Paylaş
Bunun anlamı “Kılıçdaroğlu sen artık yanlış yapıyorsun, sana güven duygumuz giderek azalıyor” diye yorumlanıyor. Oransal olarak yüzde 51’le Kılıçdaroğlu’na ‘hayır’ anlamı çıkıyor.
Halbuki, PM ve MYK’nın en az yarısının değişeceği parti kulislerinde dillendiriliyordu. Tersi oldu.
Aslında ‘istikrarı’ korumak istiyordu, genel başkan.
Ne yazık ki, Kılıçdaroğlu bu beklentilere uzak durdu. Eleştiri konusu olan ‘kadrosu’nu dağıtmak istemedi.
Ama buna cevabı ‘delege’ ağır şekilde verdi. Genel Başkan dördüncü seçimde ‘karizmayı’ çizdirdi.
Kongre salonunda ilk kez Kılıçdaroğlu’na olumsuz ‘laf” edildi.
Örneğin, eski teğmen Mehmet Ali Çelebi’nin babası, oğluna verilen sözlerin tutulmadığını, listeye konulmadığını gördüğünde çevresine ağır eleştiriler yöneltti. (Ancak Çelebi’nin listeyi delmesi büyük bir başarı sayıldı.)
KODAMANLARIN OYUNLARI
PM seçimi pazar günü saat 10.00’da başlayacaktı... Ne yazık ki, listelerin hazırlanması gerekçe gösterilerek sonunda 16.00’da oylama başlayacak dendi, daha sonra 17.00’ye alındığı bildirildi. Bu arada bir aday “Ben oyunlara alet olmak istemiyorum” diyerek İstanbul’a geri döndü. Gecikme taktikleri ‘oyunlara’ gebeydi...
Nitekim öyle de oldu; ancak 20.00’ye doğru seçim başlayabildi. Genel merkezin ‘kodamanlarının’ bir oyunuydu bu. Çünkü muhalif delegeyi yıldırmak için vakit kasıtlı olarak geciktirildi. Nitekim, saat 06.30’da sonuçlar alındı.
Kongre salonunda bize anlatılanlardan bir özet aktarırsak işlerin iyi gitmeyeceği anlaşılıyor:
“Sayın Kılıçdaroğlu’nun artık bu son genel başkanlığıdır. Bu dördüncü seçiminde yaşananlardan sonra bir kez daha lider olamaz. Hep söz verdi, hiçbiri gerçekleşmedi. ‘İstikrar’ dedi enerjisi düştü. Kurultay’da yeni hiçbir şey söylemedi; Tayyip Erdoğan’a ilişkin açıklamalarla geçiştirdi. Halbuki CHP Genel Başkanı olarak güncel olaylara ilişkin örgüte hatta dünyaya ulaşabilecek bir mesaj vermesi gerekirdi; 2019 hedeflerinin ipuçlarını verebilirdi; Kılıçdaroğlu, ‘İstikrar bozulmasın’ dedi ama Gürsel Tekin listeden düştü. Örgütün güvendiği bir isim olan Tekin Bingöl az bir oyla yönetimde kalabildi.
Vekil yapılmayan Özgündüz, 4’üncü sıradan PM’ye girdi
Yeni kurultay mı?
- LİSTEYİ delen Ali Özgündüz aldığı yüksek oy ile ‘gücünü’ kanıtladı. Halbuki geçen dönemde Ergenekon gibi davalara karşı mücadelesiyle ismi çok öne çıkmıştı. Ancak Kılıçdaroğlu onu milletvekili adayı yapmadı. PM’ye dördüncü sıradan girmesi dikkat çekti. Kılıçdaroğlu’nun 104’lük listesinde yer almayan Erdal Aksünger’in 2. sırada yer alması da başlı başına bir başarıydı.
-Bazı delegeler bireysel güçlerini gösterdiler. Örneğin, Umut Veli Develi hiçbir anahtar listede yer almadan 124 oy sağladı ve 140. sırada yer aldı. Bunun gibi emek veren birçok delege vardı, onlara kimse teşekkür etmedi.
Özetle... Bu kurultayın sonuçları genel başkanlık tartışmasını daha yüksek sesle dillendirmeye başlayacak. Belki de yakın bir sürede yeni bir kurultay gündeme getirilecektir.
Kaldığımız otelde bir milletvekilinin yakını dedi ki:
“CHP üç ay sonra kurultaya hazır olmalı.”
Tüzük değişikliği tepki çekti
-TÜZÜK değişikliği yapıldı. Böylece genel başkan, olası erken seçimde merkez yoklaması yapabilmek için yetki aldı. Bu duruma birçok delegenin tepki gösterdiğini gözledik.
-Listeyi delebilenleri iki gruba ayırabiliriz. Bunlar sosyal medya ve medyada aktif olanlar (Fikri Sağlar, Ali Özgündüz, İlhan Cihaner vs.) örgütten gelenler (İdris Yıldız, Kadir Gökmen Öğüt)
-Genel Başkan’ın olduğu iddiasıyla üç liste dağıtıldı, kısaca Genel Başkan’ın iki ‘çakma’ listesi dolaşıyordu. (Genel Başkan’ın Listesi başlıklı); Muharrem İnce’nin de liste hazırladığı açıklandı. ‘Bazı illerin liste çıkarmaları ilk kez gerçekleşti. Bunlar Kılıçdaroğlu’nun listesine bir tepkiydi. Bunların dışında 5-6 farklı örgüt listesi dolaştı. (‘Örgütün Sesi’, ‘Örgütün Listesi’, ‘Örgütün Gerçek Sesi’ vb. isimlerle.)
KAFTANCIOĞLU ÖNERİYLE GELDİ
-ESKİ CHP İl Başkan Yardımcısı Dr. Canan Kaftancıoğlu, bir dönem siyaset yapmayacağını söylemişti. “Ancak Genel Merkez’den gelen telefon üzerine bu işlerimi bir dönem ertelemek zorunda kaldım, çünkü çok ısrar edildi” dedi.
-Divan’dan bir üye, elinde Genel Başkan listesini göstererek, “Genel Başkan’ın listesi bu değil” tarzı bir ifadeyle büyük gaf yaptı. “Genel Başkan’ın listesi mi olur”? diye insanlar Divan’a yürüdü. Kısa süreli kargaşa yaşandı, özel güvenlik Divan’ın önünde sıralanarak kalkan oluşturdu. ‘Bu durum, yargıya gider mi’ sorularını akla getirdi.
İKİ ORDULU
-PM listesinde iki Ordulu var. Bunlardan biri Genel Başkan’ın 52’lik anahtar listesinde yer alan eski belediye başkanı, mevcut milletvekili Seyit Torun, diğeri ise bir önceki dönem anahtar listede olup bu kurultayda listede olmamasına rağmen, 25. sıradan listeyi delerek yeniden PM üyesi seçilen İdris Yıldız. Yıldız vekillik süresince Doğu ve Güneydoğu’yu en çok ziyaret eden vekil olarak kabul ediliyor.
-Eski Mersin milletvekili
İsa Gök, hiçbir yere aday olmadığını söylerken partinin nasıl ‘çökertilmek’ istendiğini çevresine anlatıyordu.
Kimler aday mücadelesine girdi
ESKİ milletvekili Atilla Kart, Erzurum’dan 7 Haziran’da aday gösterilen Av. Gonca Aytaş, İstanbul’dan 1 Kasım adayı Metin Ağırman, Av. Efkan Bolaç, Atatürk’ün ‘Halk fırkası, halkımıza siyasi eğitim vermek için bir okul olacaktır” sloganı kullanan öğretmen Hüseyin Koca, ‘19 Mayıs ruhuyla 1 Mayıs ruhunu birleştiren sol bir yükseliş için’ diyen Yıldırım Kaya da adaylıklarını koymuşlardı. İstanbul’da siyaset bilimi ile ilgili olarak o kadar çaba gösterdiği çevresi tarafından kabul edilen Yüksek İnşaat Müh. Canan Sezenler, “Bu partide kadın düşmanı çok. İstanbul’da ‘cinsiyet kotası’ndan kadınların 20 üyelik hakkı çalındı, bunlar kurultayda oy verdiler. Bana adaylık için söz verenleri kınıyorum” diye konuştu. Süleyman Çelebi, Bedri Baykam, Tayfun Talipoğlu, Hamza Kırmızı, Adnan Keskin, Aylin Kotil, Özgen Erkiş ve Ali Kemal Kumkumoğlu da adaylık yarışındaydılar.
Paylaş