GÖCEK’ten bir bar sahibi şunları yazıyor: ‘Duyduğumuz son habere göre tüm Türkiye sahil kesimlerinde turizm işletmecilerinin kullanmakta olduğu (lokanta, bar, otel vb.) belediye yerlerinin işgaliye bedelleri tam 6.25 kat artırıldı.
Ankara’dan belediyelere gönderilen fiyat listesinin en minimum tutarı olan bu artış belediye encümenlerinin kararlarına göre en üst sınıra kadar da çıkartılabilecek. Minimum günlük 500 bin lira (50 kuruş) m2 başına olmak üzere bu fiyat encümenler tarafından 2.5 milyon TL (2.5 YTL) olarak da uygulanabilecek.
Geçen yıl bu fiyat m2 başına maksimum 80 bin lira (8 kuruş) idi. Hatta bazı belediyeler işgaliye bile uygulamamışlardı. Tüm kıyı şeridi düşünülünce bu tutar inanılmaz rakamlara ulaşıyor. Küçük sayılabilecek bir barın alanı yaklaşık 70 m2 olursa, (günlük) 50 kuruşx70 m2 x 180 gün= 6.3 milyar TL (6.300 YTL) oluyor.
Geçen yıl ise 864 milyon TL ödemiştik. Anlaşılan AKP kıyılardaki lokanta, bar gibi özellikle içki içilen işletmelerin kapatılmasını istiyor. Zaten bu işletmelerin hiçbiri de AKP’li değil.’
Mişon Efendi’nin 60 yıl önceki mektubu
TEKİRDAĞ’dan gazeteci Fahir Taner faks çekmiş: ‘Esnaf olan hemşerimiz Mişon Efendi, 60 yıl önce İsrail’e göç etmişti. Yayınlanması isteğiyle o zaman gönderdiği mektubu Yeni İnan gazetesinde yayınlamıştık. Hikmet Çevik de ‘Tekirdağ Tarihi Araştırmalar Kitabı’na koymuştu bunu. Başbakan Erdoğan’ın İsrail gezisi nedeniyle bu yazıyı hatırladım’ diyor.
Mişon N.Ulus’un, İnönü’nün Cumhurbaşkanlığı döneminde (1945) Tekirdağlılara hitaben gönderdiği yazı şöyle:
‘Elveda dünyaya geldiğim yurt,
2000 senelik ayrılıktan sonra en nihayet babalarımızın, ecdadımızın vatanına dönüyoruz. Erets İsrael’e.
İspanya’dan kovulduğumuz (1492) zaman yalnız Türkiye merhametli kollarını açtı. Babalarımıza ev, iş ve hayat sahası açtı. İşte biz onların torunlarıyız. Türkiye olmasaydı biz ne olacaktık?
O zamandan bu zamana kadar daima iyi ve tam bir Türk vatandaşı olarak yaşıyoruz. Başka memleketlerde olduğu gibi ‘Yahudisin’ diye eziyet, haksızlık, cefa, hiç görmedik.
Bunları nasıl unutabiliriz? İmkansız, unutulmaz.
Türkiye’den yediğimiz ekmeğe ve daima hür yaşadığımız günlere katiyen nankörlük edemeyiz. Kalbimiz Türktür ve ebediyen Türk kalacaktır.
Sevgili Türkiye,
Biz gidiyoruz fakat kalbimiz, ruhumuz daima ölünceye kadar seninle kalacaktır. Gittiğimiz yerlerde daima Türkiyemiz için çalışıp en iyi intibaları bıraktıracağız.
Hey şanlı (al renkli) Türk bayrağı; seni hürmetle selamlarız. Daima o güzel renklerin gözlerimiz önünde olacaktır.
Aziz Türk hükümeti,
Sana sonsuz hürmetlerimizi, şükranlarımızı arz ederiz.
Ve sana büyük (İsmet) İnönü; duanızı alırken, hepimiz hürmet ve aziz ellerinizi hasretle öperiz.
Elveda şanlı Türkiye, yaşasın Türkiye Cumhuriyeti.’
Palmiyesi noksandı
BAHÇELİEVLER Belediyesi’nin, İtalya’dan 2 trilyonluk süs bitkisi ve çiçek ithal edildiğini duyuyoruz. Bahçelievler’de çok mu yeşil alan var da, palmiye ekilecek! İhale yapıldı mı? Bu işleri kim kotardı; içinde siyasiler var mı? Dileriz bu bitkileri başka belediye sınırlarında görmeyiz.
Selami K.
Çiçek’e soru
ADALET Bakanı Cemil Çiçek’e, CHPDenizli Milletvekili Mustafa Gazalcı soruyor:
2004-2005 yıllarında hakim ve savcılık sınavına başvuranların ve kazananların sayısı nedir? Kazanan adayların bitirdiği liselerin oransal dağılımı nedir? Mülakatı kazanan hakim ve savcı adaylarının yazılı sınavındaki dereceleri nedir? Yazılı sınavda kazanıp da mülakatta kazanamayan adaylardan, mülakkatta kazanan adaylardan daha yüksek puan alanlar var mıdır? Kaç kişidir?
Kaldırın da görelim
AKP’li vekillerim... Meclis Başkanı Arınç, ‘Ben Meclis’im... İstediğim her şeyi yapabilirim. İstersem Anayasa Mahkemesi’ni bile kaldırabilirim’ demiş...
Ben de vekili olduğunuz halktan biriyim. Kaldırın da görelim bakalım. Biz halkın boş laflara karnı tok, daha önce yazdığım gibi dikkat edin, paraşütsüz düşüyorsunuz.
Oral ANTMEN
Mimar Sinan’a saygısızlık
MİMAR Sinan’ın 1589 yılında inşa ettiği İstanbul Fındıklı Molla Çelebi Camii tuvaleti bakımsızlık ve pislik yüzünden kapanma noktasına geldi. Dolmabahçe Sarayı’na yakınlığı sebebiyle önünden günde yüzlerce turistin geçtiği tarihi caminin, bir türlü kanalizasyona bağlanmayan tuvaletleri içler acısı bir manzara sergiliyor. İçler açısı duruma Vakıflar neden el koymuyor?
Tuba OKAN
Paralı turist sessizlik ister
MARMARİS’in en önemli sorunu gürültü kirliliğidir. Marmaris doğal güzellik olarak dünyanın en önde gelen yerleri arasındadır. İklim bakımından 6 ay tatil yapılabilir. Her keseye uygun yepyeni otel ve motelleri vardır. Belediye Başkanları da iyi çalışmış, şehri pırıl pırıl ve düzenli bir hale getırmişlerdir. Fakat şehre turist gelmez; gelenler de Avrupa’nın çulsuz insanlarıdır. Bunun da en önemli sebebi gürültü kirliliğidir.
Turist tatile dinlenmek için çıkar. Marmaris esnafı ise otelcisinden pansiyoncusuna, lokantacısından büfecisine, teknecisinden pazarcısına kadar müziği ne kadar çok açarlarsa o kadar çok müşteri geleceğine iman etmişlerdir. Şehrin içersindeki Barlar Sokağı’ndaki gece kulüplerinin çıkardığı sesi hiçbir ‘sanayi tesisi’ çıkaramaz ve bu sabah saat 04’e kadar sürer. Hiçbir yetkili de buna engel olamaz.
Gerçekte turizmden para kazanmak isteyenler bindikleri dalı kesmektedirler.
Atilla SEL- Mimar
Biliyor musunuz
TÜRKİYE’nin en fazla istihdam yaratan firmalarından biri olan ‘Yeşim Tekstil’in, Uşak’ta iki fabrika daha açarak 500 kişiye iş istihdamı sağladığını... CHP Tunceli Milletvekili Hasan Güyüldar’ın, Tunceli’de 4 engelli evladıyla birlikte yaşayan 70 yaşındaki Gülizar Ana’yı yılın annesi seçilmesi için Türk Anneler Derneği’ne önerdiğini... İSTANBUL’da bir firmanın bilgi işlem sorumlusu Kimya Mühendisi Feza Tonay’un, ‘köy düğünü’ isteyen nişanlısı Bengi Pançu’nun isteği üzerine çıktıkları GAP turunda Harran’da yerel adetlerine göre nikahlandıklarını... TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın, Bahçelievler Belediyesi’nin Sosyal Bilimler Lisesi’nde düzenlediği ‘Cumhuriyet’in 85.Yılında 85 Dilek’ kompozisyon yarışması törenine katılarak, üç çocuğa birer altın, diğerlerine de kitap setleri hediye ettiğini...
MESAJ PANOSU
EMİNÖNÜ Ahırkapı’da 5 Mayıs perşembe akşamı Hıdrellez Şenlikleri yapılacak. Eminönü ilçesi ve Ahırkapı sakini sivil girişimciler tarafından düzenlenen etkinliklikler için bilgi www.hidrellez.org’den öğrenilebilir.
RİZE’nin ilk vasıflı ve ofset gazetesi olan 1500 tirajlı Zümrüt Rize Gazetesi 5.5.2005’te 56. yaşına basıyor; gazetenin ‘her şeyi’ Faik Bakoğlu’na ve gazetesine başarılar diliyoruz.