Paylaş
Eğitim-İş’in, 26 ilde 906 öğretmenle yüz yüze görüşerek yaptığı ‘Öğretmenlerin Ekonomik, Mesleki ve Sosyal Durumlarına İlişkin Öğretmen Görüşleri’ adlı araştırma sonuçlarına göre öğretmenler en çok geçim sıkıntısından, mesleklerine olan saygınlığın azalmasından şikâyetçi. Öğretmenlerin % 77’si öğretmenliğin saygın bir meslek olma özelliğini kaybettiğini belirtirken, % 75’i daha çok para kazanacağı bir iş imkânı olduğunda öğretmenliği bırakmayı düşünüyor. Öğretmenlerin % 44’ü kredi kartlarıyla sadece asgari borcunu ödeyebiliyor, ailesinden maddi destek alıyor. Her 5 öğretmenden biri ek iş yapıyor. Öğretmenlerin % 80’inden fazlası gelir yetersizliği nedeniyle psikolojik sorunlar yaşıyor, % 79’u mesleğine motive olmakta zorlanıyor.
Araştırma sonuçları öğretmenlerin % 91’inin MEB’in çalışmalarını nitelikli bulmadığını da ortaya koydu. MEB’nın son değişikliklerini olumsuz buluyor.
Son 15 yılda Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı, laiklik karşıtı eğitim merkezleri dinsel eğitim veren kaçak binlerce kurum açılması tepki ile karşılanıyor.
- 2016’de en zengin % 10’luk kesim ile en yoksul % 10’luk kesimin eğitim harcamalarında 64 kat fark oluşmuştur.
POLİS VE İMAM MAAŞLARI
15 yıl deneyimli bir öğretmenin aldığı net maaş 3.040,23 TL’dir. 1. derecenin 4. kademesinde bulunan bir öğretmen ise net 3.144,30 TL maaş almaktadır. Bu veriler öğretmenlerin yoksulluk sınırının yarısından az maaş aldığını ortaya koymaktadır.
Sonuç; AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana öğretmenlerin alım gücü büyük oranda düşmüştür. Örneğin (yeni) öğretmen maaşı; polis, imam ve PTT memurlarının maaşlarının gerisinde kalmış, bekçilerin maaşları ise öğretmen maaşlarına yaklaşmıştır. (Yüksek maaşlıları AKP döneminde ‘torpille’ alınanlardır.)
GÜNÜN SÖZÜ
“Sevmek için yürek/sürdürmek için emek gerekir.” Şems-i Tebrizi
SEÇİMLER YAKLAŞIRKEN SURİYELİLER NÜFUS İDARELERİNİ DOLDURUYOR
SURİYELİLER parti parti Türk kimliğine geçiriliyor. Hükümet, bu konuda ‘açık’ davranmıyor. Yakın bir zamanda Hatay’da 2 bin kişilik bir liste vardı, şimdi de 5 bin kişilik yeni bir aile listesi gelmiş; vatandaş yapılması için... 5 bin aile dendiğinde, aile reisinin iki-üç eşi, 4 ile 8 arasında çocuğu varsa... Bu durumda 5 bin aile, yaklaşık en az 40-50 bin kişi demek oluyor. Sınır illerinde daha çok, diğer illerde daha az Suriyeli olduğu düşünülürse, kaç yüz bin kişinin vatandaşlığa alınacağı hesap edilebilir. Çünkü önümüzde iki seçim var, muhalefet hâlâ uyuyor mu?
FİKİRTEPE VE TEKİRDAĞ’A NAMIK KEMAL HEYKELLERİ
KADIKÖY Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ile Moda’da Kadıköy Belediyesi İDEA’da ‘İşlik’i ziyaret ettik; kafesinde dostlarla kahvaltı yaptık. Farklı mesleki alanlardan gelen kayıtlı kullanıcılarına belirli ücret karşılığında ortak bir alan sunuluyor. Etkinlik alanında da öğrenci grupları ile tanıştık. Nuhoğlu, tanıdığımız ve bildiğimiz belediye başkanlarından daha mütevazi; ‘koruma’, ‘sekreter’, ‘şoför’ ordusuyla gezmiyor. “Namık Kemal heykeli ne oldu” dedik, şaşırdı. Nereden biliyorsun deyince de “Kılıçdaroğlu geçen hafta Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’tan, kente görkemli bir Namık Kemal heykeli yapılmasını istedi. Aykurt Nuhoğlu’ndan daha önce de Fikirtepe için bir heykel istediğini” anlattık. Başkan, Marmara Üniversitesi’nden heykeltıraş Ümit Öztürk’e tunçtan yaptırmış... Namık Kemal’e, Tekirdağlı denir de Fikirtepe ne oluyor? ‘Hürriyetçi’ hareketlere Fikirtepe’de arkadaşlarıyla hazırlanmış.
Kadıköy-İBB meclis üyesi Hüseyin Sağ da geldi bu arada. Tayyip Bey’in gökdelenlerden şikâyetçi olmasını gündeme getirerek “İlçe belediye başkanları dik dursalardı bu kente gökdelen yapılamazdı” dedi. Fikirtepe’deki gökdelenleri için Başkan Nuhoğlu “Kentsel dönüşümde bizi baştan hiç devreye sokmadılar; planları Ankara’dan hallettiler. Haydarpaşa’ya müdahil olduğumuz için oraya dokundurtmadık, gördünüz” dedi.
Aykurt, üzünteyle bir şey anlattı: Özelleştirme Yüksek Kurulu, Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nda yapılaşmaya izin veren imar planı değişikliklerini onaylamış, imar planının askıya çıkması beklenmeden yat limanı 36 yıl süreyle özelleştirilmek üzere ihaleye çıkarılmış. “Yargıyla peşlerini bırakmayacağız” dedi.
BU CİHAZLARI KİM İTHAL ETTİ
ESKİ Antalya Belediye Başkanı Hasan Subaşı diyor ki: Yeni nüfus cüzdanları yenileniyor; ben de eşimle Antalya merkez nüfus idaresine gittim. Parmak izi alınan cihaza 40-50 kere basmama rağmen ekran bir türlü algılamadı. Emin olun benimle birlikte 1000 parmak izi basıldıysa, % 10’u fotoğraflama işlemi yapamadı. Vatandaş çok şikâyetçi, memur da öyle. Ülkeme acıdım. Emniyetteki cihazlarda böyle bir sorun olmuyormuş. Neden? Bunları kim ithal etti? Firmayı bilen var mı?
BİLİYOR MUSUNUZ
BÜYÜKŞEHİR YASASI DEĞİŞTİRİLMELİ
- MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan’ın TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada 6360 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’nun yeniden düzenlemeye muhtaç olduğunu, “köy ve tüzel kişilikleri muhakkak geri verilmelidir” diyerek torba kanunlarla bu meseleye çözüm bulmanın mümkün olmadığını söylediğini...
- TÜRSAB’ın 2-3 Aralık’ta yapılacak genel kurulunda Başaran Ulusoy’un (Başaran Tur) karşısına, bu kez Firuz Bağlıkaya (DETUR), Hasan Erdem (Selam Tur) ve Emin Çakmak’ın (Hello Tur); Bağlıkaya’nın önderliğinde ortak liste ile çıkma kararı aldıklarını...
- CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, 16 yıldır yaşanan kuraklık nedeniyle üreticilere ‘kuraklık desteği’ verilmesini isterken, Başbakan’a icralık çiftçi sayısının ‘devlet sırrı’ diye niye açıklanmadığını sorduğunu...
- CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran’ın, Mersin’de “AKP’nin OHAL inadı ekonomiyi bitirecek. AKP, KHK lüksünü kaybetmemek için ekonomiyi sarsıyor” dediğini...
- İSTANBUL Anadolu Yakası Bosna Sancak Derneği Başkanı Erdoğan Erden’in “Bizler hakkında hoş olmayan şeyler söyleyen Rasim Ozan Kütahyalı, Roma’ya gitmiş. Benimle TV’de tartışmak ister mi?” açıklamasını yaptığını..
Paylaş