KAYSERİ'den Mehmet Özsarıyıldız çok dertliydi. Yanında ortağı ve kayınbiraderi Mehmet Mehmetbeyoğlu'nun olduğunu söylüyordu.
İran kökenlibir firma karşısında haksız rekabete uğradıklarını anlatıyordu:
‘‘Türkiye'de irili-ufaklı toplum 70 civarında çuval fabrikası var; bu işletmelerde 7.500 kişi çalışır. Yılda yaklaşık yılda 13 trilyon SSK primi, 3.6 trilyon vergi ve 25 trilyon da elektrik bedeli öderler. Sektör 35 bin aileyi geçindirir. Ayrıca biz tüketicilere hizmet sunan tüm tedarikçilerin, nakliyecilerin, yedek parçacıların ürünleri yerli malıdır. Ama sektörümüzün geleceği karanlıktır.’’
Esas soruna geliyor:
‘‘Bir senedir İran hükümetinin, kendi İranlı polipropilen çuval üreticilerine verdiği destekle Türkiye'de 'Birlik Dış Ticaret' adıyla kurulan firma resmi kurumlarımızın açtığı ihalelere giriyor. Verdikleri fiyatlar, bizlerin maliyet fiyatlarının çok altında. Çünkü İran'ın temin ettiği ucuz hammadde, elektrik, düşük işçi maliyetleri ile bizi ülkemizde vuruyor. Dünyada en büyük rakibimiz olan Çinliler dahi CF bu fiyatları veremiyor. İran'dan %7 gümrük vergisi getirip Kırıkkale'de depoladığı mallarla, Gemlik Gübre'nin açtığı 10 milyon adetlik torba (KDV hariç 1.6 trilyon) ihalesini kazandı; hem de malları ceza uygulanmadan geçikmeli vermesine rağmen... İhaleyi Türk üreticilerinin alamamasının sebebi ihale yasasında bulunan yerli üreticiyi koruma amaçlı %15 oranının uygulanmaması. Yasa uygulansaydı mağdur olmayacaktık. TİGEM,İGSAŞ ve GÜBRETAŞ ihaleleri de düşük fiyat veren Birlik Dış Ticaret'in oldu. Tüm torba üreticilerinin yılda bir kere olan ve dört gözle beklediği Türkiye Şeker Fabrikaları'nın çuval ihalesi de -KDV hariç 9 trilyon- eğer yerli üretici korunmazsa bu firmada kalacaktır.
İranlı firmanın ortakları kimlerdir?
- Ortakların Taki Aslan, Erkani Şadi, Sadi Kaya, Abdullah Hayvacı olduğunu öğrendik; ama Türkiye'de kimden destek alırlar bilmiyoruz. İnternet sitelerinde İran'da inşaat sektöründe çalıştıkları yazılıyor.
Bir anlamda anti-damping olmuyor mu?
- Sektörümüz çöker bu durumda. Ama biz maliyetine de olsa mal satmak istiyoruz.
Sorunu, Abdüllah Gül ile AKP Kayseri milletvekilleri bilmiyor mu?
- Onlar gibi Dış Ticaret Müsteşarlığı'na da ilettik; bekliyoruz. Bir çözüm bulunmazsa 2 milyon dolara kurduğumuz tesis kapanır, demir yığını haline gelir.
Çok tepkilisiniz?
- Robert Kolej'de okudum, ticareti bilirim. Ayrıca paramızı bankaya koyup, Laila'da eğlenmeyi de biliriz.. Ama yapamayız, çalışan 120 işçimizi, ülkemizi düşünürüz.
Kravatsız tavuk
MARMARA bölgesinden bir tavuk üreticisi, kravatsız tavuğun ‘‘faturasız mal’’ anlamına geldiğini açıklıyor.
Türkiye'de tavuk sektörünün 2.5 milyar dolarlık cirosu varmış; Maliye Bakanı Kemal Unakıtan sektörü, tavuk yemciliğini, maliyetleri en iyi bilen birisiymiş... Daha önce BEM Dış Ticaret'in ortaklarındanmış; faaliyet şimdi durdurulmuş. Bu firmadan sonra başka isimlerden oluşturulan AB Gıda Sanayii Ticaret A.Ş. adlı bir firma da yem sanayiine 'dikalsiyum fosfat' üretiyormuş. Tavuk üreticisi, ‘‘Bu nedenle Sayın Unakıtan, bakan olduktan sonra konuya biraz uzak kalabilir ama bu sese kulak vermesini diliyoruz’’ diyerek şöyle konuşuyor:
- Özellikle Doğu bölgesine ciddi tutarda faturasız mal satılıyor. Pilicin kilosu bugün yaklaşık 2.5 milyon lira; faturasız mal satılınca % 8 KDV kesilmiyor, dolayısıyla 200 bin lira haksız rekabet meydana geliyor. Yumurtada da aynı şeyler oluyor.
Hangi firmalar bunlar?
- Maliye ve Tarım bakanlıklarının müfettişleri İzmir, Göynük, Dilovası ve Afyon yörelerinde bir inceleme yaparlarsa, kimlerin faturasız mal sattığı ortaya çıkar. Sektör birbirini tanıyor; faturasız mal satan 'yeşil sermayeli' firmalar da biliyor. 'Vergi barışı'na böyle mi katkıda bulunuyorlar?.. Sonuçta dürüst çalışan firmalara yazık oluyor. Ama asıl KDV konusundaki haksızlık...
Bu konu nedir?
- Kırmızı etin entegreden çıkışında KDV % 1; tavukta ise % 8. Tavukta da % 1 olması gerekiyor. Beyaz Et Sanayicileri ile Damızlıkçılar Birliği, indirimin yapılması için Tarım Bakanlığı'na birçok kez başvurdu. Ancak Maliye Bakanlığı nedense karşı çıkıyor bu indirime... Hani KDV indirimleri konusunda yeni bir düenleme yapılacaktı? Sayın Unakıtan bizleri unutmasın; KVD oranının % 8'den 1'e indirilmesi belgeli satışları artıracak, kayıtdışı kalkacak ve devletin gelirleri artacaktır.
MESAJ PANOSU
BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Gürtuna, musluk suyunun gönül rahatlığı ile içilebileceğini söylerken İGDAŞ'ın bir çok birimlerinde belediyenin Hamidiye suyu içiliyor. Örnek mi Avcılar İGDAŞ bölge müdürlük binasının girişindeki damanacalar... Kandırılıyor muyuz acaba? Z.Ş.-İSTANBUL
M. Kayalar, E.Yılmaz ve İ. Gül'den; CerrahpaşaTıp'ın Büyük Acil Müdahale Merkezi ve Yoğun Bakım Merkezi'nde sağlık koşulları bakımından rezalet yaşanmaktadır. İlkel koşullar, pis tuvaletler, sinekler, otopark kazığı, vezneye para yatırılmadan işlem yapılmaması vs.. Neyi yazalım ki; Dekanlığı göreve çağırıyoruz.