Paylaş
Portekiz'deki öğrenciye 100 Euro gönderildi, eline 5 Euro geçti
100 Euro’nun Türkiye sınırından çıktıktan sonra Finansbank’ın internet bankacılığında görünen muhabir bankasına, oradan da Lizbon’daki öğrencinin hesabına gittiğindeki kalan miktarın ne kadar olduğunu söyleyince aman küçük dilinizi yutmayın. 5 Euro!
Önce Finansbank, arkasından Finansbank’ın muhabir bankası derken öğrencinin hesabına ilk aşamada ulaşabilen 24 Euro’dan hesabın bulunduğu banka da 18 Euro masraf kesince 100 Euro bekleyen öğrencinin eline sadece 5 Euro geçti. Bu inanılmaz süreç ile ilgili Finansbank yetkilileriyle yaptığımız yazılı ve sözlü görüşmelerde özet olarak muhabir bankaların çok kesinti yaptığı bilgisi verildi ancak, uğranan mağduriyetin çözümüne ilişkin bir öneri gelmedi.
İnsan unsurunun kullanılmaması nedeniyle internet üzerinden
yapılan bankacılığın daha ucuza geleceği sanısının ne kadar yanlış olduğunu bu uygulamayla birebir öğrenmiş olduk.
Lizbon’da bir bankada hesabı olan bir öğrenciye 100 Euro’yu kesintisiz olarak ulaştırabilmek için kaç para göndermeniz gerektiğini bilemediğiniz bir bankacılık sistemi olabilir mi? Gökhan GÜVENÇ
gokhanguvenc1@hotmail.com
Erkek egemen siyasete devam
İSTANBUL Kadın Kuruluşları Birliği olarak ‘İlk iki sırada mutlaka bir kadın aday olmasını ve listeler hazırlanırken Meclis’te en az %30 oranında kadın milletvekilinin yer alacağı şekilde seçilecek sıralarda kadın adaylara yer verilmesini’ istemiştik. Bu çağrımızı bütün siyasi parti başkanlarına yüzlerce mektup göndererek ve basın toplantısı düzenleyerek duyurmuştuk. Listelere bakıldığında seçimlere yine erkek egemen bir Meclis çıkacağı görülüyor.
Partiler, yine kadınların sesini duymazdan, taleplerini görmezden geldiler. Kadınların eksik temsilinin aslında bir demokrasi meselesi olduğuna gözlerini ve kulaklarını kapadılar.
Her seçim öncesinde olduğu gibi parti başkanları ‘Gerçek demokrasi yaşama geçecek, kadınlar Meclis’te çok sayıda yer alacak’ demişlerdi. Ama bu söylemlerini eyleme geçirmediler.
Listelere bakarsak, CHP yüzde 20, AKP yüzde 14, MHP yüzde 12 oranında ve çok azı seçilebilecek sıralarda kadın adaya yer verilmiş. BDP ise 13 kadını bağımsız aday olarak göstermiş.
YÜZDE 20’Yİ BULMAYACAK
Bu durumda en iyi ihtimalle TBMM’ye 100–110 kadın milletvekili seçilebilecek. Bu oran 2007’ye göre yüzde 100 artsa da, yüzde 20’ye bile ulaşmayacak. Kadınlar seçilebilecek sıralarda yer bulamadıkça, erkek egemen siyaset sürüp gidecek, gerçek demokrasiye ulaşmak mümkün olamayacak. Ne yapılmalı?
Bu haksızlığın ve demokrasi eksikliğinin telafisi için mutlaka ilk adım olarak yüzde 30 oranında ‘cinsiyet kotası’ konulmalı.
Diğer ülkelere baktığımızda anayasalarında, seçim ve siyasi partiler kanunlarında veya parti tüzüklerine belli oranları koyan ve uygulayan ülkelerde kadın milletvekili sayısında artış görülmektedir. Çözüm siyasette kotanın uygulanmasıdır, bir kez daha haklı çıktık.
Nazan MOROĞLU
İKKB Koordinatörü
AKP, 28 Şubat’ın ‘mağduru’nu çizdi
AKP çevrelerini bilen dostumuz AKP listelerinde tabanın sesine ne kadar dikkat edildiğine dikkat çekiyor. “Temayül yoklamasında birinci çıkanların çoğunun liste dışında kaldığını” söyledi. Yani ‘eğilim’ yoklaması pek dikkate alınmamış. Bir örnek anlatıyor:
28 Şubat sürecinde Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Şükrü Karatepe, temayül yoklamasında 59 aday adayı içinde 734 oy alarak 1. sırada çıkmıştı.
AKP İl Başkanı Ömer Dengiz, temayül yoklaması sonuçları açıklandıktan sonra parti tabanının Karatepe’ye iade-i itibarda bulunduğunu söylemişti. Ancak AKP milletvekili aday listesinde isminin olmadığı dikkati çekti. “AKP hani, 28 Şubat ve 12 Eylülcülerden hesap soracaktı? Demek ki, tabanın sesine kulak verilmedi.”
İstanbul’da oturan jeoloji muhabiri Pelin Gündeş Bakır temayül yoklamasında 135 oy olarak 43. sırada çıkmış. Ancak, seçilebilecek bir sıra olan 5. sıraya yerleştirilmiş. Kayseri’deki kulislerde, Bakır’ın Emine Erdoğan’ın ricasıyla listeye konulmuş.
Bu arada CHP ise, Kayseri Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki hakkında yolsuzluk iddialarını gündeme taşıyan milletvekili Şevki Kulkulkoğlu’na sahip çıktı ve yine listenin ilk sırasına yerleştirdi. MHP’de Tarih Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu’nun arkasına eski Vali Nihat Canpolat yerleştirildi. Eski Kayseri Valisi olan Canpolat, Bursa Valisi iken AKP iktidarından bir süre sonra kendi isteğiyle merkezi alınmıştı.
Böyle aday adayı da var
- CHP İzmir 2. bölgeden aday adayı olan ancak adı listelere konulmayan Ege Üniversite’sinden Prof. Dr. Harun Raşit Uysal “Listede yer almamamın, yer almam kadar doğal bir süreç olduğunu biliyorum. Hep birlikte güneşli, güzel günler göreceğiz inşallah. Bundan sonraki yaşamımda ‘yılmak yok mücadeleye devam’ diyorum” açıklamasını yaptığını..
- İSTANBUL’da, CHP 1. bölge 5. sıradan aday gösterilen Şafak Pavey’in, Nokta dergisinin eski yayın yönetmenlerinden Ayşe Önal’ın kızı olduğunu...
- HAK ve Eşitlik Partisi’nin (HEPAR) 58 seçim bölgesinde 122’si kadın, 431 milletvekili adayı (Bilecik, Kırıkkale ve Nevşehir tamamı) bildirirken; 85 seçim çevresinden CHP’nin 109, AKP’nin 78 ve MHP’nin de 56 kadın adayı olduğunu bildirdiğini..
- MHP Tekirdağ Milletvekili, müteahhit Kemalettin Nalcı, partisi aday gösterilmedi. Hakkında bazı iddiaların, Devlet Bahçeli’ye elden iletilmesinin bunda etkili olduğu belirtiliyor. MHP Edirne’den Cemalettin Uslu yeniden aday gösterildi. Eski MHP’li Ramiz Ongun başvurusuna karşın AKP tarafından aday gösterilmedi.
Paylaş