Paylaş
Hekimlerin ve tüm sağlık çalışanlarının özlük haklarının acilen düzenlemesi gerektiğini söyleyen Dr. Ali Şeker, “Geçtiğimiz cuma gününe kadar 1.270 hekim yurtdışına gitmek için belge aldı. Üç büyük tıp fakültemiz olan Hacettepe, Cerrahpaşa, Çapa geçen yıl 1.133 hekim mezun etti, biz 1.270 yetişmiş, çoğu alanında uzman hekimi kaybettik. Bu artış trendi öyle bir noktaya geldi ki önümüzdeki yıl 2 bin, ondan sonra 2.500 olarak devam edecek. Özlük hakları düzenlemesinin acilen yapılması, yasalaşması gerekiyor” uyarısında bulundu.
Dr. Şeker şöyle dedi:
“Bakanlık bir düzenleme getirdi. Partilerin oybirliğiyle kabul edilen iyileştirmeler, iptal edilmek üzere hukuksuz bir şekilde Komisyon’a geri çekildi. Veteriner hekimler ile ilgili iyileştirmeler de buna ilave edilebilirdi. Torba yasaları bugüne kadar hep eleştirdik. Şimdi siz bu teklifi geri çekmek için ilk defa torba yasa eleştirisi yapıyorsunuz. Bu doğru değil. Geri çekmek yerine eksiklerini tamamlayalım.
Önümüzdeki sene bir emekli hekim 11-12 bin lira alacak, bu da ‘valinin 200, 300 lira üzerinde olacak’ diye bir tepki geliştirildi. Bir vali 4 yıl okuyor, bir uzman hekim uzmanlığı hak edene kadar en az 12-13 yıl. Ve bir vali emekli olduğu gün telefonunu kapatabiliyor, bir hekim ölene kadar telefonunu kapatamıyor. Bir süre sonra riskli branşlarda ameliyat yapacak cerrah bulamayacağız. O iyi yetişmiş olan cerrahları, uzman hekimleri bir bir yurtdışına kaptırıyoruz.”
Dr. Şeker, teklifin geri çekilmemesini, Sağlık Komisyonu’nun tekrar toplanarak konuyu tartışmasını önerdi.
GÜNÜN SÖZÜ
CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, “2022 Merkezi Bütçe Kanun Teklifi’nin TBMM’ye sunulduğu 16 Ekim’de dolar kurunun 9.27 TL olduğunu ve 58 günde 2022 Bütçesinin yüzde 54’ünün başlamadan eridiğini” söyledi.
Kastamonu’nun etkinliklerine Sarıyer ev sahipliği yapıyor
İNEBOLU’DAN İZMİR’E ‘İSTİKLAL YOLU’
İSTANBUL’daki Kastamonuluları ‘Sarıyer’ temsil ediyor artık. Kastamonuluların etkinlikleri Sarıyer’de yapılmaya başlandı. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Kastamonu ile özdeşleyen “Kurtuluş Savaşı-İstiklal Yolu”, “Halime Çavuş” ve “Şehit Şerife Bacı” gibi anma etkinliklerinin Sarıyer’de yapıldığını, son olarak da ilk Türk kadın mitinginin 102. yıl etkinliğini Sarıyer’e taşıdıklarını açıkladı. Bunlar için anıt parklar açıldı. Genç, Milli Mücadele’de Sarıyer’in büyük önemi olduğunu belirterek “Silahlar Rumeli Feneri’nden balıkçı teknelerine yüklendi ve bunlar İnebolu’ya indirildi. Silahlar buradan Ankara’ya ve İç Anadolu’ya sevk edildi, Kurtuluş Savaşı böyle kazanıldı” diye konuştu.
10 Aralık’ta ilk Türk kadın mitinginin anma töreni Sarıyer Boğaziçi Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı.
Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi’nin düzenlediği etkinlik, bizleri 1919 yılına götürdü. Bu tarihte Kastamonu Kız Muallim Mektebi’nin bahçesinde yapılan mitinge 3 binden fazla Kastamonulu kadın katılmış. İzmir, Maraş, Antep ve Urfa’nın işgalleri protesto edilmiş. İnisiyatif Başkanı Dr. Atıf Uğurlu, “Kastamonu Kurtuluş Savaşı’nda en fazla şehit veren iller arasındadır. Atatürk, Şapka Devrimi’ni de 25 Ağustos 1925 günü Kastamonu’da açıklamıştır. Mehmet Akif’in İstiklal Marşı, ilk kez Kastamonu Açıksöz Gazetesi’nde yayınlanmıştır. 9 Haziran İnebolu’nun, 9 Eylül İzmir’in kurtuluş günleridir. Arada üç aylık bir süre var. Şimdi ‘İnebolu’dan İzmir’e İstiklal Yolu Projesi’ üzerinde çalışıyoruz” dedi. Büyük alkış alan etkinliği Prof. Dr. Sakine Eseneruz başta olmak üzere Tülay Günal ve Zeynep Esen ile İTÜ’den bir ekip hazırlamış. “Bu arada Kastamonulu gazeteci İzzet Sarı’nın ‘İstiklal Yolu’ kitabını Kastamonulular ihmal etmesinler” deriz.
PANDEMİ AFFI GELECEK Mİ?
CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, bütçe görüşmeleri sırasında, “Vatandaş cezalardan bıktı, pandemi cezaları nedeniyle hesaplarına bloke konulmaya başlandı. Adeta tuzak gibi trafik cezaları yazılıyor” dedi ve şunları sordu: “Pandemi cezalarıyla ilgili bir af getirecek misiniz? Trafik cezaları ne zaman vatandaşa tuzak olmaktan çıkacaktır?”
KÂR MI, KAMU YARARI MI?
ORMAN yangınları, 2021 yaz aylarının başından itibaren geniş alanları etkiledi, neredeyse yanmayan ormanlık alan kalmadı. 2022 bütçe görüşmelerinde, ilgili komisyonda yangın uçakları alımı konusunda verilen öneriler reddedildi ve bu suça ortak olundu. Ekolojik krizin ciddi boyutlara ulaştığı günümüzde bu talebin reddedilmesi, ekolojik tahribatların altına imza atmak anlamına geliyor. Ormanlar yalnızca bir ağaç değil, bir ekosistemdir. Bir sürü canlının yuvasıdır. Ormanlarımızın korunması Anayasa gereği devletin görevidir.Tüm milletvekillerini, tüm Meclis’i, yangın uçaklarının kâr fırsatı olarak değil, kamu yararı gözetilerek şeffaf ve denetlenebilir bir ihale yöntemiyle alınması ve 2022 bütçesine gerekli ödeneğin konulması için bu konuda göreve davet ediyoruz.
Ekoloji Birliği
BİLİYOR MUSUNUZ?
ÇOCUKLAR İÇİN CİBDER KURULDU
TEKİRDAĞ’da, Rana Ilgın Gündüz, Birgül Kemiksiz, Op. Dr. Fulya Gülden, Güzelderen Aydın, Gülcan Arıcan, Birsen Celayir, Aslı Gündüz ve Anıl Yılmaz’ın, kısa adı “CİBDER” olan Çocuk İhmal ve İstismar Bilişim Eğitim Derneği’ni kurduğunu, kurucuların çocuklarla ilgili mücadelenin tüm Türkiye’ye yayılmasını temenni ettiklerini açıkladığını...
ADANA Milletvekili Orhan Sümer’in, “çalışanların maaşlarından alınan vergi dilimlerinin kaldırılması ile ilgili” konuyu TBMM’ye taşıdığını ve “Enflasyon ve döviz artışıyla zaten yok olan çalışan maaşları, vergi dilimi ile iyice yok oluyor” dediğini...
Paylaş