Paylaş
‘Umudun Yolu - Kağnı Kamyonu Yendi’ belgeseli, görsel hafızamız için tarihe Anadolu kadınının gözünden yeni bir sayfa açıyor! Belgesel tarihe ‘stratejik’ bir bakış ile umudun hikâyesini ‘İstiklal Yolu’ üzerinden ulusal gerçekler ve yerel bilgiyle günümüze taşıyor. Geçmişin izlerini ve Mustafa Kemal’i tüm gerçekleriyle anlatmak için birçok noktada ‘Nutuk Yıldızı’ gösterileri düzenleyen araştırmacı ve yazar Alp Armutlu, ilk kitabı ‘Umudun Yolu - Kağnı Kamyonu Yendi’yi bir belgesel olarak seyirciyle buluşturmak için gün sayıyor.
Yönetmenliğini Nâzım Doğan ve Sinan Çevik’in yaptığı belgeselde Alp Armutlu, birlikte çalıştığı 30 kadar yerel anlatıcı ve 7 kişilik danışma kuruluyla umudu, İstiklal Madalyası ve İstiklal Yolu üzerinden ekranlara taşıyor.
Anadolu kadınının ve yerel halkın 344 kilometre boyunca yazdığı eşsiz kahramanlık destanı hakkında 2 yıllık bir araştırma çalışmasının ürünü olan belgeselde Alp Armutlu, çekim ekibiyle birlikte 100 yıl sonra aynı yol üzerinde 344 kilometre boyunca kağnı kullanarak ‘Umut’ taşıyan kahraman Kuvayımilliye’nin kadınıyla ve erkeğiyle fedakârlık dolu icraatlarını sadece Türkiye ile değil, dünyayla buluşturmayı amaçlıyor.
Armutlu açıklamasında, “İnebolu’dan kağnı ile yola çıktık. Öküzlerimiz Kuyruk ve Aslan’ı yol boyunca beslemek çok güzel bir deneyimdi. Yerel halk bizi bağrına bastı. Bize ikramda bulundular. Onlarla umudu konuşmak muhteşem bir deneyim oldu. Onların anlattıklarıyla bazen gözlerimiz yaşardı, bize anlatılanları bugüne aktarmak, Atatürk izinden giden gençler olarak bütün ekibimizin borcuydu. Geçtiğimiz her ilçeden toprak aldık, cephane sandığımızın içinde biriktirdik. Ankara Valiliği’nin izniyle sabahın 5:30’unda 1. Meclis önünde çekim yaptık. Saat 06:00’da işine giden Ankaralıların yoğun ilgisiyle karşılaştık. Topladığımız toprağı, Haymana’da Mangal Dağı’nda 63 şehidimizin yattığı şehitlikle buluşturduk. Dağın tamamında 1.000 şehidimiz var.”
LANSMAN 26 EKİM’DE
Proje koordinatörlüğü gazeteci Gökhan Karakaş tarafından yapılan belgeselin dış ilişkiler koordinasyonu ise Eyüp Kömeçoğlu tarafından sağlandı. Trans Bosphor Denizcilik, Carmed Medikal, Tamay Denizcilik ve İnce Denizcilik belgeselin sponsorluklarını üstlendi. Belgeselin İstanbul lansmanının 26 Ekim’de yapılması planlanıyor.
TÜRKİYE KÜLTÜR YOLU FESTİVALLERİ BAŞLIYOR
KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, beş şehirde çok daha kapsayıcı etkinliklerle bir kez daha kapılarını açıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 16 Eylül-23 Ekim tarihleri arasında 5 ildeki festivallerde sanattan sinemaya, edebiyattan dansa, müzikten dijital sanatlara herkesin kendi beğenisine ve ilgisine uygun 3000’den fazla etkinlik, 15 bine yakın sanatçı ile Türkiye, kültür ve sanata doyacak, yorumunda bulundu. 16-25 Eylül tarihleri arasında Çanakkale’de gerçekleşecek Troya Kültür Yolu Festivali, 1-23 Ekim Beyoğlu ve Başkent Festivalleri, 8-16 Ekim Diyarbakır Sur Kültür Yolu, Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin 815’inci doğum yılı etkinlikleri kapsamında 22-30 Eylül tarihleri arasında yapılacak Konya Mistik Müzik Festivali ve tüm etkinliklere www.kulturyolufestivalleri.com adresinden ulaşmak mümkün.
TGF 10 maddelik ‘talep’ bildirisi yayınladı
GAZETECİLER NE İSTİYOR
TGF 67. Başkanlar Konseyi toplantısı Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun (TGF) ev sahipliğinde 2-4 Eylül tarihleri arasında Tekirdağ’da, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelenlerle birlikte Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, KKTC, Avrupa ve Balkanlar’dan gelen yaklaşık 130 gazetecinin katılımı ile gerçekleştirildi. Türk yerel medyası ile birlikte Avrupa ve Balkanlar’daki medyanın sorunlarının tartışıldığı toplantı sonunda 10 maddenin kamuoyu ile paylaşılmasına karar verildi. Basının sorunları arasında; kapanan gazeteler, gazete kâğıdının sübvanse edilmesi, Basın İlan Kurumu ve resmi ilanlar ile medyaya ‘cansuyu’ sağlanması, icra iflas ilanlarının basına yeniden dağıtılması, gazete, radyo ve TV’lere destek sağlanması, TBMM’nin gündeminde olan ‘Dezenformasyon Yasası’ ile yerel basılı gazetelerin haklarının korunmasının sağlanması ve basın kartları dağıtımının hızlandırılması gibi talepler yer aldı. 71 cemiyet-dernek ve onların 20 binin üzerinde üyesini barındıran TGF, yerel basının güçlendirilmesi üzerindeki taleplerini sürdüreceğini yineledi.
ZAFERİN 100. YILINDA 9 EYLÜL RUHU
9 Eylül 1922; yoksul ve yorgun bir halkın, Balkan Savaşları’ndan 1. Dünya Savaşı’na ve oradan da Mustafa Kemal ve yurtsever silah arkadaşlarının öncülüğünde kanla, canla verilen Kurtuluş Savaşı’na uzanan bağımsız Türkiye mücadelesinin, İzmir’in kurtuluşu ile tescillendiği tarihtir.
Bu anlamlı tarihin yüzüncü yılını kutlamak için Gündoğan Meydanı’nda yapılacak etkinlikler, bu kutsal mücadeleyi neredeyse inkâra yeltenecek kadar ileri giden vefasızların çıktığı bu tuhaf zamanlarda, tarihe ve onun yurtsever kahramanlarına bir saygı duruşu olacaktır. Etkinlikte sahne alacak olan mega star Tarkan ise konserlerin, festivallerin yasaklandığı gericiliğe karşı, 9 Eylül 1922’nin ruhunda daha bir anlam bulan özgürlüğün şarkılarını söyleyecek.
Yurdun her köşesindeki milyonlar her ne kadar bu akşam Gündoğan’da olamasalar da güzel İzmir’den esecek barış ve özgürlük rüzgârlarını hem ruhlarında hem de bilinçlerinde hissedeceklerdir. Yaşar ALTINTARTI
BİLİYOR MUSUNUZ?
BİANET’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber siteleri ile ajanslardan derlediği veriye göre erkeklerin, ağustosta en az 31 kadını ve yedi çocuğu öldürdüklerini...
ATATÜRK’ÜN ADLARI NEREYE GİDİYOR
AVRUPA ADDF Genel Başkanı Dursun Atılgan’ın, Atatürk Havalimanı’nın pistlerinin yıkılmasından sonra Atatürk Orman Çiftliği’nin adının ‘Beştepe Millet Ormanı’ olarak değiştirilmek istenmesi üzerine bir açıklama yaparak, “Bu, Atatürk adının silinmek istenmesinden başka bir şey değildir. Türk ulusunun, bugünkü iktidarın israf, talan ve ATATÜRK düşmanlığı konularında, AOÇ’nin asıl varisi olarak sesini yükseltmesi gerekir” dediğini...
MESAJ PANOSU
Denktaş kitabı
KKTC’de yaşayan gazeteci Züleyha Karaman’ın ‘Tarihin Haklı çıkardığı LİDER’ (Melekler Yayıncılık) kitabı çıktı. Karaman 3. kitabıyla KKTC Devlet Başkanı Rauf Denktaş’ın devlet adamlığı ve Kıbrıs konusundaki kararlılık ve duruşunu anlatıyor.
ZİNCİR marketlerde bile TSE damgasız ve CE işaretsiz ürünler satılıyor. Bakanlık yeterince denetim yapmıyor. K.K.
Paylaş