygulama projesi olmadan hiçbir şey ihaleye çıkmayacak. İşte o zaman yolsuzlukların önüne geçilecek.
DEPREM BÖLGESİNE OSMANLI VE SELÇUK MİMARİSİ
Deprem ihaleleri nasıl gidiyor?
- Çok iyi; bana tekdir değil, takdir düşmesi gerekiyor. Ben Türkiye'ye para kazandırdım, en azından % 60...
Bugüne kadar deprem bölgesine bakanlık olarak ne harcadınız?
- 100 trilyonu geçti.
Kalıcı konutlar ne durumda?
- Müthiş bir mesafe aldık. Devletin klasik uygulamasının dışına çıktık. Deprem bölgesini beşe böldüm. Müşavir firmaları çağırdım, pazarlık yaptım, kırım aldım. Beş firmaya ihale verdim. Beş bölge için 15, 20 konut projesi üretildi. Tabii bölge halkının taleplerini de dikkate alarak... Konutlar maksimum üç katlı olacak. Böyle bilinen klasik projeler değil, Osmanlı ve Selçuklu mimarisini yansıtan yeni bir karakteristik yapı modeli ortaya çıkardık.
Yeni bir mimari anlayışın laboratuvarı mı olacak Bolu, Düzce...
- Türkiye'de bugün mimari tip kalmadı ki... Bu çalışmalar Türkiye'nin mimarisine ve yapı tarzına yön verecek yeni bir yaklaşımı içeriyor. Bu tarzı yaymak istiyoruz. Böylece mimarimiz yön ve kimlik kazanmış olacak. Mimarlarımız da yaratıcılıklarını,sanatlarını ortaya koymuş olacaklar.
Bolu Dağı'nda artık kaza olmayacak
Güvenli geçiş nasıl olacak?
- Güvenli geçişi sağlayan bir sistem bu. 18 km'lik dağ geçişi dört kamera ile gözleniyor, 8 ışıklı levha ile yayına geçiliyor; yani 'dikkat ilerde kaza var, zincir takın, sis var, yağışlı hava, -10 derece soğuk var' gibi... Gidiş geliş kontrol altına alınıyor, sürücüler bilgi sahibi oluyor. İki üç aydır Bolu'da kaza olmuyor. Kazayı sildik oradan, mutlu olduk. Bu bilgisayar, Karayolları'na bağlı, Ankara'dan ben de Bolu Dağı'nı izliyorum. Bunu riskli diğer bölgelerde de yaygınlaştırmayı düşünüyoruz.
BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN
Paylaş