Gösterişli tadilat

Kavaklıdere’de ABD Büyükelçiliği karşısında Nevzat Tandoğan Caddesi’ndeki Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu’na ait bina, bu kurulun kaldırılmasının ardından önce Sayıştay’a verilmiş, sonra Kamu Denetçiliği Kurumu’na tahsis edildiği öğrenilmiştir.

Haberin Devamı

Bu binada bir süredir Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından çok büyük çapta tadilat yaptırıldığı gözlenmektedir. Binanın giriş kapısı önünde çuvallar dolusu, içerde yapılan yıkımların molozları yer almakta, bahçesine ise binadan çıkartılan hiç yıpranmamış, hepsi de bordo renkli ve cilalı oda kapıları, masa tablaları, dolaplar, duvarlardan sökülen güzelim masif kaplamalar başta olmak üzere tüm ahşap materyal üst üste gelişi güzel atılmış, tepeleme yığılmış bulunmaktadır.
Bu manzara, Yüksek Denetleme Kurulu’nun tüm kademelerinde yıllarca görev yapmış, benim gibi sade bir yurttaş için, binanın önünden her geçişte büyük bir hüzün kaynağı oluyor.
Bina katları, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun görev ve işlevinin gereklerine göre yeniden dizayn edileceği için tadilatın zorunlu olduğu söyleniyor. 1990’lı yılların başında yapımı tamamlanarak Yüksek Denetleme Kurulu’nun hizmetine verilen; çalışma odaları, toplantı ve konferans salonları, kütüphane, yemekhane, arşiv ve oto garajı gibi mekanlarıyla çok kullanışlı yepyeni bir binada çok büyük çaplı bir tadilata girişmek nasıl açıklanabilir? Cumhuriyet’in ilk yıllarında Ankara’da yapılan kamu binalarından 80-90 yıldır yararlanmaya devam olunurken, çok kısa bir süre önce bir denetim kurumunun işlev ve gereksinimlerine göre inşa edilmiş bir binanın, bugün bir başka denetim kurumunun işlev ve gereksinimini karşılayamayacağı görüşü tutarlı ve geçerli olamaz. Tadilat için yüzbinlerce lira, belki milyon liralar harcamak; akaryakıt başta olmak üzere tüm mal ve hizmetlerden alınan dolaylı vergilere sürekli zam yaparak, kamu mallarını ve işletmelerini satarak ve sıcak paraya dayanarak ekonomisinin çarklarını döndürmeye çalışan ve borçları katlanarak artan bir ülkede hoşgörüyle karşılanmamalıdır.
Böyle bir anlayış ve uygulama; kamu parasının sarfında, tasarrufun ön planda tutulması ilkesine karşı vurdumduymazlıktır; en hafif deyimiyle kamu parasının mirasyedi zihniyetiyle harcandığının göstergesidir. Herhalde Kamu Denetçiliği Kurumu da, Sayıştay’ın denetimine tabidir. Acaba Sayıştay, bu tip harcamaları da denetler mi? Yoksa, harcamalarda ‘yerindelik denetimi’ görev alanıma girmez mi der?
Kızıltan ULUKAVAK

Haberin Devamı

Mamak Gençlik nasıl aday istiyor

Haberin Devamı

CHP Mamak Gençlik İnsiyatifi dönem sözcüsü Murat Balım, yerel yönetimde başarılı olabilmek için şu önerileri kamuoyuna sunuyor:
- Aday adayları arasında daha çok iletişim ve diyalog kurulmalı.
- Asıl hedefin hangi adayın çıkacağı değil Mamak’ta yerel yönetimin alınması olduğu.
- Aday adayları yanlış bir düşünceye kapılarak örgüt yönetimini ve başkanını belirlemeye yönelik taraf olmamalı.
- Aday adayları örgüt için tarafsızlığını ortaya koyarak bir araya gelip tarafsız bir örgüt yönetimi ve başkanını belirlemelidir.
- Örgüt yönetimi ve başkanı yöneticilik deneyimi olan tarafsız, tüm partililerimizi kucaklayacak hiçbir aday adayına angaje olmamış, bir yapıda olmalıdır.

Haberin Devamı

Ölümün ve unutuşun kolay ülkesi olmaya devam edecek miyiz?

İnşaat Mühendisleri Odası, ‘unutuşun ve ölümün kolay ülkesi’ olmaktan hızla uzaklaşıp, yaşamın ve insanın savunulduğu bir ülke yaratılması çağrısında bulunuyor: “Depremler ülkenin asli sorununun kaçak ve sağlıksız yapılaşma, mühendislik hizmeti almadan yapı üretilmesi ve yapı denetiminin sağlanmaması olduğunu açığa çıkardı. Yapı denetimi güvenli, sağlıklı, yaşanabilir yapı üretimin olmazsa olmazıdır. Mevzuat değişiklikleri sonucunda sahte veya ‘imzacı’ mühendisler çoğalmış, süreç denetimsizliğe mahkûm edilmiştir. Kentsel dönüşüm projelerinin asıl amacı nedir? Mevcut yapı stokunu iyileştirmek mi, sermaye gruplarına rant sağlamak mı? Kamu binalarının; yurtların, okulların, kreşlerin durumu nedir? (2011 ile 2013 yılları arasında Odamıza ulaşan yapı ruhsatı bilgileri ile Oda kayıtlarının karşılaştırmalı incelenmesinde şu sonuç açığa çıkmıştır: 1226 yapı ruhsatından, 352’sinin incelenmesi tamamlanmış, 265’inin proje müellifinin hiç İşyeri Tescil Belgesi (İTB) sahibi olmadan ya da İşyeri Tescil Belgesi geçersizken proje ve ruhsata imza attığı anlaşılmıştır.)
Depremler asli sorunun sağlıksız ve kaçak yapılaşma, mühendislik hizmeti almadan yapı üretilmesi, yapı üretim sürecinin denetlenmemesi olduğunu açığa çıkarmıştır.”

Haberin Devamı

KISA... KISA...

- Kızılcahamam Belediyesi’nin düzenlediği ve dün başlayan ‘Kültür Sanat Su Festivali’ 18 Ağustos Pazar günü Soğuksu Milli Parkı’nda yapılacak; Grup Şah, Orhan Ölmez, Niran Ünsal konserleriyle sona erecek.

Yazarın Tüm Yazıları