Paylaş
Eski sömürü ve tekelcilik alışkanlıkları, bugün yeni bir kıyafetle küreselleşme adı altında daha sert bir şekilde yeni bir geleneğe dönüşüyor.
Türkiye çok dikkatli olmalı ve bu yeni kuşatmacı zinciri kendi geleceği için liyakat ve vizyon ile kırmalı.
Katma değer üreten, sinerji yaratan yeni bir sosyokültürel toplumsal mücadeleye başlamalıyız.
Bunun için en önemli olan varlığımız halen mevcut:
Dünyada ülkemizin sahip olduğu en önemli değer ve varlık olarak yüksek sayıda gençlerimiz gösteriliyor.
Onlar için kalıcı/katılımcı/paylaşımcı, çok boyutlu ve çeşitli vizyoner projelerin altyapısını oluşturmakta bu ‘siyaseti meslek edinmiş eski ve verimsiz kafalı siyasetçiler’ yüzünden çok geç kalıyoruz. Günlük çirkin ve kavgacı siyaset geleneği, yeni fikir ve çözümleri devamlı geri itiyor.
Bu verimsiz yerel ve ulusal, çıkarcı, menfaatçi, rantçı, çapsız siyasiler ne kadar günah ve suç işlediklerinin farkında bile değiller. Onlar hayatlarından mutlu!
Ben ise çok üzülüyorum, şimdi bu değerli gençlerimize tatmin edici gelecek projeleri sunamadığımız ve onları çaresiz bıraktığımız için bazıları kripto adında yeni bir tarz kumara alıştırılıyorlar, yattığı yerden aplikasyon ile zengin olabilecekleri düşüncesine itiliyorlar. Merdiven altı kripto ve mitingciler çoğalıyor.
Bu konuyu tartışmalıyız.
Hüseyin BARANER
GÜNÜN SÖZÜ
“TÜRKİYE’yi; gelişmemeye yemin etmiş, zenginleşmemeye karar vermiş, yaptığı seçimlerle bunu vurgulamış bir milletin gündemini üzüntüyle takip ediyorum.” Cem TOKER-Liberal Demokrat Parti eski Genel Başkanı
TÜRKİYE 1’İNCİSİ TEKİRDAĞ’DAN
CUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın rekor olarak açıkladığı 225 milyar ABD doları ihracatın içinde ‘hizmet sektörü’ önemli bir yer tutuyor. Türüne göre değişmekle beraber uzmanlar, 100 dolarlık ihracat için 70–80 dolarlık ithalat gerekir düşüncesinde. Ancak hizmet ihracatı öyle değil. Yerli akıl, emek ve organizasyon sayesinde kazanılan dövize ‘hizmet ihracatı’ deniyor.
NET DÖVİZ GELİRİ
Dünyanın en büyük konteyner hat operatörü MSC’nin en büyük gemilerinden ‘MSC Gülsün’ü geçenlerde ağırlayan Tekirdağ Süleymanpaşa’da kurulu Asyaport, deniz limanları arasında net döviz ihracatı açısından 1. oldu. MSC’nin Başkanı Diego Aponte’nin kayınvalidesinin adını filonun en büyük gemisine vermesinin yanı sıra Asyaport’un imkânları sayesinde Türkiye’de en fazla bu limanı kullanması dikkat çekiyor.
Ülke kazanıyor, Tekirdağ’ın stratejik değeri artıyor. 400 kişilik ilave istihdam ve 40 milyon dolarlık net döviz geliri genişleme yatırımını bekliyor.
ÖSYM BU İŞKENCEYİ BİTİRSE
BEN Dr. Esra Bolat, Antalya’dan. Kızım Elif, A.Ü. Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldu. 3 Ekim’de DUS’a girdi; 5 soruda problem belirlendi. ÖSYM tarafından problem çözülemedi ve olay yargıya taşındı. Hâlâ bir ses seda yok. Ne yapacaklarını bilemez halde sıkıntı içinde bekliyorlar.
Zaten pandemi nedeniyle eğitimlerinde yeterli pratik yapamadıkları için çok sıkıntılar. İşe başvurduğu zaman, zaten malum herkes tecrübeli eleman arıyor! Bir de pratikleri yetersiz olduğu için, uzun süreli sözleşme imzalayamıyorlar -sınav sonucunu bekliyorlar- çok komik ücretlere sırf vakit geçirmek, pratik edinmek için çalışıyorlar. Atanmak için devlete başvuramıyorlar. Ne yapacaklarını bilemediklerinden sıkıntı içindeler! Binlerce gencin sesini ÖSYM’ye duyursanız da bu işkence bitse!”
FATURA OKUMA KAZIĞI
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi, Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Bakan Fatih Dönmez’e elektrik zamlarının aralık faturalarına yansıtıldığını belirterek şu soruları sordu: “Ortalama 25 ile 28-29 günde okunan elektrik sayaçlarının okunması neden yılın ilk günlerine bırakılmıştır? Tüm yıl boyunca sayaç okuma bedeli altında biraz daha fazla pay almak için fatura okuma tarihini 25 günlere kadar indiren ve yıl içine 13 fatura sığdıran dağıtıcı firmalar hakkında neden bir işlem yapmaktan kaçınıyorsunuz?”
MESAJ PANOSU
PTT ilgi bekliyor
PTT bünyesinde görev yapan idari hizmet sözleşmeli personelin sıkıntıları ile ilgili olarak sosyal medyada yer alan üç sayfalık metni okumanızı dileriz. Hakan K.-ANKARA
TÜRKİYE Yazarlar Birliği’nin 2021 Yılı Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri’nin 40.’sında bu yıl; Beşir Ayvazoğlu, Yavuz Bülent Bakiler ve Necmettin Turinay ‘üstün hizmet ödülü’ne layık görüldüler.
İki sendikadan öğretmenler
TÜRK Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, MEB Mahmut Özer’i ziyaret etti ve öğretmenlere verilen sözlerin tutulmasını istedi. Öğretmenlere yazılı sınav şartının getirilmesini eleştiren Geylan, “Sınav, sadece bilgiyi ölçer. Oysaki esas ölçüt tecrübedir, birikimdir, bildiğini aktarmadır. Dolayısıyla kariyer basamakları belirlenirken yazılı sınav olmamalı, sadece hizmet yılı esas alınmalıdır. Kanun teklifi, beklentileri ve önerileri karşılayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir” dedi.
EĞİTİM-İş Sendikası diyor ki: “Öğretmenlik meslek kanunu ile amaç oyalamak ve bölmektir. Medyada koparılan gürültünün aksine taslak son derece cılız, sönük ve öğretmenlerin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak, gelişigüzel hazırlanmıştır. Taslağın en büyük eksikliği ‘Öğretmen Yetiştirme’ üzerinedir. Öğretmenlik bir uzmanlık mesleği olmasının yanında kişilik niteliklerinin de uygunluğunu gerektiren bir meslektir.”
Paylaş